• Hoe de kerk te lijden had in de eerste wereldoorlog in #Zomergem

  Honderd jaar geleden, in augustus 1917, verhief bisschop
  Seghers de Sint-Martinuskerk tot dekenale kerk, een kroon op het jarenlange werk van de parochianen en de gemeente. Amper een jaar later werd de kerk tijdens de laatste maand van de Eerste Wereldoorlog gebombardeerd.

  Tijdens de Nacht van de Meetjeslandse Kerken blikt de SintMartinuskerk terug op deze twee bijzondere momenten met fotomateriaal, een powerpointvoorstelling en een kleine folder. Hierin wordt de focus gelegd op de jaren net vóór, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. In het gedenkjaar 2018 wordt er een vervolg gebreid aan dit initiatief.

  Omdat de Nacht van de Meetjeslandse Kerken samenvalt met het kermisweekend in Zomergem, opent de kerk na vrijdagavond nogmaals haar deuren op zondagnamiddag 12 november van 14u30 tot 16u30 (om 15u00 projectie).

  luchtfoto dorp.jpg

 • Stem vanaf vandaag mee voor de nieuwe overkoepelende naam van de fusiegemeente

  De afgelopen weken kregen we 600 inzendingen als suggestie voor een naam voor de nieuwe fusiegemeente. De lijst met 237 unieke voorstellen werd voorgelegd aan een volksjury van 48 inwoners uit de drie gemeenten. Na enkele stemrondes werden vier namen geselecteerd. Alle inwoners vanaf 12 jaar kunnen vanaf 6 november één keer stemmen op hun favoriete naam.
  De vier mogelijke namen voor de nieuwe fusiegemeente zijn:
  • Lieveland
  • Lievegem
  • Lievebeke
  • Midden-Meetjesland
  Heb je een favoriet? Vergeet dan zeker niet te stemmen vanaf 6 november via www.fusiedelieve.be of met het stemformulier dat volgende week in je bus verschijnt!