Vooruit met TV 1 - Page 4

 • Den Oker beste kooktalent 2018 #Zomergem

  restaurant Landgoed Den Oker wint "beste kooktalent van Vlaanderen 2018", een mooie beloning voor jarenlang keihard werken met passie en vakmanschap! Proficiat!

  den oker.jpg

 • Samen bouwen aan het warmste winkeldorp #Zomergem

  Zomergem open.jpg

  Net als twee jaar terug bezocht ik deze voormiddag een tiental winkels om te kijken hoe we hen nog meer kunnen ondersteunen. Bedankt ook aan Dirk De Poorter (schepen lokale economie) om mee te gaan.
   
  Deze week kwamen we ook met Zelfstandig Ondernemend Zomergem samen en winkeliers om dit te bespreken. #samenbouwen #warmstewinkeldorp.
   
  Houd nu al 21 april in de gaten: open Zomergem: winkels en bedrijven zetten hun deuren wijd open voor jullie!
   
  Op zaterdag 21 april organiseert Zelfstandig Ondernemend Zomergem, samen met de gemeente Zomergem, de eerste editie van Zomergem OPEN. Alle ondernemers zetten die dag hun deuren open en laten hun (potentiële) klanten proeven, beleven en ervaren wat ze te bieden hebben.

  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  ACTIVITEITEN
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  - Stempelactie tijdens Zomergem OPEN waarbij leuke prijzen te winnen zijn
  - Pop-up activiteiten in leegstaande panden
  - Fietsroute langs de deelnemende bedrijven
  - Centraal infopunt
  - Diverse activiteiten
   
   
   
 • Helft daling raadsleden in Vlaanderen toe te schrijven aan #Lievegem

  Lievegem zal 30 raadsleden minder hebben dan het huidige Lovendegem, Zomergem en Waarschoot.

  Daardoor dragen Lovendegem, Waarschoot en Zomergem voor de helft bij aan de vermindering van het aantal raadsleden. In totaal zullen er in Vlaanderen 66 raadsleden minder zijn. 

  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/20/dertig-vlaamse-gemeenten-krijgen-extra-gemeenteraadsleden/

 • Garage oude pastorij Oostwinkel wordt vakantiewoning

  pastorie vakantiewoning Oostwinkel.JPG

  Het college keurde de bouwvergunning goed om de garage van de pastorij van Oostwinkel om te bouwen tot een vakantiewoning. 

  Zo zorgen we voor toerisme in Oostwinkel. We zien Oostwinkel als een rustige oase tussen Drongengoedbos en het Leen. Een ideale uitvalsbasis om te wandelen en te fietsen. We hebben het Schipdonkkanaal (met zijn oorlogsverleden) als bijkomende troef. 

  We zorgden voor een wandelnetwerk in de omgeving en voor een ruiterpad. 

  We verbouwen zo ook een stukje erfgoed. In de lijst van onroerend ergoed staat: "Aan de linker zijkant van de tuin, rest van een circa 1875 opgericht gemeenteschoolhuis, in de jaren 1880 deels gesloopt en gewijzigd tot zondagsschool, nog later licht aangepast." 

 • toekomstlab jeugd #Lievegem

  CD&V Lievegem (Lovendegem, Waarschoot en Zomergem) werken volop aan een ambitieus verkiezingsprogramma. Via toekomstlabs spreken we per sector met mensen over hun wensen en verwachtingen t.a.v. de nieuwe gemeente. Zo hadden we al een toekomstlab over sociale zaken, communicatie en dienstverlening. 

  Nu woensdag is er om 20 uur in Eurocity in Beke een toekomstlab over jeugd: hoe zie je de ondersteuning van jeugdverenigingen (subsidies, infrastructuur...), de werking van de jeugdraad, waar liggen jongeren wakker van...

   

  https://www.facebook.com/CDenV.Zomergem/?hc_ref=ARSH3ggga-GRssZNFmdQ4Th9AKNqQlB3nBB1OOoqHWKZv8YadelUxFPwpgqIX-PpYY8&fref=nf

   

  Kom meedenken en suggesties doen! Samen bouwen we aan de toekomst van onze dorpen!

 • Laure Van Acker (16) uit Zomergem volgt vluchtelingen door Europa.

  laure van acker.jpg

  Laure Van Acker (uit Oostwinkel/Zomergem) is samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Bond zonder Naam organiseren in de krokusvakantie 2018 op inleefreis voor jongeren over het vluchtelingenthema.

