• Onkruid verdelgen in #Zomergem

  Zomergem wordt pesticidenvrij onderhouden. Dit vraagt een hele inspanning van onze groendienst. Deze week zal men de Markt en de omgeving aanpakken door het onkruid weg te branden. Er geldt een tijdelijk parkeerverbod. 

 • Geen hondenpoep op de stoep in #Zomergem

  Heel wat inwoners van onze gemeente zijn de gelukkige eigenaar van een hond en genieten van de uitjes met hun trouwe vriend.

  Hondenpoep op het voetpad of in speel- of groenzones zorgt voor heel wat ergernis. De gemeente zorgde een paar jaar geleden voor een hondentoilet aan Den Boer, waar de honden zonder zorgen hun behoefte kunnen doen. Gebeurt dit op straat dan ben je als baasje verplicht om dit op te ruimen. Zorg dus dat je steeds een zakje bij je hebt, ruim de uitwerpselen op en gooi het zakje in een vuilbak.

  De komende weken houden onze wijkagenten extra toezicht op het achterlaten van poep op de stoep. Baasjes die met hun hond gaan wandelen worden aangesproken en gewezen op hun plichten. Wanneer je hondenpoep niet opruimt, riskeer je een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS).

   

   

  Hang de affiche op de middenpagina van ZomerZine aan je raam. Zo draag je mee je steentje bij aan de campagne.

 • Bib aan huis in #Zomergem

  In de bib is er heel wat te beleven. Daarnaast kan je al reserveren en verlengen van thuis uit. 

  Voor de mensen die minder mobiel zijn, komt er een dienstverlening bij: de bib aan huis. 

   

  Bibliotheek aan Huis is een gloednieuw initiatief voor de inwoners van Zomergem die zich niet of moeilijk naar de bibliotheek kunnen verplaatsen en die niet altijd iemand in hun omgeving vinden om dit voor hen te doen.

  Een vrijwilliger van de bibliotheek komt bij je thuis en gaat met je in gesprek over je leeswensen. Per keer kan je 8 boeken, dvd’s, tijdschriften of luisterboeken aanvragen. We leveren de materialen na afspraak bij je thuis. De vrijwilliger van de bibliotheek komt één keer per maand bij je op bezoek. Ook als je tijdelijk verplaatsingsproblemen hebt, kan je beroep doen op deze gratis dienstverlening.

   

   

  INFO: BIB – Den Boer 15 – 09 372 68 89 – bibliotheek@zomergem.be

 • Binnen kijken in de nieuwe school van Sint-Martinus Zomergem

  Als je eens een kijkje wilt nemen in de nieuwe school van Sint-Martinus Zomergem, dan kan je dit doen via volgend filmpje: 

   

 • Lerarenkaart voortaan af te halen in de bib, ook in #Zomergem

  Voortaan verdelen we de Lerarenkaarten via de bibliotheeksector, als neutrale, openbare partner die ook een nauwe band heeft met onderwijs. Beide ondersteunen ze leraren in hun professionele activiteiten, beide bevorderen ze het lezen bij een brede doelgroep. Klasse kiest daarom voluit en bewust voor een samenwerking met de bibliotheeksector rond de Lerarenkaart.

  Je haalt zelf je Lerarenkaart op in de plaatselijke bibliotheek vanaf 19 december. Gratis. De bibliotheek van Zomergem stelde zich ook kandidaat. 

 • Academie verhuist

  KA-Zomergem nam enkele jaren terug haar intrek in Dreef 10, de oude jongensschool. De staat van de gebouwen laat echter niet toe dat de lessen daar nog worden gegeven: in sommige klassen moest het dak ondersteund worden, dus zocht het gemeentebestuur naar een oplossing, want de veiligheid van de kinderen en volwassenen moet gegarandeerd worden. 

  Vanaf 1 januari 2016 verhuist de kunstacademie naar dreef 47. Voor ze verhuisden naar dreef 10, gaven ze daar ook al lessen. Nu kan er een volledig schoolblok als permanente ruimte gebruikt worden (twee klaslokalen) voor onthaal en administratie. Op bepaalde uren zullen ze een aantal leslokalen gebruiken van de school. Niet alleen zullen de kunstliefhebbers nu nieuwe leslokalen hebben er is nu ook voldoende parking vlakbij. 

  De goede lokalen van Dreef 10 zullen nog door verenigingen en de harmonie kunnen gebruikt worden. Door de verhuis bespaart de gemeente op de huisvestingskosten van de harmonie: minder poetskosten en vooral stookkosten in Dreef 10. 

 • Pad tussen parking en het dorp gaat zo snel mogelijk open

  Op 21 september zijn de wegenwerken gestart in Oostwinkel. In de eerste fase wordt werk gemaakt van het kruispunt Veldhoek/Oostwinkeldorp. De handelaars blijven volledig bereikbaar. Voor de mensen die vanuit de Kruipuit komen is er een kleine omleiding voorzien. 

  De aannemer verleende in eerste instantie geen prioriteit aan de aanleg van de doorgang achter het Oud Gemeentehuis tussen de parking en het dorp van Oostwinkel. Op vraag van bezorgde inwoners dringt het gemeentebestuur bij de aannemer aan om de doorsteek zo snel mogelijk aan te leggen. Zo kunnen fietsers en voetgangers zich langs dit pad veilig verplaatsen tussen het dorp en de Veldhoek.

  De eigenaar waarover het pad loopt is ondertussen gecontacteerd en zal morgen al beginnen met zijn tuin vrij te maken voor het pad. Ik wil hem bedanken voor zijn constructieve samenwerking!