Vooruit met TV 1 - Page 5

 • wil je verwittigd worden als er een ramp gebeurt in Zomergem?

  Ook Zomergem is aangesloten bij BE-Alert. Registreer je op www.be-alert.be en je wordt meteen verwittigd bij een noodsituatie.

  19030305_1554306391279719_6447977430431223910_n.png

 • Slim samenwerken met de Lievegemeenten

  De colleges van burgemeester en schepenen van Lovendegem, Waarschoot en Zomergem zullen samen een gemeenteraadsbesluit voorleggen op de volgende gemeenteraad.
   
  De drie colleges stellen voor om binnen het Meetjesland een sterke plattelandsregio te vormen. Dit is een ambitieus alternatief voor het stadsmodel.
   
  De drie gemeenten willen nu niet fusioneren, maar wel slim en intensiever samen werken.
   
  Als Vlaanderen ons zou verplichten om te fusioneren, willen we immers liever met landelijke dorpen samen gaan, dan met een stad.
   
  De denkpiste tot samenwerking/samenvoeging met Nevele, de vierde gemeente van de Lowazone, kan worden onderzocht als Nevele hier voor interesse heeft. Dit mag echter geen rem worden op de verdere ontwikkeling van de samenwerking van de drie gemeenten.
   
  Er wordt een structureel overleg tot betere samenwerking tussen de drie gemeenten geïnstalleerd om  nog meer kansen tot samenwerking te zoeken voor de komende jaren.  
   
   
  Er wordt een studiebureau aangesteld om een gemeenschappelijke omgevingsanalyse uit te voeren, die zowel de gevolgen van een versterkte samenwerking als een fusie met de “Lievegemeenten” onderzoekt. Eveneens dient ook de impact van een versterkte samenwerking of fusie met extra andere, landelijke potentiële partners zoals Nevele te worden onderzocht.
   
  De bevolking wordt tijdens het  verloop van dit traject uitgebreid geïnformeerd en intensief betrokken.
   
  Namens de meerderheidspartijen van Lovendegem, Waarschoot en Zomergem

 • Vraag het aan...

  Op zondag 25 juni is er de zomerkermis. Dit jaar wordt Zomergem die dag het warmste sprookjesdorp. Eén van de activiteiten is ‘vraag het aan’. De burgemeester Tony Vermeire en schepen Nicholas Spinel draaien tussen 15 uur en 16.30 uur op verzoek nummertjes. Heeft een kind een verzoekje, kom dan zeker af naar het Maarten Steyaertplein. Maar je kan ook vooraf je verzoekje doormailen naar burgemeester@zomergem.be.
   
  Zo werken we via de kindergemeenteraad op een andere (ludieke) manier aan inspraak bij kinderen.
   
  Tony Vermeire werkte jaren bij een vrije radio in Waarschoot als presentator en Nicholas Spinel was jaren DJ in het jeugdhuis van Zomergem. Met 'vraag het aan' luisteren ze op een andere laagdrempelige manier wat er bij de kinderen leeft.
   
  1)      Naam kind:….
  2)      Leeftijd: …
  3)      Liedje dat je wil horen: ……
  4)      Waarom is Zomergem voor jou een sprookjesdorp?
  5)      Hoe zou Zomergem nog een warmer sprookjesdorp kunnen zijn?

 • CD&V #Zomergem gaat nog een stap verder in inspraak: fietsparlement

  Ik ijverde als voorzitter van het burgemeesteroverleg om het klimaatplan (burgemeesterconvenant) in heel het Meetjesland te ondertekenen. Ondertussen is dit gebeurd.

  Het mag geen plan blijven. We ijveren ook voor acties. Mobiliteit is daar één actie van.

  Daarom lanceer ik in de grote vakantie een fietsparlement met alle geïnteresseerde inwoners. Dit zal een organisatie zijn van CD&V Zomergem.

  Doel: mensen beslissen mee over budget om fietsbeleid te versterken. Gedurende een kleine twee uur kijken we wat al goed loopt, maar proberen we ook tot prioriteiten te komen voor de komende jaren.

  Zo werken we ook verder aan een nieuwe manier van politiek doen: inzetten op inspraak inwoners op verschillende manieren. Inwoners mogen meebeslissen over een deel van het gemeentebudget.

  De afgelopen jaren zetten we al sterk in op het fietsbeleid. Maar het werk is niet af.

  Stand van zaken fietsbeleid in onze gemeente: wat deden we de afgelopen vijf jaar:

  - camera aan fietsenstalling kerk

  - fietspad Waarschoot-Stoktevijver

  - fietspad Hansbeke-Zomergem-Ursel

  - openen wegel Rijversdreef

  - fietssuggestiestrook in Veldhoek

  - doortrekken Priemwegel

  - snelheidsmeters om auto's te laten vertragen