• #Zomergem onderhoudt duurzaam

  In het kader van het Leader-project ‘In het groenlandschap geïntegreerde duurzaamheid’ werden door het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) een aantal streekborden ontworpen met een duidelijke duurzame boodschap. Ook in Zomergem vind je deze streekborden op locaties waar de gemeentelijke groendienst duurzame realisaties heeft verwezenlijkt: op het speelplein achter de Oepites, speelplein Den Boer en het Pieleplein.
  In het gemeentehuis vind je flyers die je inspireren om ook thuis duurzaam om te springen met groen.

   

  INFO:
  Proefcentrum voor Sierteelt
  09 353 94 94 –
  info@pcsierteelt.bewww.pcsierteelt.be

 • Ontdek enkele verborgen weetjes over #Zomergem tijdens de openmonumentendag

  Hoe ziet het torentje in het gemeentehuis er vanbinnen uit, en welke geheimen herbergt het? Welk verhaal zit er achter het doopvont van de Sint-Martinuskerk? Van waar komt de naam 'Scheve 7', en welke geschiedenis draagt deze naam? Allemaal vragen op 'BijZomere' weetjes waar je in deze actieve familiezoektocht een antwoord op krijgt. Je start aan de oude jongensschool in Dreef 10 waar je een overzicht van de zoektocht kan krijgen om daarna te vertrekken naar de verschillende bestemmingen naar keuze. Wil je maar een paar plekjes bezoeken of allemaal? Het kan!

   

  WAAR:

  Oude Jongensschool - Dreef 10

  WANNEER:

   

  zondag 13 september van 14.00 u. tot 18.00 u. 

 • Werken in Oostwinkel

  Op 21 september starten de werken in Oostwinkel, meer bepaald in de Veldhoek en een deel van Oostwinkeldorp. Er komt nieuwe wegverharding, de openbare verlichting en het elektriciteitsnet worden vernieuwd en er komt een sanering van de vuilwaterlozing op de Wagemakersbeek. Bij deze werken wordt aandacht besteed aan de creatie van een veilige schoolomgeving. Kostprijs van de werken is 1.267.299,04 euro (excl BTW). De provincie Oost-Vlaanderen verleent 62.772,14 euro subsidies voor vervanging van de duiker van de Wagemakerstroom.

   

  De werken zijn opgedeeld in drie fasen:

  • Fase 1: Oostwinkeldorp van de gemeentegrens met Maldegem tot net voorbij het kruispunt met Veldhoek. Uitgaande van gunstige weersomstandigheden wordt fase 1 beëindigd in februari 2016.
  • Fase 2: Oostwinkeldorp van voorbij het kruispunt met Veldhoek tot huisnummer 26. Fase 2 duurt, uitgaande van gunstige weersomstandigheden, tot mei 2016.
  • Fase 3: Veldhoek. Uitgaande van gunstige weersomstandigheden duurt fase 3 tot november 2016.

   

  Er wordt een grote wegomlegging voorzien voor doorgaand verkeer. Ook De Lijn zal deze wegomlegging volgen en verwijst de reizigers naar de bushaltes Hoekstraat Zomergem en Kruipuit Adegem. Voor bestemmingsverkeer is er een kleine wegomlegging zodat de handelaars steeds bereikbaar blijven. 

   

   

  Op 7 juli gaven de aannemer en het studiebureau interessante toelichting op een infomarkt in het gemeenschapscentrum. De presentatie van die avond kan je bekijken op www.zomergem.be/wonen/mobiliteit/wegenwerken/veldhoek-en-oostwinkeldorp.aspx

 • Woonwijzer helpt je

  De gemeenteraad van Zomergem heeft in april de samenwerkingsovereenkomst met Woonwijzer Meetjesland goedgekeurd. Er wordt telkens een overeenkomst afgesloten voor een periode van drie jaar. Inwoners van Zomergem kunnen de komende jaren dus verder bij Woonwijzer Meetjesland terecht als ze een vraag hebben rond wonen. Maar waarvoor kan je precies allemaal bij de Woonwijzer terecht?
  We vroegen het aan woonadviseur Tineke Rollier.

   

  Tineke, jij bent de woonadviseur die alle vragen uit Zomergem behandelt. Met welk soort vragen kunnen onze inwoners bij jou terecht?

  Tineke: Mensen kunnen eigenlijk met elke vraag over wonen bij ons terecht. Dat is net het typische aan onze werking. We kunnen antwoord geven op juridische of administratieve vragen, maar ook op technische vragen. En of dat dan verband houdt met Vlaams, federaal of lokaal beleid maakt ook niet uit.

   

  Dat klinkt wel mooi, maar kan je een voorbeeld geven van hoe het er in de praktijk dan aan toe kan gaan?

