• De Lieve: als we moeten fusioneren, wat dan...

  Beste inwoners van Beke, Ronsele, Oostwinkel en Zomergem

   

   

  Vijf jaar terug werd ik uw burgemeester. Ondertussen hebben we veel kunnen realiseren. Ik deed dit niet alleen: ik kan rekenen op sterke schepenen en een sterke ploeg, maar ook op u.

  In Beke bijvoorbeeld zijn we volop bezig met de aanleg van een ontmoetingsplek. De inwoners hebben er zelf het plan getekend en ook bij de uitvoering van de werken staken ze een handje toe. Dit is hoe ik politiek zie: samen bouwen aan het warmste dorp.

   

  Toen we tijdens de grote vakantie overal huisbezoeken deden, hoorden we heel wat positieve zaken over onze realisaties. De schulden uit het verleden bouwden we ondertussen af van 12 naar zo’n 6,5 miljoen euro. Ook het burgemeesterrapport waar ik verkozen ben tot beste burgemeester van het Meetjesland deed deugd.

   

  Je kan dan zelfgenoegzaam achterover leunen, maar dat is mijn stijl niet. Ik wil samen met onze sterke ploeg verder stappen vooruit zetten en Zomergem voorbereiden op de toekomst.

   

  Het staat immers in de sterren geschreven dat Vlaanderen droomt van fusies. Je kan als kleine gemeente stil blijven wachten tot er een grote gemeente je opslorpt of je kan zoeken naar dorpen die dezelfde filosofie hebben. Dorpen waar het aangenaam wonen is en waar het gemeentebestuur dicht bij de mensen kan staan.

   

  Vandaar dat als we moeten fusioneren, de formule met Lovendegem, Waarschoot en Zomergem volgens ons de beste is. Voorlopig heeft dit project de naam ‘De Lieve’. Met dit voorstel kiezen we voor een positief project. 

   

  Wat mag je van CD&V Zomergem verwachten?

   

  Wij zullen keihard verder werken om ons ambitieus plan met Zomergem uit te voeren: als het van ons afhangt: vandaag, morgen en nog vele jaren.

   

  We zullen er ook voor zorgen dat Beke, Oostwinkel, Ronsele en Zomergem hun identiteit bewaren.  We blijven sterk inzetten op sport, kinderopvang, jeugdwerk, verenigingen, cultuur.

   

  We werkten een nota uit. In deze nota wordt gesteld dat een toekomstig samengaan van Lovendegem, Waarschoot en Zomergem de meest aangewezen fusie is als we verplicht worden. We leggen dit in juni aan de gemeenteraden van de drie gemeenten twee scenario’s voor:

  • ofwel de fusie te realiseren tegen 1 januari 2019: maar dit moet natuurlijk nog lukken.
  • ofwel tijdens de komende legislatuur een verregaande administratieve versmelting van de diensten van de drie gemeenten op punt te stellen en op 1 januari 2025 overgaan tot een fusie (als Vlaanderen ons verplicht kunnen we dan zeggen dat we niet bij een stad willen, maar met ons drieën verder willen).

  We zullen jullie en de ganse bevolking van nabij betrekken bij de verdere stappen die nu zullen ondernomen worden. Jullie zijn aan het woord op 6 juni om 20 uur in het gemeenschapscentrum.

   

  Warme en lieve groeten,

   

  Uw gedreven burgemeester

   

  Tony Vermeire