• Kruisstraat #zomergem vanavond terug open

  Terug openstellen van de Kruisstraat na de herstellingswerken deksels riolering.

   

  De Kruisstraat wordt terug opengesteld voor alle verkeer, en dit vanaf vrijdagavond 31 mei.

  Deze maatregel was er gekomen omdat we opmerkten dat er veel chauffeurs, zelf van zwaar vervoer, er toch probeerden door te rijden, ondanks de signalisatie.

   

  Opgelet! De omleiding van De Lijn geldt nog tot en met vrijdag 31 mei.

  Op zaterdag 1 juni rijdt De Lijn zijn normale weg.

   

  We danken iedereen voor het geduld en medewerking.

 • Bezoek Gent met bibliotheekvereniging #zomergem

  De Bibliotheekvereniging nodigt u uit

  voor een  stadswandeling.

   

  Op 16 juni 2013

   

  Waters en grachten van het oude Gent.

  Van Rabot tot de Braempoort!

   

   

  Frank Gelaude is onze gids.

   

   

  Frank Gelaude studeerde geologie aan de Gentse universiteit, hij werd lesgever, maar onderzoekt al jaren hoe Gent ontstond en groeide. Hij legt de nadruk op de vele oude waterlopen in de stadskern, hun geschiedenis, hun belang en hoe ze gecontroleerd werden. In het huidige stadslandschap kunnen we heel wat sporen zien van de nu verdwenen Gentse wateren.

  Afspraak: om 14.30 uur stipt aan de bibliotheek,

  Den Boer, 15 te Zomergem

                Of aan de torens van het Rabot  om 14.50 uur.

  De wandeling start om 15.00 uur en duurt 75 minuten.

  Deelname: 3 euro, ter plaatse te betalen.

  Je kan inschrijven per kerende mail

  of op het  nr. 09/372 68 89 van de bibliotheek

  Vermeld a.u.b. ook of je naar het verzamelpunt  komt in Zomergem of meteen naar Gent rijdt, als je wenst mee te rijden of zelf rijdt.

 • Gouden jubileum #zomergem

  Zondag vierden we het gouden jubileum van Rosa Leers en Rene Vogelaere. Sinds hun huwelijk hebben ze al altijd in de Kruisstraat gewoond. Hun huwelijk werd bekroond met twee dochters en een kleinzoon Lander. Rene werkte bij de firma Bekaert tot hij op brugpensioen ging. Rosa heeft gewerkt als naaister tot de kinderen geboren waren. Het koppel gaat graag samen fietsen en wandelen. Ze waren 10 jaar medewerkers van de Reigerstappers. Ze gaan ook graag op reis en dit jaar staat er nog een reis naar Italië op het programma.

  (tekst Hilde De Graeve)

  Rosa en René.jpg

 • Herdenking slag aan het Schipdonkkanaal #zomergem

   

  Op zaterdag 25 mei werd in Ronsele en Oostwinkel de 67ste verjaardag herdacht van de gevechten die tijdens de 2de wereldoorlog geleverd werden aan het Schipdonkkanaal te Ronsele en Oostwinkel.

   

  Door de werken in Stoktevijver was het onmogelijk om aan het monument van Stoktevijverbrug de Slag te herdenken.

   

  Voor de eerste maal herdachten we dan ook de Slag van Ronsele en de Slag van Oostwinkel op dezelfde dag, dit werd de herdenking van de Slag aan het Schipdonkkanaal.

   

  We moeten de krachten bundelen zodat we elk jaar de Slag aan het Schipdonkkanaal blijven herdenken. Het is belangrijk dat wij ons steeds herinneren wat de verschrikkelijke gevolgen van een oorlog zijn.

   

  Na ontvangst van de 2de-22ste-32ste-52steen 3de -23ste-33ste-53steLinieregimenten aan het Kerkplein te Ronsele volgde een eucharistieviering, een plechtigheid aan de gedenkzuil op het kerkplein en aan het monument aan de Vaartkant. Tijdens de bloemenhulde op deze locatie was er een overvlucht van een Agusta-helikopter van het 18deSquadron Multi Role Heli uit Bevekom. 

  Nadien volgde een korte plechtigheid op het kerkhof te Oostwinkel en een receptie.

  In bijlage vind je mijn speech.

   herdenking slag 2013.JPG

   

  Lees meer...

 • Juni compostmaand in #zomergem

  Onze compostmeesters nodigen jullie graag uit tijdens één van hun activiteiten tijdens juni compostmaand.  Ze hebben opnieuw een boeiend programma samengesteld.

