• #Zomergem stap voor stap financieel gezonder

  Het nieuwe schepencollege stond voor een aartsmoeilijke opdracht. Op financieel vlak was Zomergem de slechtste leerling van Oost-Vlaanderen. We hebben te veel schulden en drie jaar lang gingen we in het rood.

  Zomergem financieel terug gezond maken is dan ook een topprioriteit voor het nieuwe schepencollege.

  Als we zouden verder doen als de vorige ploeg werd het tekort voor 2013 op 1 250 000 euro geraamd. Uiteindelijk hebben we 2013 kunnen afsluiten met een tekort van 640 984 euro. We mogen hier best wel fier op zijn.

  Tegenvaller

  We hadden van de federale regering nog 742.471 euro te goed die ze in 2013 moesten storten, maar die we pas in 2014 zullen krijgen. Anders waren we zelfs voor het eerst in vier jaar met een positief resultaat geëindigd.


  Lijken uit de kast

  Van het vorig schepencollege erfden we nog drie tegenslagen: 

  • een lening van boekjaar 2012 voor 740.746 euro uit de vorige legislatuur.

  • Een toelage voor onteigeningen i.k.v. het fietspad N461 t.b.v. 116.000 euro werd geheel niet ontvangen in 2013.

  • De vorige ploeg ging nog voor 200.000 euro meerwerken aan in Stoktevijver


  De stijgende trend van uitgaven is gebroken, schulden dalen

  Het nieuwe schepencollege heeft flink bespaard, zonder al te veel aan de dienstverlening te raken. De algemene kosten vallen terug op het niveau van 2010 ondanks dat alles duurder wordt.

  De personeelskosten zijn onder controle.

  • De werkingskosten blijven op het niveau van 2012


  • Van de andere besturen en organisaties vroegen wij ook inspanningen: in totaal kregen ze ongeveer +- 4% minder

  • Receptiekosten en representatiekosten blijven dalen

  • We voerden een sober investeringsbeleid. Onze investeringen betaalden we zonder lening: bv. warmtebeeldcamera voor de brandweer kochten we met subsidies federale overheid, de belijning van de straten kwam er, het Maarten Steyaertplein werd heraangelegd: zonder lening.

  • De leningslasten daalden doordat we voor onze investeringen geen nieuwe leningen aangingen met 1,28%.


  • De laatste uit de vorige legislatuur van zo'n 740 000 euro staat ingeschreven. Vanaf nu dalen onze schuldenlasten. Het zal vooral de volgende legislatuur zijn die het effect hier van zullen voelen.


  Het terugdringen van de uitgaven dient één van de grootste prioriteiten te blijven in de huidige legislatuur.


  In deze moeilijke financiële situatie, waar we vroeger nog de slechtste leerling van Oost-Vlaanderen waren, hebben we de ambitie om de schulden sterk terug te dringen.


  We zullen hard werken om “nu” te blijven voldoen aan de strenge budgettaire normen die ons vanuit Vlaanderen in het kader van BBC worden opgelegd:


  • Een evenwicht op kasbasis

  • Een positieve autofinancieringsmarge

   

 • Bezoek wielermuseum

  De bibliotheekvereniging Zomergem nodigt uit voor een geleid bezoek aan het wielermuseum in Oudenaarde (Markt, 43  9700 Oudenaarde)

   

  Op zondag 6 juli 2014

   

  Samenkomst aan de bibliotheek, Den Boer 15 te Zomergem om 13.30 uur, of aan de ingang van het wielermuseum in Oudenaarde om 14.30 uur.

  Er is (gratis) parkeergelegenheid in de buurt

   

  Inschrijven is noodzakelijk. Vermeld ook of je zelf vervoer hebt of niet, via mail: pattyn.marleen@telenet.be of telefonisch: Gilbert Boone tel. 09/372 74 47

  Prijs voor deelname, 10 euro: toegang + gids inbegrepen.

   

   

  Na ons bezoek voorzien we tijd om een terrasje doen op de Markt in Oudenaarde of in de brasserie De Flandrien.

 • Mooi resultaat in #Zomergem

  Gisteren waren het Vlaamse, federale en Europese verkiezingen.

  CD&V Zomergem had op de Vlaamse lijst Hilde De Graeve, onze OCMW-voorzitter, als kandidate. Ze heeft dit schitterend gedaan. Proficiat!

  Ook aan N-VA proficiat als grote winnaar op nationaal vlak. Op de Vlaamse lijst blijft in Zomergem CD&V nipt de grootste partij van ons dorp.

  Hopelijk komt men snel tot resultaten zodat we verder kunnen samen werken aan een sterk dorp, in een sterk Vlaanderen in een sterk land.

  uitslag Zomergem.jpg

 • Wij zijn er klaar voor in #zomergem

  Morgen zijn er verkiezingen. Het gemeentebestuur heeft er alles aan gedaan opdat alles zo vlot mogelijk zal verlopen. We hopen dan ook dat alles op wieltjes zal lopen. U mag één uur langer stemmen: tot 16 uur.

  Bedankt aan alle personeelsleden, maar ook aan de voorzitters, bijzitters en andere 'vrijwilligers' die de verkiezingen mogelijk maken.

  P.S.: als je nog niet weet op wie je moet stemmen: schepen Hilde De Graeve vind je op plaats 13 van het Vlaams parlement voor CD&V. Ook de andere kandidaten warm aanbevolen.

  20140523_154330.jpg

   

 • uitreiking rookvrije klassen in #zomergem

  Het voorbije schooljaar namen twaalf klassen uit de Middenschool SV in Zomergem deel aan de Vlaamse ‘Wedstrijd Rookvrije Klassen’. Met de wedstrijd willen het VIGeZ en de Vlaamse Logo’s leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs aanmoedigen om rookvrij te blijven of hen te helpen om te stoppen met roken.  Deelnemende klassen sluiten een contract af om 6 maanden rookvrij te blijven.  Alle klassen zijn in het opzet geslaagd en ontvangen een diploma. Een mooi resultaat!

   

  Op vrijdag 23 mei om 11u  zullen de rookvrije klassen gefeliciteerd worden door de gemeente Zomergem. De diploma’s worden overhandigd door het College van Burgemeester en Schepenen met aansluitend een kleine receptie.

   

   

  Deelname

  Twaalf klassen uit Middenschool SV in Zomergem gingen de uitdaging aan. 

   

  Eindresultaat

  Als 90% van de leerlingen van de klas op het einde van de wedstrijd rookvrij is, verdienen ze een diploma.  Op het einde van de wedstrijd haalden alle klassen de eindstreep.

   

  Extra beloning

  De rookvrije klassen ontvangen van Logo Gezond+ vzw een leuk gadget.

   rookvrije klassen.jpg

 • Proficiat aan de kampioenen #zomergem

  KVV Zomergem is na een spannende wedstrijd en nà penalty's gepromoveerd naar tweede provinciale.

  Zomergem.net meldt nog kampioenen: 

  "De volleybaldames eindigden 2de in hun reeks tijdens de reguliere competitie maar vernamen dit weekend dat ook zij promoveren naar 2de provinciale.

  Voor ACME was het zaterdag prijs op het kampioenschap van Vlaanderen AC die door ging op de atletiekpiste van Racing Gent. Timothy Hermans won er goud, Giovanni Pieters bracht brons mee naar huis."

  Proficiat aan alle spelers, vrijwilligers, bestuursleden, supporters, kortom iedereen die hier aan heeft meegebouwd!