• Gezocht: Meetjeslandmobiel

  De MeetjesManMobiel komt naar je toe!

  In aanloop van de verkiezingen lanceerde ik het voorstel om te werken met een mobiel speelplein, om zo de kinderen in de deelgemeenten te bereiken.

  Ook binnen het Zomergemse jeugdwerk spookte dit idee door enkele hoofden.

  De Meetjeslandse jeugddienst speelde ook met dit idee en diende een Leader-project in. Dit project is nu opgestart.

   Zie vroeger artikel: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130321_00513210 

  Heel wat kinderen en jongeren gaan elke vakantie naar het speelplein, ravotten elk weekend met vriendjes van de jeugdbeweging, placeren hun eerste dansje in de beslotenheid van het lokale jeugdhuis of vormen mee het gemeentebeleid door hun lidmaatschap van de jeugdraad.

  Toch vallen er heel wat kinderen en jongeren uit de boot. Vaak is afstand de oorzaak, maar ook andere factoren zorgen ervoor dat nog altijd heel wat jeugd niet betrokken wordt bij al dat fraai jeugdwerk.

  Daarom! Daarom ontsproot uit de hersenpannen van de Meetjeslandse schepenen en jeugdconsulenten het idee om een mobiel speelaanbod in te richten. Met de vrienden van VDS (Vlaamse Dienst Speelpleinwerk) onder de arm maken we het Meetjesland onveilig. Gewapend met camionette, speelmateriaal en tonnen goesting doen we de verste uithoeken en de charmantse wijken aan, op zoek naar kinderen en jongeren die zin hebben om... buiten te spelen! De laptop en tv smijten we aan de kant! Jawel! Buiten spelen! 

  Naast de uitwerking van het mobiel speelaanbod maken we ook tijd en ruimte om maatschappelijke kwetsbaarheid, vindplaatsgericht werken en drempelverlagend werken op de kaart te zetten in het Meetjeslandse jeugdwerk. Want ieder kind telt!

  Ben je ouder dan 16 jaar, krijg je kriebels wanneer je dit leest, ben je afkomstig uit het Meetjesland en zit je niet graag stil tijdens de schoolvakanties? Dan ben jij misschien wel de geknipte vrijwilliger om mee op pad te gaan met de MeetjesManMobiel.

  Meer informatie vind je op http://www.meetjesman.be/pagina/meetjesmanmobiel.

 • #zomergem vierde plaats kinderopvang Vlaamse gemeenten

  Bron: het Nieuwsblad:

  Zomergem heeft in het eerste kwartaal van 2013 73 opvangplaatsen per 100 kinderen. Daarmee halen we het vierde beste resultaat in Vlaanderen. Ik wil vandaag de mensen die in de crèches werken en onthaalouder zijn feliciteren met het puike werk dat ze elke dag leveren om de kinderen een zalige babytijd te geven.

  In Vlaanderen zijn er 82.821 erkende opvangplaatsen bij onthaalouders en crèches voor kinderen tot en met 2 jaar. Dat is goed voor 39 plaatsen per 100 kinderen. Scoort jouw gemeente hoger of lager?

   

  1 De Pinte 81
  2 Ardooie 76
  3 Keerbergen 74
  4 Zomergem 73
  5 Lendelede 73

   

  Aantal opvanglocaties voor kinderopvang in Zomergem in de eerste drie maanden van 2013: 19.
  In totaal zijn er 172 plaatsen.

  Aantal plaatsen per 100 kinderen: 73

  Evolutie aantal plaatsen in Zomergem

  2013: 172
  2012: 156
  2011: 158
  2010: 146
  2009: 126

  In het eerste kwartaal van 2013 zijn er 46 plaatsen meer in Zomergem dan in dezelfde periode 4 jaar geleden.

