• Ons Zomerheem reageert op pano-uitzending

  Ik kreeg een reactie op de pano-reportage over woon- en zorgcentra van Ons Zomerheem. 

  Een warm huis voor morgen
  Reactie van Ons Zomerheem op Pano-reportage

   

  De Pano reportage over de werking van commerciële woon-zorgcentra laat niemand onberoerd. Vooreerst moeten we verontwaardigd zijn over mistoestanden én moeten deze aangepakt worden. De overheid heeft als taak om te zorgen voor voldoende middelen. De regelgeving moet duidelijk zijn, om mistoestanden onmiddellijk aan te pakken.

   

  Op enkele zaken in de reportage geeft Ons Zomerheem zijn mening. Commerciële rusthuizen werken aan Riziv-normen voorverplegend en verzorgend personeel. Deze zijn zeker onvoldoende. Omwille van rendement bespaart men in die voorzieningen op het ondersteunend personeel (schoonmaak, keuken, technische dienst, animatie). Sommige diensten zijn uitbesteed aan onderaannemers. Dit is niet onze manier van werken. In Ons Zomerheem werken wij 36% boven de Riziv-norm. In voltijdse equivalenten zijn dit bijna 20 voltijdse medewerkers boven de minimumnorm!

   

  In de reportage toont men schrijnende getuigenissen van het ontbreken van waardige zorg. Senioren voelen zich niet beluisterd en vaak ontbreekt de nodige nabijheid. Er is daar weinig aandacht voor animatie en levenskwaliteit. Op waardigheid, betrokkenheid en aandacht voor ouderen zet Ons Zomerheem al vele jaren in. Er gebeuren in onze voorziening zeer mooie dingen!

   

  De kwaliteit van de voeding komt in de reportage ook aan bod. De keuken van Ons Zomerheem werkt met kwalitatieve producten en het keukenteam doet er alles aan om lekkere en gezonde voeding klaar te maken. Die is dagelijks vers en met veel zorg bereid. Men speelt sterk in op vragen en wensen van de bewoners. Ook kwam de voedingskostprijs van de commerciële sector aan bod. Zij werken met een voedingsdagprijs van 3,5 €/dag. Bij ons bedraagt de voedingsdagprijs 5,5 €/dag (57% hoger!).

   

  Ons Zomerheem hoopt dat de reportage een bijdrage mag leveren voor een waardige zorg voor alle senioren, ongeacht waar ze verblijven. De overheid heeft hierin een belangrijke taak. Ons Zomerheem moet blijven gaan voor kwalitatieve zorg en vernieuwende zorg. Iedereen die nabij betrokken is bij werking moet de mooie zaken benoemen én blijven doorvertellen. 
  Zo bouwt men verder aan een ‘warme thuis voor morgen’.

   

 • Verwendag bib

  Op zaterdag 14 oktober zet de bib haar lezers in de bloemetjes. Zowel onze trouwe bezoekers als nieuwe lezers zijn hartelijk welkom voor een hapje en een drankje. Mis ook de prijsuitreiking van de zomeractie niet om 11.30 u.

 • dag van de kinderbegeleider

  Ik heb heel wat bewondering voor de mensen die actief zijn in de opvang. Voor of na school, baby's, kleuters, lagere school kinderen. Telkens zetten ze zich keihard in voor het geluk van onze kinderen. 

  Op donderdag 12 oktober is het de Dag van de kinderbegeleider. Die dag worden in gans Vlaanderen de kinderbegeleiders in de bloemetjes gezet.

  Bedankt!

 • Agenda voor verenigingen

  Sinds vorige week staat de activiteitenkalender online:

  www.zomergem.be/activiteitenkalender

   

   

  Doel:

  Deze kalender is bedoeld als planningsinstrument: wanneer je een grote activiteit plant, kan je hier nagaan of er al andere evenementen plaats vinden op hetzelfde moment.

