• Budget politie blijft gelijk in 2013 #zomergem

  Gisteren keurde de politieraad unaniem het budget voor 2013 goed.

  Zomergem betaalt evenveel in 2013 als in 2012 (775 082 euro). Dit is op zich een goed resultaat omdat de grootste kost het personeel is, waar er een indexering van de lonen was in januari met 2%.

  In het budget is er een besparing op de aankoop van nieuw meubilair (5 000 euro voorzien per jaar). Daarnaast wordt er voor 35 000 euro geïnvesteerd in ICT-materiaal.

  Er komen twee nieuwe voertuigen: één voor de wijk in Nevele en één voor de wijk in Zomergem.

  Er is 45 000 euro voorzien voor politie- en functieuitrusting.

  Ten slotte worden vijf ademanalysetoestellen vervangen: kostenplaatje: 15 000 euro.

  Het politiecollege stelt voor om de leningslast te laten dalen en wil de investeringen met eigen middelen betalen.

 • Daling woninginbraken in #Zomergem

  Het aantal woninginbraken is in 2013 in het Meetjesland fors gedaald. In de politiezone Lowazone (Lovendegem, Waarschoot, Zomergem en Nevele) heeft nog geen enkele dief in een woning ingebroken. Daarmee is het de allerbeste leerling van de klas.

   

  Eind november werd het hele gerechtelijk arrondissement Gent opgeschrikt door een inbrakengolf. Rondtrekkende dievenbendes viseerden tientallen woningen tijdens de donkere uren. Omdat het probleem zo acuut was, werd het een van de topprioriteiten van alle politiezones. En met resultaat: alle Meetjeslandse politiekorpsen merken een sterke daling. Maar de Lowazone bracht gisteren toch wel het verrassendste nieuws naar buiten: "We noteerden geen woninginbraken meer", zegt Marc Van den Branden, interventiediensthoofd van het korps. In de Lowazone zijn nochtans alle ideale vluchtwegen voor inbrekers voorhanden: de N9, het op- en afrittencomplex van de autosnelweg in Nevele,...Wat zorgt er dan voor dat dieven wegblijven? "Onze anti-inbraakpatrouille levert veel inspanningen", zegt Van den Brande.

   

  Strategisch en flexibel

   

  "Wij staan op strategische plaatsen en zijn erg flexibel. We kunnen onmogelijk permanent een oogje in het zeil houden, maar houden wel veel rekening met analyses die gemaakt worden. We leggen dan ook niks op voorhand vast, maar spelen in op het moment." Eergisteren kon de politie Lowazone nog vier mensen oppakken die verdacht worden van inbraken in Melle.Ook in de andere zones is het best goed gesteld, zo blijkt uit een rondvraag bij alle politiezones. "We merken dat er in januari en februari heel wat minder is ingebroken dan in voorgaande jaren", klink het bij zowel de politie Aalter-Knesselare, als Meetjesland-Centrum, Puyenbroeck, Maldegem, en Assenede-Evergem. Zo dateert de laatste woninginbraak in Deinze-Zulte van 10 februari. In Maldegem waren er twee inbraken, één in een woning en één in een café. Sommige zones zien wel piekmomenten, maar dat is bij het fenomeen vrij normaal. Een echte reden waarom er in het Meetjesland minder wordt ingebroken, is er niet. Maar dat er minder wordt ingebroken, staat vast. (JEW)

   

   © Het Laatste Nieuws

   

   

 • Bezoek aan woon-en zorgcentrum #Zomergem

  Vrijdag bezochten we met een delegatie van het schepencollege het woon- en zorgcentrum ons Zomerheem. Het werd een boeiende namiddag met uitleg over de werking en bezoek aan de inwoners. Mijn grootmoeder was fier dat ze mij een cadeautje mocht afgeven. Ze straalde.

  Enkele weetjes over het WZC:

  - het is erkend voor 162 plaatsen in het RVT

  - 6 plaatsen kortverblijf (bv. voor een herstel na een ziekte)

  - 15 plaatsen dagverzorging

  en 32 serviceflats.

  De gemiddelde leeftijd is 85 jaar.

  102 van de 162 bewoners komt uit Zomergem.

  Er zijn 160 medewerkers, waarvan 70 inwoners van Zomergem. Daarnaast zetten zich 40 mensen vrijwillig in.

  Er is grond aangekocht (de vroegere site De Lijn). Daar zouden zorgflats kunnen komen (dit is de opvolger van serviceflats).

 • Nieuwe gouverneur komt normaal gezien naar #zomergem

  Op vrijdag 8 november zal er terug een jaarbeurs zijn georganiseerd door ZOZ. Dit is een grote organisatie van vele vrijwilligers. Het is ook een van de weinige jaarbeurzen nog in de streek.

  Ik vroeg aan de nieuwe gouverneur Briers om die avond de jaarbeurs te openen. Hij heeft toegezegd. Het is een eer voor onze gemeente om die avond met onze nieuwe gouverneur kennis te maken en om met hem van gedachten te wisselen rond ondernemen.

 • Keek op de week #zomergem #waarschoot #acw

  Gisteren nam CD&V Waarschoot afscheid van drie mensen die zich jaren hadden ingezet in de politiek en die nu mogen genieten van hopelijk veel gezonde jaren.

  Ik mocht er hulde brengen aan Roger Scheirlinck. Een zachte, luisterende man, die opkwam voor de arbeiders, de gewone man. 

  Als je zijn leven bekijkt, dan merk je dat hij zich liet inspireren door Cardijn. Zien, denken en handelen zijn drie werkwoorden die nu nog richting geven. Het politiek engagement van Roger groeide vanuit een sociaal engagement. Hij startte in de KAJ, groeide door naar de KWB en sloot zich aan in de politieke partij.

  Het is dat middenveld, is het nu KAJ, KWB, ACW, maar ook andere organisaties, dat we niet mogen weggooien. Waar zaken verkeerd gegroeid zijn, moeten die recht gezet worden en moet men lessen trekken. Maar wat de basis dag na dag doet: zich inzetten om hun leefwereld, hun gemeenschap, te verenigen, mag niet verloren gaan. Men mag geen 'grove borstels' gebruiken om het huis schoon te maken, maar stap voor stap terug gaan naar de basis. Daar ligt nog een mooie toekomst voor het middenveld.

  Ik hoop dat we niet naar een samenleving gaan waar men denkt van het individuele belang, maar dat men nog inzet op het verenigen van mensen om vanuit die groep mensen met één stem te spreken. Stille werkers als Roger geven het voorbeeld hoe het kan en moet.

 • Kandelaren bomen Bauwerwaan #zomergem

  De groendienst heeft de afgelopen weken heel wat werk verricht. Zo zijn de bomen die zorgen voor wortelopdruk op het voetpad in de Azaleastraat gekapt. Dit moet er voor zorgen dat

  Ook in de Bauwerwaan is men bezig met kandelaren (snoeien in de vorm van een kandelaar). Deze bomen moesten gesnoeid worden. De vrachtwagens rijden anders de takken van de bomen af en beschadigen zo de bomen.

  Knotten of kandelaren - Drastisch inkorten van de zijscheuten met bijvoorbeeld tweederde van de lengte wordt knotten of kandelaren genoemd. In de straten van Parijs worden platanen elke drie jaar teruggezet of geknot. Op deze wijze blijft de kroon van een plataan binnen de perken.
   (bron Neerlandstuin).

  kandeleren Bauwerwaan.jpg

 • agenda gemeenteraad

  Donderdag 28 februari 2013 om 20.00 uur is er terug gemeenteraad. De agenda vind je bij 'lees meer'.

  Lees meer...