Ons Zomerheem reageert op pano-uitzending

Ik kreeg een reactie op de pano-reportage over woon- en zorgcentra van Ons Zomerheem. 

Een warm huis voor morgen
Reactie van Ons Zomerheem op Pano-reportage

 

De Pano reportage over de werking van commerciële woon-zorgcentra laat niemand onberoerd. Vooreerst moeten we verontwaardigd zijn over mistoestanden én moeten deze aangepakt worden. De overheid heeft als taak om te zorgen voor voldoende middelen. De regelgeving moet duidelijk zijn, om mistoestanden onmiddellijk aan te pakken.

 

Op enkele zaken in de reportage geeft Ons Zomerheem zijn mening. Commerciële rusthuizen werken aan Riziv-normen voorverplegend en verzorgend personeel. Deze zijn zeker onvoldoende. Omwille van rendement bespaart men in die voorzieningen op het ondersteunend personeel (schoonmaak, keuken, technische dienst, animatie). Sommige diensten zijn uitbesteed aan onderaannemers. Dit is niet onze manier van werken. In Ons Zomerheem werken wij 36% boven de Riziv-norm. In voltijdse equivalenten zijn dit bijna 20 voltijdse medewerkers boven de minimumnorm!

 

In de reportage toont men schrijnende getuigenissen van het ontbreken van waardige zorg. Senioren voelen zich niet beluisterd en vaak ontbreekt de nodige nabijheid. Er is daar weinig aandacht voor animatie en levenskwaliteit. Op waardigheid, betrokkenheid en aandacht voor ouderen zet Ons Zomerheem al vele jaren in. Er gebeuren in onze voorziening zeer mooie dingen!

 

De kwaliteit van de voeding komt in de reportage ook aan bod. De keuken van Ons Zomerheem werkt met kwalitatieve producten en het keukenteam doet er alles aan om lekkere en gezonde voeding klaar te maken. Die is dagelijks vers en met veel zorg bereid. Men speelt sterk in op vragen en wensen van de bewoners. Ook kwam de voedingskostprijs van de commerciële sector aan bod. Zij werken met een voedingsdagprijs van 3,5 €/dag. Bij ons bedraagt de voedingsdagprijs 5,5 €/dag (57% hoger!).

 

Ons Zomerheem hoopt dat de reportage een bijdrage mag leveren voor een waardige zorg voor alle senioren, ongeacht waar ze verblijven. De overheid heeft hierin een belangrijke taak. Ons Zomerheem moet blijven gaan voor kwalitatieve zorg en vernieuwende zorg. Iedereen die nabij betrokken is bij werking moet de mooie zaken benoemen én blijven doorvertellen. 
Zo bouwt men verder aan een ‘warme thuis voor morgen’.

 

De commentaren zijn gesloten.