• Nieuwjaarsreceptie op zondag 15 januari

  cd&v - nieuwjaarsreceptie.jpg

  Op zondag 15 januari 2012 is er de nieuwjaarsreceptie om 11 uur in het parochiaal centrum in Zomergem. We drinken samen met jullie graag op het nieuwe jaar. Gastspreker is minister Pieter De Crem. Voor de kinderen is er ook een activiteit voorzien.

  Iedere supporter van harte welkom!

 • Is de samenwerking tussen de politiezones wettelijk?

  De politie van de Lowazone en van Aalter-Knesselare zou nauwer samenwerken. Zo zou men de verschillende diensten groeperen over de zones: bv. interventiepolitie in Aalter... Alle politieraadsleden kregen nu een mail van een vakorganisatie met heel wat vragen over deze samenwerking. In de mail vraagt men zich af of deze verregaande samenwerking wel wettelijk kan en of dit wel kostenbesparend zal zijn.

  Jammer genoeg kon ik door beroepsverplichtingen niet aanwezig zijn op de politieraad waar dit werd besproken. Voor mij is het belangrijk dat de politie niet alleen betaalbaar blijft, maar dat de politiemensen ook efficiënt kunnen werken: de aanrijtijden van de interventiepolitie moeten beperkt zijn, men mag niet alleen de besparingen zoeken bij de interventiepolitie en andere personeelsleden op het werkveld. Zij zijn het die tussenkomen bij conflicten, bij criminaliteit... En uiteindelijk moet men ook kunnen aantonen dat dit wel effectief kostenbesparend zal zijn. Een hervorming kan maar gerealiseerd worden, als de voorstellen ook door de personeelsleden zelf gedragen zijn. Daarvoor is goed overleg nodig.

  VSOA stelt volgende vragen:

  Voor sommige zaken van samenwerking dient het personeel te gaan werken op het grondgebeid van de andere zone. Dergelijke zaken zijn wettelijke mogelijk, doch dit kan niet op structurele basis. In de "cohabitaite" van uw beide zones wordt echter de gewone plaats van het werk van een belangrijk aantal personeelsleden gewijzigd en krijgen ze een nieuwe gewone plaats van het werk op het grondgebeid van een andere zone. Wettelijk is dit niet toegelaten.

   

  Hetgeen zou kunnen toegepast worden is een "zending" van het personeel uit uw zone, naar een andere tijdelijke gewone plaats van het werk. Naast het feit dat dit tijdelijk is, zijn er daar ook een massa kosten aan verbonden. Kosten die hun oorsprong vinden in het statuut toepasselijk op het politiepersoneel. De overheid heeft ons duidelijk laten weten dat de "cohabitaite" geen geld mag kosten en dat de vergoedingen niet zullen uitbetaald worden.

  Zoals u wellicht bent ingelicht zullen deze bijkomende personeelskosten hoog oplopen tot vele tienduizenden euro's.

  En dat zijn dan maar de kosten inzake de vergoedingen inherent aan de "zendingen", zonder de uren mee te rekenen die de verplaatsingen met zich meebrengen.

  Lees meer...

 • Ontdek IJsland

  De Bibliotheekvereniging Zomergem nodigt uit op de voordracht:

  IJsland: groots in zijn leegte!

  door Marc Van Doorselaer

  Donderdag 19 januari 2012 om 20 uur

  Bibliotheek - Den Boer 15 - 9930 Zomergem

  Inkom: 3 euro

  Welkom aan al wie wil kennismaken met een onbekend, excentriek land. We leren IJsland kennen aan de hand van mooie foto’s en met de deskundige uitleg van iemand die anders reist en ons met plezier gidst door een land waar het tegelijk warm en koud kan zijn. We maken kennis met de geschiedenis van het land, met  de natuurfenomenen die het land hebben gevormd.

 • Belasting #zomergem op water

  Afbeelding Beke 007.jpgHet schepencollege van Zomergem opteert er voor om ook volgend jaar (zoals de meest andere gemeenten) de maximale belasting te vragen voor uw waterfactuur: dit zowel voor de gemeentelijke saneringsbijdrage (voor drinkwaterklanten), als voor de gemeentelijke saneringsvergoeding (eigen watergewinningen). Vorig jaar vroeg Zomergem 1,2555 euro per m³.

 • Fietssuggestiestrook in de Azaleastraat in #Zomergem

  U merkte het misschien ook al op. De nieuwe kleur van de fietssuggestiestrook in de Azaleastraat valt niet op, maar op het einde (voor bij de Dobbelaerestraat) stopt ze zelfs plots. In mijn archieven vond ik de reden hoe het komt dat de strook plotseling stopt... Het schepencollege had te weinig budget voorzien...

  fietssuggestiestrookHet college besliste op 20 december 2010 de fietssuggestiestrook in de Azaleastraat te vernieuwen. 

  Een firma diende een offerte in voor 55.865,70 euro (incl. 21 % BTW). Nu blijkt dat rode kleur (althans voor het Vlaams gewest en op vraag van de lokale politie) enkel nog mag gebruikt worden voor fietspaden en fietsoversteekplaatsen, voor fietssuggestiestroken zoals in deze opdracht mogen enkel nog een grijstint zoals okergeel worden gebruikt.

  Gezien dit niet voorzien was in de oorspronkelijke opdracht heeft de aannemer hiervoor opnieuw moeten prijsgeven of 25,2 euro/m² tegen 22,50 euro/m² voorheen. Dit houdt wel in dat gezien het plafoneren van het budget op 50.000 euro, de lengte van uitvoering van de strook moet worden ingekrompen. Dus men zal maar een gedeelte van de fietsuggestiestrook aanpakken...

  Het College keurt dit goed voor uitvoering. Twee schepenen onthielden zich omdat ze twijfels hebben rond het nut van dit project.

   
 • Hoop voor het nieuwe jaar!

  kerstwensen-cdv.jpg

 • wedstrijd#zomergem: op zoek naar de oranje stoel

  Op zondag is er onze zoektocht naar de oranje stoel. Zomergem is een mooie, landelijke gemeente. We hebben nog veel open ruimte. We hebben niet alleen het Leen, maar nog vele mooie plekjes. Veertien weken lang gaan we op zoek naar de 'oranje stoel'. Het is niet altijd gemakkelijk te herkennen. U bent gewaarschuwd. De volgende week vind je het goede antwoord. Het zijn stuk voor stuk plekjes waar je mooi kunt wandelen op zondag en genieten van de natuur. Veel zoekplezier... Let op: de foto werd een tijdje terug genomen: je moet dus niet echt gaan zoeken, maar a.d.h.v. de foto raden waar de stoel staat. Stuur je antwoord door via de knop 'contacteer me' in de linkerkolom. Dit is de laatste opgave! 

  Antwoord vorige week: Rohoek.

  DSC02906.JPG