• Plattelandsfonds: eindelijk middelen #zomergem

  CD&V pleitte altijd voor een plattelandsfonds. Ook kleine, landelijke gemeenten kampen immers met grote uitdagingen. Het water staat aan onze lippen. Enkele weken terug schreef ik een brief aan minister-president Peeters om de financiële situatie van onze gemeente aan te klagen. Vandaag zou er beslist zijn dat de Vlaamse regering minister-president Peeters volgt en zes miljoen vrij maakt. Vlaanderen is immers groter dan Antwerpen alleen!

  We zijn benieuwd hoeveel er naar Zomergem zal vloeien. We waren immers één van die gemeenten die beroep zou kunnen doen op het plattelandsfonds.

 • buitenspeeldag #Zomergem

  Bedankt aan alle medewerkers voor het organiseren van de buitenspeeldag: van kindergemeenteraad, jeugdraad, over ouders, monitoren, jeugddienst.

 • Vette veemarkt ondanks slechte weersomstandigheden succes #zomergem

  Zondag ging de 146ste vette veemarkt door in Zomergem. Ondanks de gure weersomstandigheden werd het toch een succes.

  De technische dienst had na het strooien van de wegen nog eens extra zijn best om met vereende krachten het marktplein sneeuwvrij te krijgen. Dit zorgde er mee voor dat de vette veemarkt toch kon door gaan.

  Daarnaast waren er de deelnemers die meededen: met één dier meer dan vorig jaar is dit een succes te noemen. De mensen van het secretariaat zorgden voor een vlotte administratie zodat de prijsuitreiking al om 13 uur kon plaats vinden.

  Ook de schaaphouders kwamen in weer en wind om hun schapen tentoon te stellen. De prijskamp voor de paaslammeren hebben we niet laten doorgaan door de weersomstandigheden.

  Het feestcomité had nog meer randanimatie: een plattelandsmobiel was zo'n nieuwigheid, maar ook de miss en mister verkiezing werd een super leuke verkleedpartij.

  ZOZ verwende zijn klanten met een ei en spek. Dit was een mooie afsluiter van hun winkelactie. Het is goed winkelen in Zomergem.

  De erfgoedcel had in Kleitstraat 1 een mooie tentoonstelling opgezet rond de vette veemarkt vroeger en nu en kon een aantal historische affiches tonen van voedselrantsoenering tijdens de tweede wereldoorlog.

  Een grote dank u wel aan iedereen!

 • Klim, spring, vlieg

  Iedereen naar buiten op de ‘Buitenspeeldag’ op woensdag 27 maart

   

  De ‘Buitenspeeldag’ wil kinderen aanzetten om buiten te spelen en sporten in hun buurt. De Vlaamse overheid vormt samen met Nickelodeon de hoofdpartner van de Buitenspeeldag. In Zomergem is de organisatie van de ‘Buitenspeeldag’ er op initiatief van de kindergemeenteraad.

   

  Op woensdag 27 maart zijn alle kinderen welkom van 14.00 u. tot 17.00 u. in de Hofbouwstraat, waar ze in een verkeersvrije straat volop kunnen spelen. Er is allerhande speelmateriaal voorzien, maar kinderen mogen gerust hun fiets, step, gocart of skateboard meebrengen. Je kan er iets drinken of eten. Ook ouders zijn meer dan welkom.

   

  De buitenspeeldag is een open activiteit waar kinderen vrij in en uit kunnen lopen m.a.w. er is geen toezicht voorzien.

   

  Meer info bij jeugddienst, Kwadrant, Hofbouwstraat 1, 09 218 95 50, jeugddienst@zomergem.be

   

 • Zondag vette veemarkt #zomergem

  In de kranten verscheen al het mooie programma dat het gemeentebestuur i.s.m. het gemeentelijk feestcomité uitwerkte. Mijn grote dank aan elke medewerker, sponsor, deelnemer aan dit hoogfeest van de veeteelt. We stellen zondag deze belangrijke sector positief in de kijker. Nu alleen nog duimen voor mooi weer!

  Nog even uw aandacht voor dit mooi initiatief van de werkgroep erfgoed in Kleitstraat 1:

  Erfgoedgroep Zomergem stelt ter gelegenheid van de “Vette Veemarkt” een kleine tentoonstelling op.

  Aan de hand van affiches die gedurende de oorlog 1940-1945 in de gemeente uithingen vertellen wij het verhaal over rantsoenering en verkoop van vlees.

  Wij tekenen ook graag alle verhalen op die deze affiches naar boven brengen.

  Deze tentoonstelling is te bezoeken in het (startend) archief van de erfgoedgroep Kleitstraat 1.

  Er hangt aan het venster een foto afkomstig van de zolder van het schoolmeestershuis Dreef 10 waarover wij graag meer zouden weten.

  En voor wie het nog steeds niet ontdekt heeft, verkopen wij het boekje over Martinus Steyaert en het boekje en de dvd over de Vette Veemarkt.

  Wees welkom.

 • Kosten sneeuwbestrijding #zomergem

  Het is een harde, strenge winter geweest. Er werd in Zomergem 17 000 euro uitgegeven aan zout en pekel. De personeelskost bedroeg 6 960 euro. In het totaal kost de sneeuwbestrijding dus 23 960 euro in Zomergem.

 • budget 2013 al grote stap vooruit

  Volgende week donderdag legt het schepencollege het budget 2013 ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. Toen we aan deze oefening begonnen hadden we een structureel jaarlijks tekort van ongeveer 1,3 miljoen euro, of zo'n 15%. Dit is nu teruggebracht op een tekort 665 681 euro.

  We hebben een waaier van maatregelen genomen om dit tekort terug te dringen. De komende maanden trachten we dit gat volledig dicht te rijden.