Het college van burgemeester en schepenen van Zomergem gaf een negatief advies voor een kippenbedrijf in de Spinhoutstraat. De milieuaanvraag betreft een aanvraag voor een nieuw op te richten kippenbedrijf met nieuw te bouwen kippenstallen voor 80 000 kippen en een loods met daarbij een bedrijfswoning. Dit advies gaat naar het provinciebestuur dat een beslissing neemt over de milieuaanvraag.
Het college vindt ook belangrijk dat de landbouw nog voldoende hectare heeft voor open akkerland.
Nu loopt het openbaar onderzoek nog af voor de stedenbouwkundige aanvraag. Daarover beslist het gemeentebestuur.
Naast opmerkingen over de MER-studie, invloed op fauna en flora... bekeken we ook de inplanting. Zonder volledig te zijn, bekeken we onder andere dit argument:
Er wordt een open landschap aangesneden door het bouwen van nieuwe stallen en de loods. De inplanting gebeurt vanaf 65 m verwijderd van de straat en het einde van de stallen is zo’n 200 m gelegen van de straat.
Het terrein is gelegen in een afwisselend akker- en weiland als bodemgebruik volgens het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) Zomergem. De gewenste agrarische structuur op deze locatie volgens het GRS is ruimtelijk functioneel samenhangend landbouwgebied op lokaal niveau. In het richtinggevend gedeelte van het GRS ten aanzien van ruimtelijk functioneel samenhangend landbouwgebied op lokaal niveau het volgende geoordeeld:
“De relatief lage bebouwingsgraad mag in de toekomst slechts beperkt toenemen. Bijkomende agrarische bedrijfszetels zijn uitgesloten, maar een uitbreiding van de bestaande bedrijfsinfrastructuur is mogelijk. (…)
Een uitbreiding van de bestaande bedrijfsinfrastructuur is mogelijk. Deze moet echter aansluiten op de bestaande bedrijfsgebouwen en moet verenigbaar zijn met de landschappelijke structuur (eventueel gepaard gaande met erfbeplanting), de landbouwstructuur en de overige functies van het gebied.”
Volgens het GRS is derhalve een nieuwe inplanting van een agrarische bedrijfszetel niet wenselijk.
Bovendien bevindt dit landschap zich in het deelgebied “historisch landschap van Ro” volgens het GRS waar een concentratie van kleine landschapselementen aanwezig is. Dit gebied is geselecteerd voor de opmaak van een RUP ‘weidegebieden Ro en verwevingsgebied Schipdonkkanaal’ en is dan ook in het bindend gedeelte van het GRS alsdusdanig opgenomen.