  Op zaterdag 1 juni van 10.00 u. tot 12.00 u. zijn de compostmeesters aanwezig op de gemeentelijke demoplaats. Iedere bezoeker mag een geschenk verwachten, wanneer zij info hebben ingewonnen bij de compostmeesters.  Compostmeester Etienne Van Laere zal de bezoekers leren hoe je een insectenhotel kan maken met gerecycleerde materialen en natuurlijke materialen. Je trekt solitaire bijen, lieveheersbeestjes en andere nuttige insecten aan die de bladluizen in de tuin te lijf gaan.  Daarnaast is het een mooie decoratie in jouw tuin.

  Op zaterdag 15 juni is iedereen welkom in de tuin van compostmeester Etienne Van Laere, Oude staatsbaan 48, Zomergem  van 10.00 u. tot 12.00 u. en van 14.00 u. tot 16.00 u.

  Klaartje Lutin, gediplomeerde herboriste, zal ook aanwezig zijn met een stand. Ze geeft graag meer uitleg over haar kruidenassortiment.

  Maandag 24 juni vind je de compostmobiel terug op de avondmarkt in de Dreef.  De compostmeesters geven graag meer uitleg over composteren, kringlooptuinieren, verhakselen, mulchmaaien, …

  Open tuindagen  in de proefbessentuin bij Marc Geens op 13 en 14 juli van 10.00 u. tot 17.00 u. kan je de stand van de compostmeesters terug vinden achteraan de tuin.  Zeker het bezoeken waard!

  Je kan onze compostmeesters ook 1 keer per maand bezoeken op de demoplaats van het milieupark.  Elke eerste zaterdag van de maand, van april tot november, zijn ze daar aan het werk en kan je met al je vragen terecht bij hen.

  Is het niet mogelijk om naar de compostmeesters te gaan, maar heb je liever een bezoekje thuis van een van hen?  Je mag de compostmeesters gerust contacteren.

  • De Smet Luc, K.L. Ledeganckstraat 21, 9930 Zomergem
  • Hertleer André, Nekke 14, 9930 Zomergem
  • Madou Fredy, Park ter Daelmen 48, 9930 Zomergem
  • Steyaert Raoul, Nekke 1, 9930 Zomergem
  • Van Laere Etienne, Oude Staatsbaan 48, 9930 Zomergem

  Meer info bij de milieudienst, 09 370 75 75, milieu@zomergem.be

 • Kruisstraat werken gedaan - nu uitharden wegomlegging blijft#zomergem

   

  De werken aan de Kruisstraat zijn ondanks de barslechte weersomstandigheden toch afgerond. Hopelijk verbetert de weersituatie zodat de geplande uithardingsperiode van één week ter hoogte van de herstelde riooldeksels volstaat.

   


  We merkten tijdens de werken dat veel chauffeurs de verkeersborden negeren en toch verder reden in de Kruisstraat. We zullen tijdens de uithardingsperiode volgende week, toch ter hoogte van de Kruisstraat 30, de weg volledig afsluiten.
   
  We hopen zo dat het zware verkeer de bermen en hagen niet kapot rijden.

   

   

   

  In de Kruisstraat ter hoogte van huisnummer 12 wordt de rijweg afgesloten voor alle voertuigen komende uit de richting Zomergem waarvan de totale massa hoger is dan 3,5 ton.

   

   

   

  Door deze maatregel worden volgende straten doodlopend en wordt er enkel plaatselijk verkeer toegelaten:

   

  • Kruisstraat vanaf kruispunt Moerstraat /Langeboeken tot Kruisstraat huisnummer 30
  • Grote Steenweg vanaf het kruispunt met Korteboeken richting Lovendegem.
  • Kruisstraat vanaf Grote Steenweg tot Kruisstraat huisnummer12 en dit enkel voor voertuigen waarvan de totale massa kleiner is dan of gelijk aan 3,5 ton

   

   

   

  Bereikbaarheid:

   

  • Mispelare is enkel bereikbaar vanaf het kruispunt Moerstraat/Langeboeken.
  • Overdam is enkel bereikbaar via de Grote Steenweg.
  • De woningen Kruisstraat tussen huisnummers 12 en huisnummers 30 zijn enkel bereikbaar vanaf de Grote Steenweg en enkel voor voertuigen waarvan de totale massa kleiner is dan of gelijk aan 3,5 ton

   

   

   

  De nodige omleidingen van alle verkeer zullen op volgende wijze door verkeerstekens worden aangeduid, geplaatst volgens de voorschriften van de officiële wegcode:

   

  • De voertuigen komende uit de richting Gent – Lovendegem en rijdende richting Zomergem worden omgeleid via de Moerstraat, Durmstraat, Boven, Hendrik Claeysstraat, Zandstraat.
  • De voertuigen komende uit de richting Zomergem en rijdende richting Gent-Lovendegem worden omgelegd via Korteboeken, Bekestraat, Paterstraat en Langeboeken. 