  Tineke: Veel mensen komen bijvoorbeeld bij mij langs met de vraag of ze premies kunnen krijgen voor bepaalde werken. Dan ga ik eerst na wat ze precies van plan zijn. Op basis daarvan leg ik uit waar ze allemaal recht op hebben en help ik om alle aanvraagformulieren in te vullen. En of dat dan een premie is van Vlaanderen, Eandis, de gemeente of een federale belastingvermindering maakt dus niet uit. Ik geef antwoord op maat van de inwoners hun situatie.

   

  Is dat de vraag die je het meest krijgt?

  Tineke: Vragen over premies krijg ik inderdaad heel veel. 95 gezinnen uit Zomergem hebben me vorig jaar vragen over premies gesteld. Maar ook vragen over huren of verhuren worden vaak gesteld. Daar steek ik wat meer tijd in, zeker als het over een kwaliteitsprobleem gaat. Als mensen een vraag stellen over woningkwaliteit ga ik altijd ook eens ter plaatse kijken om goed te kunnen inschatten wat de beste oplossing is. Daarnaast krijg ik ook nog vragen over bijvoorbeeld leningen, over energiefacturen enz. Vorig jaar hebben 195 verschillende gezinnen uit Zomergem beroep gedaan op onze dienstverlening. Sinds we gestart zijn in 1998 hebben zelfs al 1 op de 3 gezinnen van Zomergem contact gehad met Woonwijzer.

   

  Laat ons eindigen met een heel praktische vraag: waar en wanneer kunnen onze inwoners je vinden?

  Tineke: Elke dinsdag van 9.00 u. tot 12.00 u. heb ik zitmoment in het sociaal huis in Zomergem. Elke inwoner kan er zonder afspraak bij me langskomen voor woonadvies. Op andere momenten kunnen inwoners tijdens kantooruren contact opnemen via ons centraal kantoor in Eeklo. Hierbij wil ik graag opmerken dat onze dienstverlening betaald wordt door de gemeente en Vlaanderen. Op die manier kan onze dienstverlening voor de inwoners gratis en toch volledig onafhankelijk zijn.

   

   

  Zitdag elke dinsdag van 9.00 u. tot 12.00 u. in Sociaal Huis – Dreef 20/22 – 09 218 77 00

 • Vernieuwingen gemeenschapscentrum #Zomergem

  Vanaf 1 januari 2014 spreken we niet langer van het Parochiaal Centrum maar van Gemeenschapscentrum ’t Schaapstuk. Zo ontvangt Zomergem vanaf dan jaarlijks 34 000 euro. 

  Het gemeenschapscentrum wil de kans geven aan alle Zomergemse verenigingen om aan een gunstig tarief te vergaderen, repeteren en socio-culturele activiteiten te organiseren.

  Ondertussen zijn de gebruikers reeds goed vertrouwd met de werking van het gemeenschapscentrum. Om gebruiksvriendelijker te werken en in te gaan op bepaalde noden van de gebruikers zal de gemeente een aantal praktische veranderingen doorvoeren. Zo zal er een nieuw toegangssysteem zijn en zal je niet langer de sleutel moeten ophalen en terugbrengen op de cultuurdienst. Contactpunt voor reservatie blijft evenwel de cultuurdienst in het Kwadrant.

  Om de nieuwe werkwijze toe te lichten organiseert de cultuurdienst een infomoment. Je krijgt de nodige uitleg over de zaken die veranderen en je kan vragen stellen over alle aspecten van de werking van het gemeenschapscentrum.

   

   

  WANNEER:
  donderdag 3 september om 19.30 u.
  WAAR:
  Gemeenschapscentrum ’t Schaapstuk, Lt. Dobbelaerestraat 14C

 • Werken Cinemastraatje starten binnenkort in #Zomergem

  Op 31 augustus starten de werken in de Alfons Sifferstraat 17 tot 31, in de volksmond aangeduid als het Cinemastraatje. Rekening houdend met een uitvoeringstermijn van ongeveer drie maanden en uitgaande van gunstige weersomstandigheden kunnen de werken in november 2015 beëindigd worden. In het midden van de Alfons Sifferstraat wordt een pompstation aangelegd. Daardoor is deze straat tijdens de werken doodlopend, komend vanuit de Dekenijstraat of de Guido Gezellestraat. Ook de Westeling is tijdens de werken doodlopend. Wegomlegging wordt voorzien langs de Dekenijstraat, H. Claeysstraat en Kapellestraat.

 • schoolboeken kaften in de bib #Zomergem

  Zit je in de lagere school en ben je geen krak in het kaften van boeken? Kom dan samen met ons je schoolboeken kaften. Breng je eigen kaftpapier mee en wij helpen je op weg.

   

  WANNEER:

  Dinsdagavond 1 september tussen 18.30 u. en 20.30 u.

  Woensdagmiddag 2 september tussen 14.00 u. en 17.00 u.

  Donderdagavond 3 september tussen 16.00 u. en 19.00 u.

  Zaterdag 5 september tussen 9.30 u. en 11.30 u.

   

  Zondag 6 september tussen 9.30 u. en 11.30 u.