• Plechtigheden in de novembermaand in #Zomergem

  Naar aanleiding van Allerheiligen en Wapenstilstand plant het gemeentebestuur volgende herdenkingen:

  • vrijdag 1 november: na de kerkelijke dienst is er een bezoek aan het kerkhof met een plechtigheid in samenwerking met de Oudstrijders en de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia.
  • vrijdag 8 november om 10.30 u.: herdenking slachtoffers WO I en WO II aan het monument in Beke met een afvaardiging van de gemeentebesturen van Waarschoot en Zomergem, met de schoolkinderen van de basisschool van Beke.
  • vrijdag 8 november om 13.30u: de Oudstrijdersverenigingen herdenken de slachtoffers uit WO I en WO II aan het monument aan het gemeentehuis samen met de schoolkinderen van de basisscholen Sint-Martinus en de Zandloper.
  • maandag 11 november om 10.00 u.: na de kerkelijke dienst in de Sint-Martinuskerk volgt een huldiging aan het monument van de gesneuvelden, begeleid door de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia.  Om 11.00 u. biedt het gemeentebestuur een receptie aan in de tent van de jaarbeurs (sportcomplex Den Boer) voor de Oudstrijders en de genodigden, met uitreiking van de eretekens aan de Oudstrijders en aan de Laureaat van de Arbeid.
 • Stoktevijver terug open

  De rijweg van Stoktevijver gaat op donderdag 31 oktober vanaf 17.00 u. definitief open voor alle verkeer. Het gemeentebestuur en haar partners zijn fier dat zij, samen met de bewoners van Stoktevijver, het project konden realiseren binnen de vooropgestelde uitvoeringstermijn. Het gemeentebestuur dankt iedereen voor zijn geduld en medewerking.

   

  Wat is er veranderd sinds de werken op 7 augustus 2012 startten?

  • De infrastructuur van de nutsmaatschappijen Eandis, TMVW, Belgcom en Telenet is geoptimaliseerd en ondergronds gebracht.
  • Mede dankzij subsidiëring van de Vlaamse Milieumaatschappij is een drukrioleringsstelsel geïnstalleerd. Vanaf nu verloopt de afvoer van regenwater en vuilwater afzonderlijk. Zo bouwen we samen aan een beter milieu!
  • Tussen het Schipdonkkanaal en Stuiver kan je fietsen op enkelrichtingsfietspaden. Dit werd mogelijk gemaakt door financiële steun van het Fietsfonds.

   

  Voor de resterende werken zoals groenaanleg van de bermen, aanplanting van bomen,… werkt de aannemer met plaatselijke werfsignalisatie.

   

  Vanaf 1 november rijdt De Lijn nummer 67 (Gent Arteveldepark – Zomergem – Waarschoot – Eeklo) opnieuw volgens het normale traject. Het lijnschema en het traject van deze lijn vind je op www.delijn.be.

   

  Vanaf volgende week (de week van maandag 4 november) kan het huisvuil terug op de normale plaats door IVM opgehaald worden.

 • Iedereen welkom!

  De Zomergemse Bibliotheek Vereniging nodigt uit voor een lezing over het

  PAASEILAND: Mythen en feiten,

  Op donderdag 21 november 2013 om 20.00 uur in de bibliotheek

  Den Boer, 15 te Zomergem

  Door  Ereprof. Dr. Morgan De Dapper  Vakgroep Geografie  Universiteit Gent

  Toegang: 3 euro

   

  Als geograaf deed en doet ereprofessor Morgan De Dapper, nog steeds actief verbonden aan de Gentse universiteit, vooral onderzoek over de invloed van de mens op zijn natuurlijke omgeving. Deze specialisatie bracht hem naar het Paaseiland, verloren in de grote Stille Oceaan. Waar komen zijn bewoners vandaan? Wat betekenen de honderden reusachtige stenen beelden op het eiland? En hebben de bewoners van het eiland hun natuurlijk milieu grondig verknoeid?  Het Paaseiland zou een triestig voorbeeld zijn van hoe het met de aarde zal verlopen, als we niet drastisch onze levensstijl veranderen. Maar veel verhalen over het Paaseiland blijken onjuist te zijn. De lezing stelt verzinsels en feiten tegenover elkaar.

 • Gratis juridisch advies

  Woensdag 30 oktober, van 14.00 u. tot 15.30 u. komt een advocaat van de Commissie Juridische Bijstand naar het Sociaal Huis. Je kan er terecht voor gratis juridisch advies.

  Meer info bij Sociaal Huis, Dreef 20/22, 09 218 77 00, sociale.dienst@ocmwzomergem.be

 • Meetjeslandmobiel komt naar #Zomergem

  Volgende week lanceren we de Meetjeslandmobiel in Zomergem. Ik droom er al jaren van dat er een rijdend speelplein zou zijn dat onze kleinere woonkernen aan doet. Vijftien jaar terug had een goede vriend van mij zo van dorp tot dorp getrokken in Italië. Ik ben super blij dat dit nu ook in ons dorp wordt gelanceerd.

  Meetjeslandmobiel.jpg

 • Wintertijd

  In de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober schakelen we over op het winteruur. Concreet betekent dit dat we op zondag 27 oktober om 3.00 u. ’s morgens de wijzers één uur terugdraaien en het dus 2.00 u. zal zijn. Vergeet dus niet horloges, klokken en wekkers aan te passen!

 • Rechtzetting

  Naar aanleiding van een artikel van Annemie De Bie op Zomergem.net wil ik toch ook eens de waarheid weergeven.

  We hielden wel degelijk een vergadering over het budget 2013. Die avond was Annemie De Bie zelfs aanwezig. Ik herinner het me nog omdat ze na een uurtje opstapte omdat haar man die avond jarig was, dacht ik.

  Het was inderdaad een 'informatievergadering' en geen 'commissie'. Reden:

  1) Op een informatievergadering mag elk raadslid spreken en vragen stellen.

  2) Tijdens een informatievergadering ontvangen de politici geen zitpenning maar komen ze 'gratis' of 'vrijwillig'. Voor de gemeentekas is dit een besparing.

  Tijdens die vergadering werd geen enkel punt, geen enkel voorstel door de oppositie gedaan.

  Haar tweede punt dat ze alleen maar 'besparingen' mocht voorstellen klopt ook niet. Ik heb haar dat gemaild. Maar blijkbaar durfde men geen besparingen of andere constructieve voorstellen doen.

  Een gemiste kans! Maar geen nood: als ze voorstellen heeft, mag ze die mij gerust doormailen. Ze is (zoals iedereen) welkom op mijn bureau om zelfs eens van gedachten te wisselen.

  Maar graag een eerlijk debat!

  Mail op 18/09/2013 naar Annemie De Bie, als antwoord op haar mail dat ze niet naar een vergadering wilde ook omdat men alleen besparingen verwachtte (wat nooit gezegd is).

    

  Tony: "Het was niet de bedoeling om in september het alleen maar over besparingen te hebben. Het is wel zo dat er geen financiële beleidsruimte is: dat betekent: als je iets nieuw voorstelt, moet er iets anders uit of moet je het zoeken bij de inkomsten."

   

  Dit was een antwoord op haar vraag:

   

   

  Annemie: "Ter verduidelijking toch nog eens : Groen komt NIET naar de infoavonden in september.

  Lees mail hieronder:
  Op beide infoavonden in september kunnen wij enkel besparingen voorstellen en geen andere voorstellen doen?
  Dit is toch zo, niet?
  Zo ja, dan kiezen wij voor de infoavond in november."