   

   

   

  Huisvuilophaling:

   

  De bewoners in de zone van de werken mogen hun huisvuil plaatsen op de hoek van Korteboeken of wel op de hoek van de Langeboeken en dit vanaf 20.00 u. de avond ervoor.

   

   

   

  We danken je alvast voor je begrip en medewerking.

   

   

   

  Meer info bij de technische dienst, 09 372 75 04, td@zomergem.be

   

 • Agenda gemeenteraad 30 mei #zomergem

  1.    Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad: goedkeuring wijziging.

  2.    Reglement voor het toekennen van de eretitel aan een gewezen schepen of gemeenteraadslid van de gemeente Zomergem: goedkeuring.

  3.    Retributiereglement voor de buitenschoolse kinderopvang: goedkeuring.

  4.    Huishoudelijk reglement Initiatief buitenschoolse opvang Zomergem: goedkeuring wijziging.

  5.    Beheersovereenkomst OCMW - gemeente met addendum financiën: goedkeuring.

   

  6.    Rostraat - rechttrekken waterloop nr. 4.61 Hogebrandwaterloop: principiële goedkeuring grondverwerving.

  7.    Patrimonium - grondverwervingen noodzakelijk voor de realisatie van het fietspad gelegen N461 (Spinhoutstraat/Nekke/Gentweg): goedkeuring akten minnelijke onteigening en pachtbeëindigingen (deel 7).

  8.    Beheersorgaan bibliotheek Zomergem: goedkeuring organiek reglement.

  9.    Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap van Zomergem vzw: aanduiding vertegenwoordigers in de algemene vergadering.

  10.  Intercommunale Vereniging voor Crematoriumbeheer in de provincie Oost-Vlaanderen Westlede - algemene vergadering van 18 juni 2013: standpunt gemeente omtrent agenda inzonderheid balans en resultatenrekening 2013 en evaluatierapport.

  11.  Intercommunale Vereniging voor Crematoriumbeheer in de provincie Oost-Vlaanderen Westlede: aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen.

  12.  Intercommunale Vereniging voor Huisvuilverwerking Meetjesland (I.V.M.) - algemene vergadering van 19 juni 2013: standpunt gemeente omtrent agenda inzonderheid verslag directiecomité werking 2012, evaluatierapport 2007-2013, strategisch beleidsplan 2013-2019, jaarrekening 2012 en toetreding bij BW2E vzw.

  13.  Intercommunale Vereniging voor Huisvuilverwerking Meetjesland (IVM): aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen.

  14.  Financieringsintercommunale voor investeringen in West- en Oost-Vlaanderen (FINIWO) - algemene vergadering van 24 juni 2013: standpunt gemeente omtrent agenda inzonderheid evaluatierapport en jaarrekening 2012.

  15.  Financieringsintercommunale voor investeringen in West- en Oost-Vlaanderen (FINIWO): aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen.

   

  16.  Intercommunale Maatschappij voor Energievoorziening in West- en Oost-Vlaanderen (IMEWO) - algemene vergadering van 24 juni 2013: standpunt gemeente omtrent agenda inzonderheid jaarrekening 2012, evaluatieverslag vorige zes jaar en ondernemingsplan 2013-2018.

   

   

  17.  Intercommunale Maatschappij voor Energievoorziening in West- en Oost-Vlaanderen (IMEWO): aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van 24 juni 2013.

   

  18.  Intercommunale Maatschappij voor Watervoorziening in Vlaanderen (IMWV): goedkeuring statutenwijziging.

   

  19.  Intercommunale Maatschappij voor Watervoorziening in Vlaanderen (IMWV) - algemene vergadering van 26 juni 2013: standpunt gemeente omtrent agenda inzonderheid jaarrekening 2012, statutenwijziging en evaluatierapport.

  20.  Intercommunale Maatschappij voor Watervoorziening in Vlaanderen (IMWV): aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van 26 juni 2013.

  21.  Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn: aanduiding vertegenwoordiger in de algemene vergadering van aandeelhouders.