  Laure is 16 jaar en volgt Grieks-wiskunde aan het Sint-Bavohumaniora in Gent. Ze omschrijft zichzelf als open-minded, curieus, muzikaal en bij gelegenheid grappig. De inleefreis maakt ze om komaf te maken met het beeld dat ze in haar hoofd heeft over vluchtelingen en om zichzelf aan te sporen zich meer te engageren. Road of Change vindt ze een ideaal project omdat het jongeren betrekt bij de vluchtelingenthematiek en hen de kans geeft deze ervaring te delen.

   

  Changemakers

  Ze nemen jongeren uit het vijfde middelbaar en enkele leerkrachten mee op pad door Europa. Onderweg ervaren de deelnemers wat de gevolgen zijn van het huidige asiel- en migratiebeleid. Ze luisteren naar de verhalen van mensen op de vlucht. Ze gaan ook op zoek naar changemakers, onmisbare vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor een humaan asielbeleid, een menswaardige opvang, recht op onderwijs, een realistische en duidelijke asielprocedure…

  Doel

  Het doel van de inleefreis? Jongeren de kans geven om het belangrijk actueel thema asiel en vluchten op een kritische en gefundeerde manier te benaderen. Voor, tijdens en na de reis gaan de jongeren meermaals in debat, leren ze zich goed te informeren en standpunten te formuleren. We dagen hen uit om na te denken over hun eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid.

  Via http://www.roadofchange.be/ en via sociale media kan je de leerlingen en leerkrachten van betrokken scholen volgen.

  De reis

  Ze gaan op reis van 9 tot 18 februari 2018 en trekken door vier landen. Volg hun avonturen door Kroatië, Servië, Slovenië en Italië.

 • Nieuwe, milieuvriendelijkere vrachtwagen

  De huidige vrachtwagen met kraan van de dienst infrastructuur is dringend aan vervanging toe.

  Eandis biedt vrachtwagens met kraan op CNG (compressed natural gas) aan. Die zijn milieuvriendelijker.

  Fiscale voordelen

  De Vlaamse overheid biedt gunstige voorwaarden voor CNG-wagens op het vlak van de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting op inverkeerstelling (BIV).

   

  Zomergem beschikt niet over een sneeuwploeg. Bij montage van een sneeuwploeg op de vrachtwagen kan tegelijkertijd gestrooid worden en sneeuw geruimd worden door eigen diensten.

  Raming: 245 000 euro

  In het kader van het burgemeesterconvenant is het aangewezen naar CO2 uitstoot om geen vrachtwagen op diesel aan te kopen maar om een vrachtwagen op CNG aan te kopen. Elektrische vrachtwagens zijn nog niet op de markt aanwezig. Door het burgemeestersconvenant te tekenen heeft de gemeente zich geëngageerd om 40% minder CO2 uit te stoten tegen 2030. Een voertuig op CNG heeft een veel lagere uitstoot dan een dieselvoertuig of benzinevoertuig. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie naar de bevolking toe. Dit is een belangrijk voorbeeld dat de gemeente zijn engagement wil nakomen.

  CNG staat voor compressed natural gas of aardgas.

   

  Voordelen van CNG:

  • 77% minder fijn stof dan een dieselwagen
  • 11% minder CO2-uitstoot*
  • 90% minder stikstofoxiden*
  • tot 30% goedkoper dan diesel*
  • ongeveer 40% goedkoper dan benzine
  • tanken gaat even snel als bij klassieke brandstoffen; veel sneller dus dan het opladen van een elektrische auto
  • CNG veroorzaakt minder motorslijtage, omdat er minder verbrandingsresidu’s zijn
  • een CNG-voertuig kan ook rijden op biogas, dat wordt verkregen door de ontbinding van organisch afval. Dit zorgt dus voor een extra ecologisch voordeel.
  • Aardgas is mogelijk voor alle verkeerssegmenten: personenwagens, bestelwagens, bussen, trucks, scheepvaart
  • Stadsbussen en taxi’s op CNG bieden een antwoord op de low emission zones in grote steden

  -     Aardgas wordt vervoerd via het ondergronds transport- en distributienet, wat het aantal vrachtwagens op de wegen sterk kan doen dalen.

  vooruit.jpg