• Friends in Oostwinkel overgenomen

  Café Friends in Oostwinkel is op relatief korte tijd overgenomen. Zo zal het café in Oostwinkel terug open gaan. 

  En ondertussen nog een oproep: we blijven houden van 'Oostwinkelen': tijdens de werken zijn de handelszaken nog altijd goed bereikbaar. Via een kleine omleiding, bereik je gemakkelijk het dorp. De winkels staan aangeduid met aparte bewegwijzering. Dit is een mooi initiatief van ZOZ. 

 • Klaverstraatje wordt hersteld

  In het Klaverstraatje zal Elia 200 meter op Zomergems grondgebied en 800 meter op Lovendegems grondgebied in december herstellen. 

  Dit straatje wordt niet alleen door landbouwers gebruikt, maar ook door fietsers die dit mooi stuk open gebied verkennen. Het verbindt Langeboeken met de N9 (t.h.v. intratuin).  

 • Zomergemnaar beste melkveehouder van Vlaanderen

  Fokkerijorganisatie CRV trekt elk jaar een aantal interessante statistieken over de gemiddelde Vlaamse melkveehouder. Voor de periode 1 september 2014-31 augustus 2015 is Patrick Claeys van Zomergem de beste melkveehouder. 

  Patrick heeft 52 koeien en haalt 12 089 kg melk. De gemiddelde leeftijd van zijn koeien is 4 jaar. 

  Proficiat, Patrick!

 • Aankoop gronden Hofbouwstraat #Zomergem

  Op de gemeenteraad gingen we over tot de opstart van de overname van de straat de Hofbouwstraat. Hier veelgestelde vragen:

   Wat is de aanleiding van de aankoop van de straat?
  Het gemeentebestuur zag dat een deel van de straat nog altijd eigendom is van een aantal privépersonen. Als er dergelijke grootschalige (vernieuwen wegdek en riolering) werken moeten uitgevoerd worden, is het beter dat de straat eigendom is van de gemeente. Ook onze beheerder van de rioleringen (TMVW) stelt dit als voorwaarde.
   Zijn er al concrete werken gepland?
  In de huidige planning tot 2019 zijn de werken voorlopig nog niet opgenomen. Het gemeentebestuur is naar aanleiding van de jaarlijkse wijziging van het meerjarenplan aan het bekijken of we deze werken niet vroeger moeten inplannen. Er zijn tekenen van verzakking. Op het moment dat er verzakkingen zijn, moet de volledige riolering aangepakt worden. Er is al een eerste raming gemaakt van de werken.
   Wat is de vergoeding voor de overname van de gronden?
  De gemeente zal in de gemeenteraad van november overgaan tot het aanstellen van de Afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid. Deze dienst is gespecialiseerd in het verwerven van onroerende goederen voor een openbaar bestuur. De dienst werkt volledig onafhankelijk en staat in voor de volledige opvolging: van schatting, over onderhandeling tot en met het verlijden van de akte (treden in de plaats van een notaris). De gemeente mag hierin niet tussenkomen.
   Wat met de notariskosten?
  Er zijn dus geen notariskosten, gezien de Afdeling Vastgoedtransacties ook instaat voor het verlijden van de akte. Andere mo-gelijke kosten zoals opmetingsplannen of bodemattesten zijn ten laste van de gemeente.
   Wie zal er contact met ons opnemen?
  De commissaris van de Afdeling Vastgoedtransacties
   In welke periode zijn de aankopen gepland?
  Normalerwijze 2016, we zijn afhankelijk van de planning van de Afdeling Vastgoedtransacties

 • Hij komt naar #Zomergem

  Binnenkort is het opnieuw zover: de dag waar alle kinderen het hele jaar naar uitkijken! De jeugdraad kon de Sint en zijn pieten overtuigen om op zondag 22 november opnieuw langs te komen in Zomergem. Na de aankomst per boot gaat het richting Sportcentrum Den Boer.

  Aankomst per boot

  De Sint komt per boot, via het Schipdonkkanaal naar Zomergem. Op school krijgen alle kinderen een creatieve, originele uitnodiging die ze met wat vouw-, plak- en kleurwerk kunnen omvormen tot een vlagje. Hiermee kunnen alle kinderen de Sint feestelijk verwelkomen. Kinderen die niet op school zitten in Zomergem kunnen hun vlagje ophalen op de gemeentelijk jeugddienst.

  Met de koets naar de sporthal

  Aangezien de Sint al zeer oud is zal hij, eenmaal aan wal, nog eventjes tijd hebben om uit te rusten. Met de koets maakt hij immers een ritje door onze prachtige gemeente richting Sportcentrum Den Boer.

  Sint- en Pietenshow

  In de sporthal belandt de Sint in een spetterende show met dans en muziek en brengen de Pieten je aan het lachen met hun gekke fratsen. Het hoogtepunt wordt ongetwijfeld het persoonlijk bezoekje van elk kind aan de Sint. De Sint zal tijd hebben om iedereen te spreken, een foto te nemen en tekeningen en brieven te ontvangen. De Pieten delen ondertussen lekkers uit. 

  Programma

  14.45 u.: Aankomst van de Sint met de boot aan het Sas (Schipdonkkanaal, via de Durmstraat). Wie met de auto naar het Sas komt, moet in de Zomergemstraat parkeren.
  15.15 u.: De Sint vertrekt met paard en koets naar de sporthal.
  16.00 u.: Sint- en Pietenshow in de sporthal. Deze prachtige namiddag is helemaal gratis! Je hoeft enkel je vrolijkste humeur mee te brengen.

  Brieven

  Wie een brief wil sturen naar de Sint kan schrijven naar Sinterklaas, Markt 1, 9930 Zomergem of mailen naar sintenpieten@zomergem.be 

 • Kleine werken in #Zomergem

  De komende weken zal een aannemer op verschillende plaatsen in Zomergem onderhoudswerken uitvoeren aan de wegen. De timing is onderhevig aan de weersomstandigheden.
  • In de Durmstraat wordt het wegdek op verschillende plaatsen hersteld , dit van 17 tot en met 20 november. Om de hinder te beperken, werkt de aannemer afwisselend aan de ene en de andere kant van de weg. Er worden verkeerslichten geplaatst zodat het verkeer beurtelings kan passeren. We raden onze inwoners aan om de Durmstraat te vermijden tijdens die week.
  • Aan Gemeenschapscentrum ’t Schaapstuk wordt de oprit naar de parking achteraan hersteld (oprit achter de glasbollen). Deze oprit is niet toegankelijk van 17 tot en met 20 november.
  • In de Haagstraat wordt de wegverharding hersteld in de week van 16 november. Hier zal de hinder beperkt zijn.
  • In Langeboeken worden in de week van 23 november de platte kantstroken hersteld van huisnummer 12 tot en met huisnummer 14.
  • In de Luitenant Dobbelaerestraat wordt een voeg hersteld in de week van 9 november. De hinder zal beperkt zijn.
  • Aan de hoek Vaartkant/Rostynekant (Oostwinkelbrug) wordt de wegverharding hersteld van 16 tot en met 20 november. Sowieso is hier geen verkeer mogelijk ten gevolge van werken op grondgebied Eeklo. 
  INFO: technische dienst -  09 229 11 98