• Extra kosten containerpark...

  opening nieuw containerpark001.JPGDe handcomputers die men gebruikt aan de slagbomen van het containerpark voor het intikken van uw afvalfracties, zijn wel heel gevoelig. In de begrotingswijziging is er terug 4 500 euro geraamd voor nieuwe handcomputers omdat er terug problemen zijn met de huidige.

 • Heraanplanten bomen...

  boomgaard_appelbomen.jpgIn de begrotingswijziging die normaal in september op de gemeenteraad komt, staat er 16 500 euro ingeschreven voor het heraanplanten van bomen in het Lindeken, de Tennislaan en Den Boer. De wortels van de hudige bomen duwen daar het voetpad (of de berm) naar omhoog.

 • Academie verhuist...

  DSC08861.JPGDe Academie van Muziek en Woord verhuist naar Dreef 10 (de vroegere jongensschool) op 1 januari 2012. Op dit moment zijn ze gehuisvest in Dreef 47 (de vroegere meisjesschool).

  De gemeente zal nu zelf moeten instaan voor de verwarming, de elektriciteit, het poetsen en het onderhoud van de lokalen van Dreef 10... In de begrotingswijziging van september staat 20 000 euro ingeschreven voor nieuw meubilair voor de academie. Daarnaast zal men voor 7 000 euro de gebouwen van Dreef 10 wat opkalafateren (de technische dienst zal dit zelf doen).

  Wat zijn de voordelen van zo'n verhuis?

  - de academie kan meer zijn eigen weg gaan: de schikking van het lokaal kunnen ze zelf bepalen...

  - ze moeten niet langer een gebouw delen: met twee een gebouw delen levert soms kleine gebruiksongemakken op

  - de gebouwen van Dreef 10 worden terug bezet en verwarmd zodat de aftakeling van de klassen minder snel zal gebeuren. De verenigingen kunnen ook gebruik maken van deze lokalen. De harmonie gebruikt nu al de lokalen van Dreef 10.

  Wat zijn de nadelen van zo'n verhuis?

  - men komt in oude gebouwen van Dreef 10: de school is verhuisd omdat de gebouwen in slechte staat zijn. Met 7 000 euro kan men enkele voorlopige werken uitvoeren. Toch dringt een ernstige verbouwing zich op als men de huidige gebouwen nog wil gebruiken: er is schimmel (rot), de daken zijn in slechte staat...

  - voldoen deze gebouwen aan de normen van de inspectie: wij vroegen dat men dit best eerst bekijkt, vooraleer men verhuist: het zou toch al te gek zijn dat men eerst de academie verhuist en dat later zou blijken dat de gebouwen niet voldoen. Het is raar dat het schepencollege eerst het huurcontract opzegde en dat men dit niet eerst heeft laten bekijken. Haast en spoed is...

  - voorziet men parkeerplaatsen voor de mensen van de academie of mogen ze op de speelplaats niet parkeren?

   

 • Bezoek aan Kortrijk

  DSC02894.JPGGisteren genoten we met 33 Zomergemnaren van 10 jaar CD&V in Kortrijk. Na een regenbui onderweg, begon de zon te schijnen als we uitstapten. Iedereen kreeg een ijsje. Daarna trokken we de stad in en verkenden we Kortrijk met een ervaren gids. Toen we terugkwamen konden de mensen kiezen: een terrasje op de Grote Markt, winkelen in K, een bezoek aan het museum 1302 of meedoen aan de randactiviteiten op het plein. Om 17.30 uur was er de toespraak van Wouter Beke en konden we daarna aanschuiven aan een lekker bbq. Ten slotte waagden sommigen nog een danspasje en vertrokken we terug naar Zomergem. Het werd een geslaagde dag!

  Op de foto: onze groep met in het midden Wouter Beke: meer foto's op www.zomergem.cdenv.be.

 • 10 jaar CD&V

  Vandaag gaan we met een bus Zomergemnaren tien jaar CD&V vieren in Kortrijk. Een kort overzicht van de afgelopen jaren.

  1999: mijn eerste verkiezingscongres van de CVP in Gent (voor de provincie Oost-Vlaanderen) midden de dioxinecrisis. Je hoort hardop fluisteren dat de partij rake klappen zal krijgen. Eén hoogtepunt die vooravond: Jean-Luc Dehaene krijgt een staande ovatie voor zijn werk om de crisis te bestrijden.

  2000: de nationale nieuwjaarsreceptie vindt plaats met een kleine groep mensen in de garages van de CVP-gebouwen. Leuke anekdote: Joke Schauvliege heeft geen chauffeur en ik voer haar naar huis. Joke is één van de partijgetrouwen die er ook in moeilijke tijden was. Enkele jongeren slaan op de vlucht op de golven van het succes van de VLD (Annemie Turtelboom bv.) in 2002.