  Dit kan van belang zijn voor publieksopkomst, parkeerplaatsen, beschikbaarheid materiaal uitleendienst (vb. nadarhekkens …) en andere praktische zaken.

  De agenda is dus om organisatoren de kans te geven deze agenda te raadplegen vóór ze een definitieve datum vastleggen voor hun activiteit of evenement.

   

   

  Wanneer komt iets in de kalender:

  • Als je een evenementenformulier indient, gebeurt dit automatisch.
  • Als je een activiteit organiseert voor een groot publiek, op grondgebied van Zomergem en je hebt nog geen evenementenformulier ingediend: geef het alvast door aan Niels Adam: niels.adam@zomergem.be

   

  Deze agenda is dus enkel te raadplegen, en niet online in te vullen.

   

   

  Waar vind je de kalender:

  • Typ activiteitenkalender in het zoekvenster van www.zomergem.be
  • Of zoek activiteitenkalender onderaan op de startpagina van de site onder de rubriek Vrije Tijd (linker kolom)
 • Uitslag tombola brandweer 2017

  Uitslag tombola brandweerpost Zomergem

  Kocht je tombolatickets voor de tombola van brandweerpost Zomergem? Dit zijn de winnende nummers:

  Winnaar 150 euro:          30510

  Winnaars 100 euro:        28893

  Winnaars 50 euro:          13240

  17656

  22461

  23258

  32363

  Winnaars 25 euro:          10515

  17378

  14372

  15335

  20719

  27205

  20294

  20991

  31566

  30615

   

  Prijzen zijn af te halen tot 31 oktober 2017 bij ere-O/Lt. Roland Van de Weghe, Dekenijstraat 1, Zomergem. De vrijwillige brandweer dankt iedereen hartelijk voor de steun.

 • Al je vragen nu centraal via één punt

  Het gemeentebestuur streeft naar een betrouwbare en klantvriendelijke dienstverlening.

  Om ervoor te zorgen dat meldingen snel en correct worden opgevolgd kan je voortaan via verschillende wegen terecht bij het gemeentelijk centraal meldpunt. Hindert een put in de weg jou? Ligt er een omgewaaide boom op openbaar domein? Of heb je gewoon een interessante suggestie? De medewerkers van het meldpunt registreren de vraag, zorgen ervoor dat ze snel bij de juiste gemeentedienst terecht komt en bezorgen je zo snel mogelijk een antwoord.

  Hoe bereik je het meldpunt?

  • Via het meldpunt op de website www.zomergem.be/meldpunt
  • Telefonisch via onthaal gemeentehuis: 09 370 75 75
  • Aan de balie van het gemeentehuis, elke werkdag van 9.00 u. tot 12.00 u. en op dinsdag ook van 14.00 u. tot 19.30 u.
  • Via mail: meldpunt@zomergem.be
  • Via de online berichtendienst WhatsApp: 0493 40 51 37

   

  Nieuw! Zomergem heeft WhatsApp-account voor meldpunt

  Een tijdje terug vroeg ik ook aan de medewerkers om whatsApp te onderzoeken.

  Je kan nu vragen, meldingen en suggesties ook doorsturen via WhatsApp. Zomergem is hiermee bij de pioniers in Vlaanderen die deze gratis online berichtendienst aanbiedt.

   

  Hoe werkt het?
  Het WhatsApp-nummer van Gemeente Zomergem is 0493 40 51 37. Je kan het nummer enkel gebruiken voor WhatsApp-berichten. Je kan er niet naar bellen of sms’en. De medewerkers van het meldpunt proberen zo snel mogelijk je bericht te beantwoorden. De WhatsApp-berichten worden enkel tijdens de openingsuren behandeld. Vermeld in je bericht steeds je contactgegevens (naam, adres, e-mailadres…) en stuur eventueel een foto van het probleem (kapot wegdek, zwerfvuil…) mee. Zo kunnen we je nog sneller helpen.