 • Maarten Steyaertplein heraangelegd #zomergem

  Afgelopen winter deden zich tengevolge van de dooi verzakkingen voor op het Maarten Steyaertplein. Daarop besliste het gemeentebestuur de wegenis te laten heraanleggen met een nieuwe fundering. De werken werden gestart op 6 augustus en lopen nu ten einde. Maandag 26 augustus zijn de kasseien opgegoten.

  Vanaf maandag 2 september is plaatselijk verkeer van personenwagens terug mogelijk vanaf de Markt. Ter hoogte van de Dekenijstraat en Alfons Sifferstraat blijft de rijweg afgesloten.

  Het huisvuil mag geplaatst worden op de hoek van Hendrik Claeysstraat en de Dekenijstraat, op de hoek van Alfons Sifferstraat en de Kapellestraat, op de hoek van Blauwerstraat en Hendrik Claeysstraat en op de hoek van het Maarten Steyaertplein met de Markt (bakkerij Roose).

  De aannemer voorziet dat de rijweg vanaf vrijdag 6 september open kan voor het verkeer. De straat blijft verboden toegang voor verkeer boven 3.5 ton, uitgezonderd plaatselijke bediening.

 • #Zomergem slimste gemeente?

  VIER plant in 2014 een nieuw seizoen van “de slimste gemeente”.  Zomergem zoekt twee kandidaten, een man en een vrouw, om het laatste weekend van oktober aan de preselectie deel te nemen.

  Wil je je kans wagen? Stel je zo snel mogelijk kandidaat bij de gemeentelijke jeugddienst!

  Inschrijven en meer info bij jeugddienst, Kwadrant, Hofbouwstraat 1, 09 218 95 50, jeugddienst@zomergem.be

 • #Zomergem op de kaart

  Vandaag mocht ik in Maldegem onze mooie gemeente Zomergem voorstellen tijdens Maldegem fietst, wandelt, swingt, skeelert en proeft. De aanwezigen waren onder de indruk van de troeven van ons dorp. Heel wat fietsers doen vandaag dan ook ons dorp aan.

  Als voorzitter van VVV De Lieve ga ik vanmiddag naar onze fietstocht. Ook daar zullen heel veel mensen onze gemeente leren kennen door de fietstocht.

  Natuurpunt heeft dan nog een vlinderfietstocht en er is in het Beukenpark beachtennis.

   

  Geniet van jullie zondag!

  Jullie fiere burgervader-)

 • Zo verslaafd zijn we aan onze smartphone

  Vandaag even lichte paniek: mijn smartphone herstartte zichzelf op en vond het nodig om terug te keren naar zijn fabrieksinstellingen. Gelukkig kon een vroegere collega mij helpen, want ik was al mijn contacten kwijt.

  Dit filmpje relativeert veel:


 • Gezocht: feestbeesten #zomergem

  De voorbije zomerkermis was de laatste activiteit van het gemeentelijk feestcomite. Daarna liep het mandaat af. Gedurende zes jaar stond het comite in voor de nieuwjaarsreceptie, de  Dag van de Veeteelt, de zomerkermis en de 11-juli viering.

   

  Op initiatief van het gemeentebestuur werd intussen wat gesleuteld aan de structuur van het feestcomite. Het uitgangspunt is het aansporen van nieuwe initiatieven en een grotere interactie met de activiteiten in de deelgemeenten. Zo wil men komen tot goed georganiseerde evenementen die Zomergem verder als feestgemeente op de kaart zetten.

   

  De nieuwe structuur bestaat uit een algemene vergadering, een kerncomite, een werkgroep “dag van het platteland”, het feestcomite centrum en de feestcomites van de deelgemeenten. Voor het feestcomite centrum en voor de algemene vergadering worden nu mensen gezocht. Hou je van feesten en van organiseren? Dan vind je in het feestcomite zeker je gading.

  Kandidaten geven hun gegevens en hun voorkeur door aan de communicatiedienst, Kwadrant, Hofbouwstraat 1, 09 218 95 50, communicatie@zomergem.be.