  2001: congres in Kortrijk: de CVP wordt CD&V. Een grote taart wordt aangesneden, de eerste partijkaart aan een jongere uitgereikt. Er is terug hoop, maar ook angst voor de groep Johan Van Hecke (herinner je het onwezenlijke verhaal van het telefoongesprek waarin Stefaan De Clercq hoort dat Van Hecke De Gucht aan de lijn heeft...).

  2011: de partij zit op een cruciaal moment: het kartel met N-VA is niet meer. CD&V vaart zijn eigen koers: niet op de golven van de stroom, maar soms met stevige tegenwind. Hopelijk leidt het tot resultaat...

   

 • Grijp a.u.b. in!

  Ik kreeg het verslag van de gemeenteraadscommissie budget 2011. Het schepencollege kan niet langer ontkennen wat CD&V al een tijdje zegt: de financiën van Zomergem staan er niet goed voor. Er is heel wat geleend de afgelopen jaren. Er is dan ook weinig ruimte voor nieuwe investeringen. Toch dringen die zich op (denk maar aan de rioleringswerken in Oostwinkel en de omgeving van Nekke waar men al veel wateroverlast kende). Het wordt tijd dat het schepencollege geen Sinterklaas meer speelt: er moeten keuzes worden gemaakt! Schepencollege, doe iets! Nu! Schuif de schulden van jullie investeringen niet af op de volgende generaties! Zorg er voor dat de torenhoge belastingen in Zomergem niet nog eens naar omhoog moeten!

  De Vlaamse regering stelde een nieuwe beleids- en beheerscyclus voor. Gemeenten kunnen daar nu vrijwillig voor intekenen. Vanaf 1 januari 2014 wordt dit verplicht. Gemeenten zullen aan strengere eisen moeten voldoen op het vlak van de financiën. Men zal bv. niet zomaar in het rood kunnen gaan. Tijdens de commissie bleek dat Zomergem niet voldoet aan de nieuwe normen.

  Uit het verslag:

  "Daarop vraagt raadslid Vermeire aan de ontvanger als hij met wat nu voorligt zich zou inschrijven in de nieuwe beleids- en beheerscyclus. 

  Hij antwoordt hierop dat met de huidige voorliggende budgetten dit  niet mogelijk is. 

  Wat moeten we dan doen om te kunnen instappen, aldus het raadslid?  Wat kan de gemeente nog doen om klaar te staan?  Zeker niet meer lenen en de schuldenlast nog vergroten.

  De ontvanger antwoordt hierop dat men qua investeringen wat op adem zal moeten komen en bijgevolg de eerstkomende jaren de investeringen tot een minimum  moeten worden beperkt.

  Voorts zou een maximale schuldgraad kunnen worden vooropgesteld waarmee jaarlijks rekening wordt gehouden bij de opmaak van het budget met de bedoeling deze niet (meer) te overschrijden."

   

 • Bezoek Dag Allemaal, De Morgen, HLN...

  De bibliotheekvereniging nodigt uit voor een geleid bedrijfsbezoek

  aan het Eco Print Center (ECP) te Lokeren

  op donderdag 22 september 2011

  om 21.30 uur

  Samenkomst  op de Markt van Zomergem, om 20.30 uur stipt

       of op de bezoekersparking om 21.20 uur: ( Brandstraat 30 - 9160 Lokeren).

  Deelnameprijs: 2 euro, EPC verdubbelt dit bedrag ten voordele van “vzw Kindergeluk”

  Inschrijven via email: pattyn.marleen@telenet.be of jean-pierre.berth@telenet.be 

  of telefonisch 09 372 66 77 of 0475 36 74 13

  Inschrijven verplicht,  ten laatste tegen  11 september (max. 40 pers.).

  Om veiligheidsredenen moeten we 10 dagen vooraf een deelnemerslijst doorsturen. Geef dus naam en adres door.

   

  Iedereen vindt het vanzelfsprekend om  iedere morgen de vertrouwde krant in de bus te krijgen. 

  Weinigen staan stil bij de technische complexiteit  die eraan voorafgaat.  

  Daarom deze unieke kans om, tijdens een 2-uur durende rondleiding, alles live te kunnen beleven!

   

  EPC maakt deel uit van DE PERSGROEP Publishing  en is één van de modernste en milieuvriendelijkste drukkerijen in Europa.

  Daar wordt  o.a. “Het Laatste Nieuws”, “De Morgen”, “Dag allemaal”, “Nina” enz. gedrukt.

  We doorlopen het volledig proces van de krantenproductie, in een hoogtechnologische en geautomatiseerde productieomgeving,

  met veel oog voor ergonomie en milieu.