• Politiezone Lowazo + Knesselare Aalter: voorstel burgemeesters

  De fusie van Deinze en Nevele heeft ook gevolgen voor de politiezones.
  Eerder dan een fusie van de Lowazone met de zone Deinze-Zulte verkiezen de burgemeesters van Lovendegem, Zomergem en Waarschoot een samengaan met de zone Aalter-Knesselare, de zone waarmee reeds een verregaande samenwerking is.  
  Als antwoord op de vraag van de federale regering met betrekking tot grotere politiezones zijn ook de burgemeesters van Aalter en Knesselare voorstander van een fusie van de zone Aalter-Knesselare met LOWAZO.  Een integratie van de politiewerking van LOWAZO en Aalter-Knesselare heeft immers een aantal schaalvoordelen en garandeert een politiewerking op maat van de elk van de gemeenten en een politie dicht bij de mensen.  De troeven van de huidige politiezorg dicht bij de mensen - in de eerste plaats de wijkwerking – kan in deze fusie gevrijwaard worden.

  Het is de bedoeling om na bespreking in de colleges en na ruggespraak met Deinze en Nevele deze problematiek op de eerstvolgende gemeente- en politieraden ter sprake te brengen en het principe van een fusie van de politiezone Aalter-Knesselare met LOWAZO goed te keuren.

   
  De burgemeesters van Aalter, Knesselare, Lovendegem, Waarschoot en Zomergem
 • Verkeersveiligheid aan school Sint-Martinus

  Vanaf 1 september wordt de Kruisdreef een eenrichtingsstraat voor auto's. Je kan er nog in vanuit de Dreef, maar met de auto kan je vanaf 1 september niet meer de Kruisdreef in vanuit de Hofbouwstraat.

  Het is al jaren zo dat als er auto's geparkeerd staan in de Kruisdreef en er auto's uit de tegenovergestelde richting komen, dat ze dan op het voetpad rijden.

  Dit voetpad wordt echter door veel kinderen gebruikt die daar school lopen.

  Daarom voeren we eenrichtingsverkeer in. Dit was al besproken met de inwoners n.a.v. de geplande werken. In 2018 willen we immers starten met een grondige heraanleg van de Kruisdreef, Hofbouwstraat en Chrysantenstraat.

 • Nu zaterdag fietsparlement

  Op 26 augustus organiseert CD&V Zomergem een fietsparlement.

  Koning fiets kreeg al heel wat aandacht in de afgelopen vijf jaar, maar Rome is niet op één dag gebouwd. Er is nog werk. We willen weten wat jij nog nodig vindt in Zomergem.

  Tijdens het fietsparlement verzamelen we niet alleen ideeën met alle aanwezige inwoners, we proberen ook prioriteiten te leggen. Wat zou je doen met een extra fietsbudget van 100 000 euro? Waar zou je dan eerst werk van willen maken?

  Kom mee discussiëren tussen 14 uur en 16 uur in het gemeenschapscentrum: nu zaterdag!

  fietsiskoning2.jpg

 • Zomergem promoten als warmste ondernemersdorp

  In heel wat gemeenten staan winkels en horeca onder druk door veranderend consumentengedrag (baanwinkels en warenhuizen bv.) en door het online shoppen. 

  Zomergem is niet anders dan andere gemeenten. 

  Toch zien we het aantal ondernemers groeien in onze gemeente. We hebben ook een zeer actieve ondernemersvereniging Zelfstandig Ondernemend Zomergem (ZOZ). Daarnaast heb je ook nog dekenij De Dreef. 

  De afgelopen jaren kwamen BARR, Sabroso en Soul er bij als horecazaken in de kern. De andere horecazaken zijn ook dit jaar vlug overgenomen (weegbrug, frituur aan het Motje, de Variant, het Oud Liefken).

  Enkele winkels investeerden sterk in hun pand in de Dreef: Hebbeding verhuisde naar de overkant, drukkerij De Meyer, het Zoet gemoed, zakenkantoor Pattyn, ING...

  Allure kwam er bij als kledingzaak.

  Nog anderen zijn nu bezig of openden net: KBC verzekeringen verhuisde naar de kop van de Dreef en lingerie Ann Vervynckt is nu volop bezig met een volledig nieuw pand op de kop van de Dreef. 

  De winkelstraat werd versterkt door vernieuwing van de dienstensector: 

  - de school Sint-Martinus kreeg een volledig nieuw blok dat zeer beeldbepalend is in de Dreef.

  - de middelbare school Sint-Lutgardis diende een project in om de volledige voortuin te vernieuwen.

  -  het woon- en zorgcentrum is nu de oude loods van de Lijn aan het afbreken om er een nieuw complex van meer dan dertig seniorenwoningen op te bouwen. 

  - het klooster wordt een kinderopvang

  Qua bedrijvigheid kan het dorp ook rekenen op enkele nieuwe initiatieven die heel wat mensen naar Zomergem lokken: naast Motjeskermis is er ook Zomergem Zingt, Zomergem davert en het Rijversfestival bij gekomen bv door de inspanningen van heel veel vrijwilligers. 

  De jaarbeurs kreeg een volledig nieuw elan met het accent op verbinding en beleving door ZOZ. 

  Ook wij als gemeentebestuur proberen ons steentje bij te dragen: 

  - er kwam het kortparkeren dat flexibel inspeelt op het parkeren voor de winkels. Parkeren blijft gratis. 

  - we promoten ons dorp als warmste dorp van Vlaanderen op heel wat activiteiten en mogelijkheden. 

  - we werkten meer rond toerisme: jaarlijkse fietszoektocht VVV De Lieve, kaartjesactie, horecagids, wandelroutenetwerk, paardenroutes, rustpunt aan Daalmenbrug...

  - kernverdichting met o.a. Dreef 10 als woonproject: mensen die dichtbij de kern wonen, winkelen vlugger in de winkelstraat. 

  - we pakten de kasseien aan in het Maarten Steyaertplein en rond de kerk zodat we nu een degelijke en mooie dorpskern hebben. 

  - winterpret bundelt alle initiatieven in de kerstperiode

  - elke zelfstandige kan zichzelf promoten via onze website. 

  - Het dorp is opnieuw aangelegd. Vanaf 1 september is het terug volledig open. De handelaars hebben voor het eerst rechtstreeks een minder-hinder premie gekregen als compensatie voor de wegenwerken door Vlaanderen. 

  Toch mogen we niet zelfgenoegzaam achterover leunen.  

   

  Daarom werken we binnenkort met ondersteuning van EROV een actieplan uit dat ons dorp nog meer moet promoten als hét warmste winkeldorp van Vlaanderen.  We zullen dit doen met alle geïnteresseerden en de zelfstandigen. Wat houdt dit o.a. in:

  * Het gemeentebestuur bekijkt de aanleg van een extra parking dichtbij de dorpskern. 

  * We promoten ons dorp nog sterker als winkeldorp. 

  * We bouwen verder aan de kerstverlichting en blijven gaan voor een mooie bebloeming van ons dorp. 

  * We pakken de omgeving rond de Kruisdreef, Hofbouwstraat aan en de randparking aan het gemeenschapscentrum. 

  * Er komen parkeerplaatsen aan de rand bij: bv. 10-tal in de Lt. Dobbelaerestraat. 

  Samen met de zelfstandigen zoeken we nieuwe opportuniteiten.