• NIEUW: Jaarlijks 36 488 euro cultuursubsidies voor #zomergem

  Doordat Zomergem vanaf 1 januari 2014 voldoet aan de normen van het Vlaams cultuurdecreet, zullen we nu jaarlijks 36 488 euro ontvangen voor het gemeentelijk cultuurbeleid.

  We voldoen nu omdat we vanaf 1 januari het vroegere parochiaal centrum huren als gemeenschapscentrum. Door dit creatief denken hebben we nu voldoende culturele ruimte.

  Het nieuwe decreet Lokaal Cultuurbeleid (2012) van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege zet meer gemeenten ertoe aan ondersteuning te vragen om hun cultuurambities in te vullen. Het nieuwe decreet zorgde voor een aangroei van 39 nieuwe erkenningen. Sedert de start van deze regeerperiode in 2009 waren al 34 gemeenten in het decreet ingestapt. Globaal kunnen de LCB-gemeenten samen rekenen op 94,9 miljoen euro.  

  Lees meer...

 • Schipdonkkanaal: geen draagvlak voor verbreding #zomergem

   

   

  Bron deredactie:

  Het project om het Schipdonkkanaal te verbreden lijkt geen steun meer te krijgen. Geen enkele politieke partij is nog voor. Dat is gebleken tijdens het groot West-Vlaams verkiezingsdebat in het concertgebouw in Brugge.

  Het Schipdonkkanaal loopt van Zeebrugge naar de Leie in Deinze. Een verbreding is nodig om grotere binnenschepen met vracht van en naar de haven van Zeebrugge te brengen. Het gaat om een heel groot en duur project waar veel partijen al jaren verdeeld over zijn.

  SP.A, Open VLD, CD&V en Groen waren al langer tegen en nu is ook N-VA niet meer te vinden voor een verbreding. "Dat is vooral omwille van budgettaire redenen ingegeven, omdat er op Vlaams niveau gewoon geen middelen zijn. Dan doen we er veel verstandiger aan om een aantal concrete realistische uitdagingen aan te pakken zoals de ringvaart rond Brugge en de capaciteitsverhoging van het kanaal Brugge-Gent", zegt Axel Ronse (N-VA) aan Radio 2 West-Vlaanderen.

   

  Persoonlijke noot: het vele werk van het Schipdonkcomité en het Groot Gedelf mag niet vergeten worden: bedankt voor jullie grote inzet in dit dossier!

 • Nieuw speelplein #zomergem schiet goed op

  Ik ben vanmiddag eens langs het nieuwe speelplein in de nieuwe wijk Rijvers gefietst. De werken schieten aardig op. We wonnen het speelplein door het inzamelen van batterijen. Het speelplein zelf bestaat uit gerecycleerd materiaal. Nog even wachten en de kinderen uit de wijk kunnen genieten van veel spelplezier deze zomer.

  speelplein.jpg

 • Met belgerinkel naar de winkel: dat is dit jaar elke dag winnen!

  Doe van zaterdag 26 april tot zaterdag 31 mei met de fiets of te voet boodschappen bij een handelaar in onze gemeente, en maak elke dag kans op mooie prijzen.

  Inwoners die zich voor hun boodschappen te voet of met de fiets te verplaatsen, dragen bij aan de leefbaarheid van Zomergem. Onze gemeente wordt hierdoor rustiger, veiliger en aangenamer om in te vertoeven.

  Wie van zaterdag 26 april tot zaterdag 31 mei bij een deelnemende handelaar winkelt, met de fiets of te voet, ontvangt dit jaar geen stempel op een spaarkaart maar een Belgerinkel-lot met een unieke code. U registreert dit lot op www.belgerinkel.be en maakt zo kans op één van de dagelijkse, nieuwe, mooie prijzen, uitgereikt over heel Vlaanderen . Iedere rit naar een deelnemende handelaar is een nieuwe kans om een prijs te winnen!


  En heeft u tijdens de campagneperiode nog niet gewonnen? Niet getreurd, u maakt dan nog steeds kans op de unieke Achielle retro-fiets, exclusief voorbehouden voor deelnemers in onze gemeente.


  Hou de deuren van onze lokale handelzaken vanaf eind april goed in de gaten. Hangt hier een Belgerinkel-affiche, en bent u te voet of met de fiets? Aarzel dan niet om uw Belgerinkel-lot te vragen.

  Een initiatief van het gemeentebestuur i.s.m. ZOZ.


 • Droom mee en reis in je dromen #zomergem

  Hoe ervaarden mensen zestig jaar geleden verre reizen? Waarom gingen vele Belgen na de eerste wereldoorlog naar Mishawaka in Amerika? Hoe ver willen mensen gaan voor de liefde van hun leven ….?

  We gingen op bezoek in Woon- en zorgcentrum Ons Zomerheem en interviewden enkele bewoners met telkens heel uiteenlopende reisverhalen.Deze fijne reisverhalen worden in woord en beeld aan het grote publiek getoond.

   

  Wat?                    Presentatie met Reisverhalen en fotomateriaal
  Waar?                  Gemeenschapcentrum ’t Schaapstuk, zaal 1,
                                 Luitenant Dobbelaerestraat 14, 9930 Zomergem

  Wanneer?          Zondag 27 april - 10.30u

   

  Een organisatie van Erfgoedgroep Zomergem en gemeentelijke cultuurdienst Zomergem in samenwerking met Kunstacademie Zomergem

 • Schuilhuisje petanquespelers Oostwinkel #zomergem, deelgemeenten inbegrepen

  Toen ik nog jeugdraadvoorzitter was, lieten we een speelpleintje aanleggen in de Kasteeldreef in Oostwinkel. Ondertussen is het uitgegroeid tot een plaats waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten, want er zijn twee petanquebanen bijgekomen.

  Op vraag van de petanquespelers hebben we nu een houten schuilhokje geplaatst zodat dit nog meer een gezellige ontmoetingsplaats wordt.

  petenque.jpg

 • Verzakking Kerkstraat volgende week hersteld #zomergem

  Zondag 30 maart is er een verzakking vastgesteld in de Kerkstraat. Omwille van de veiligheid heeft de gemeente de put onmiddellijk afgezet.

   

  Om verdere schade te voorkomen wil het gemeentebestuur kort op de bal spelen. De herstelling zal volgende week dinsdag 8 april al gebeuren. De werken zullen ongeveer vier werkdagen duren.

   

  Zoals de omstandigheden er nu naar uitzien zal er ook tijdens de herstelling beurtelings passeren mogelijk zijn. Het gemeentebestuur hoopt de straat niet volledig te moeten afsluiten. Het is echter niet uitgesloten dat dit toch nodig zal zijn als men verborgen gebreken vaststelt.

   

  Alle bewoners en zelfstandige ondernemers in de Kerkstraat hebben een bewonersbrief gekregen met meer uitleg over de verzakking en de geplande herstelling.