• Ondersteuning politie#zomergem

  kermis.jpgTijdens de laatste politieraad vroeg ik hoe het stond met de politieondersteuning bij bepaalde evenementen. Organisatoren van een event moeten tegenwoordig een lijvig evenementencharter invullen, anderzijds is er soms nood aan ondersteuning van de politie.

  Ik pleit er voor om niet voor alle evenementen een dikke bundel te laten invullen (bv. een klein verjaardagsfeestje valt nu ook onder een evenement). Hiervoor is een goede definitie van een 'evenement' nodig (welke 'feestjes' vallen hier onder). Het is dan aan het overleg met de verschillende gemeentelijke diensten in de veiligheidscel (met o.a. politie, brandweer...) om te kijken of er ondersteuning van de politie nodig is, of er bijzondere maatregelen moeten genomen worden... Want de veiligheidsmaatregelen zijn goed voor de organisatoren, de buurt, de deelnemers...Dit gebeurt zo al enkele jaren.

  Ik pleitte er voor dat een ambtenaar dit ook doet voor de gemeentelijke activiteiten (bv. kermis). Het zou ook goed zijn dat alle organisatoren die iets op de kermis iets organiseren vooraf eens mogen samenkomen met de veiligheidscel om te kijken waar er verhoogde risico's zijn en of er ondersteuning nodig is van de politie, brandweer...

 • Werken in de straat...#zomergem

  DSC02931.JPGDSC02930.JPGGisteren vertrok ik 's morgens vroeg naar mijn werk. De mensen die voor Eandis een nieuwe kabel leggen in onze straat, stonden al klaar om onze oprit uit te breken. De arbeider vertelde dat 's avonds alles zou dichtliggen. Jammer genoeg, knipten ze rond de middag een elektriciteitskabel door zodat we zonder stroom zaten. Geen getreur, een uur later zou en was alles opgelost. Door dit tijdverlies lag onze oprit 's avonds nog niet dicht en moesten we onze auto's verder in de straat parkeren. Maar ook dit zou morgen opgelost zijn...

  Toen ik 's avonds thuiskwam rende mijn jongste zoon naar me toe op de oprit. Hij beleefde de namiddag van zijn leven: een kraan op onze oprit. Hij heeft een hele namiddag gekeken en in de tuin de werkmannen geïmiteerd. Hij toonde me hoe ook hij een klinker kon optillen en vertelde honderduit wat de werkmannen allemaal hadden gedaan... Schitterend! 

 • Veldloop#zomergem

  Vandaag was het scholenveldloop. Ik kon er jammer genoeg niet bij zijn (moest werken in Brussel). Een dikke proficiat aan alle deelnemers en aan de organisatoren!

 • CD&V vroeg aandacht voor...

  Tijdens de laatste gemeenteraad keurden we de aankoop van de groene long voor 850 000 euro af. Financieel staat Zomergem er immers niet goed voor. Ik leg het uit in drie stappen:

  1) Hoe groot is de leningslast van Zomergem nu?

  Zomergem heeft op dit moment ongeveer 8 miljoen schulden. Dit bedrag op zich zegt weinig.

  2) Is er dan ruimte voor een nieuwe lening van 850 000 euro voor de groene long?

  Je moet er voor zorgen dat je de 8 miljoen schulden jaarlijks kunt afbetalen. Dat betekent dat je moet zorgen dat elk jaar jouw ontvangsten (belastingen, dividenden intercommunales, gemeentefonds...) de uitgaven (personeel, werkingsmiddelen, leningen afbetalen...) ongeveer dekken. In 2010 ging de rekening van het eigen jaar in het rood. Met de ontvangsten van dat jaar konden we de uitgaven van dat jaar niet meer betalen. Voor 2011 verwacht men zelfs een tekort van om en bij de 1,2 miljoen euro. Zulke tekorten mogen niet elk jaar voorkomen. Anders zal onze spaarpot snel slinken.

  3) Is er dan geen ruimte meer voor nieuwe investeringen?

  Als je een tekort hebt kan je twee zaken doen: ofwel besparen en keuzes maken ofwel de inkomsten (belastingen bv.) verhogen. CD&V wil er alles aan doen om de belastingen niet te verhogen.

  Toch zijn we er van overtuigd door goede en doordachte keuzes te maken, dat er nog ruimte moet zijn om de kernopdrachten van de gemeente goed uit te voeren.

  Dit is in het kort en in ruwe lijnen de basis waarop we deze beslissing namen. Er is daar één ding voor nodig: gezond boerenverstand!

 • Twee miljoen nieuwe leningen#zomergem

  De gemeente en het OCMW van Zomergem hebben 2 057 355 euro aan nieuwe leningen aangegaan voor de investeringen in 2011. Dit werd onlangs door het schepencollege aan DEXIA gegund.

 • #zomergem: Wedstrijd: op zoek naar de oranje stoel...

  Vanaf nu krijg je op zondag een zoektocht. Zomergem is een mooie, landelijke gemeente. We hebben nog veel open ruimte. We hebben niet alleen het Leen, maar nog vele mooie plekjes. Veertien weken lang gaan we op zoek naar de 'oranje stoel'. Het is niet altijd gemakkelijk te herkennen. U bent gewaarschuwd. De volgende week vind je het goede antwoord. Het zijn stuk voor stuk plekjes waar je mooi kunt wandelen op zondag en genieten van de natuur. Veel zoekplezier... 

  open ruimte

  open ruimte

 • Eindelijk accentverlichting azijnwegel#zomergem

  DSC02929.JPG

  De accentverlichting aan de azijnwegel staat er eindelijk. De azijnwegel verbindt de drukke Kleitstraat en de Lt. Dobbelaerestraat. Het is een wegel die heel veel wordt gebruikt door de schoolgaande jeugd. In januari 2010 had ik dit aangevraagd. Op 31 mei 2010 werd dit op de gemeenteraad goedgekeurd.

  Eind goed, al goed!

  Voor een overzicht verwijs ik naar: http://www.zomergem.net/index.php?option=com_content&view=article&id=3036-tony-vermeire-boos-om-gevaar-aan-zebrapad-qwaarom-laat-verlichting-zolang-op-zich-wachtenq&catid=36&Itemid=34&joscclean=1&comment_id=2638