• Nieuwe regels verkiezingen

  Vanmorgen keurde het Vlaams parlement de nieuwe kieswetgeving goed voor de gemeenteraads- en provinciale verkiezingen van volgend jaar.

  • de invoering van het rits-principe op de eerste twee plaatsen van de lijst;

  • mannelijke kandidaten mogen de naam van de (overleden) echtgenote toevoegen. Dit geldt ook voor wettelijk samenwonenden. Vanaf 2018 mag evenwel enkel nog de eigen naam gebruikt worden;

  • de voordrachtsakten van de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen moeten ofwel ondertekend worden door één aftredend gemeenteraadslid (in plaats van twee) ofwel door een minimaal aantal kiezers afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente;

  • de voordrachtsakten van de kandidaten voor de provincieraadsverkiezingen moeten ofwel ondertekend worden door één aftredend provincieraadslid (in plaats van drie) ofwel door ten minste 50 kiezers;

  • de vermindering van het aantal provincieraadsleden; 
    • Voor Antwerpen, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen van 84 naar 72 leden;
    • Voor Limburg van 75 naar 63 leden.

  • de stemmen voor de provincieraadsverkiezingen worden in de gemeente geteld;

  • de lijst van de kiesdistricten voor de provincieraadsverkiezingen wordt aangepast.
 • Agenda gemeenteraad

  gemeentehuis.jpgOp woensdag 29 juni 2011 staan volgende punten op de agenda van de gemeenteraad:

  1.    Reglement voor het verlenen van een subsidie voor het plaatsen van een zonneboiler of zonnepanelen: wijziging.

  2.    Evenementencharter LoWaZoNe: goedkeuring.

  3.    Projectvereniging LoWaZoNe Noord-Zuidwerking: goedkeuring aanvraag van een convenant gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking 2012-2013.

  4.    Beke- en Paterstraat - asfaltherstellingswerken: goedkeuring ontwerp, raming, bijzonder bestek en gunningwijze.

  5.    Tuinwijk Motje - vernieuwen voetpaden - gemeentelijk aandeel: goedkeuring ontwerp, raming, bijzonder bestek en gunningwijze.

  6.    Adolf Lievensstraat - vernieuwen openbare verlichting in deel van deze straat naar aanleiding van het ondergronds brengen laagspanningsnet ter gelegenheid van aanleg nutsleidingen voor verkaveling: goedkeuring ontwerp en raming.

  7.    Lokaal Sociaal Beleidsplan 2008-2013: tussentijdse evaluatie.

  8.    Sportbeleidsplan 2008-2013: tussentijdse evaluatie.

  9.    Rechtspositieregeling gemeentepersoneel: goedkeuring wijziging.

 • Lekker koken...

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Vzw VVV De Lieve wil het toerisme in de gemeenten Lovendegem, Waarschoot en Zomergem promoten. Zij willen de regio rond ‘de Lieve’ naambekendheid geven en de streek promoten als culinaire topper. Voor de eerste keer wordt een culinaire lessencyclus opgestart, waarbij restaurateurs hun keuken open zetten en hobbykoks laten kennismaken met hun kunsten.

  De lessenreeksen zijn origineel, praktisch en duidelijk voor iedereen:

  J

  Bakken: lesgever Lutgarde De Wispelaere,

   

  woensdag 14 september om

  19.00 u., slagerij - traiteur De Moor,

  Markt 4, Zomergem.

   

   

   

  J

   

  Eenvoudige Vlaamse gerechten:

  lesgever Lode Rijkaert, dinsdag 20

  september om 19.00 u., De Baronie,

  Vaartstraat 36, Lovendegem.

  J

   

   

  Aperitiefhapjes: lesgevers Etienne

  Waterloos en Ghislain Lippens, dinsdag

  27 september om 19.00 u., keurslagerij

  Yves, Kere 17, Waarschoot.

  Alles kan geproefd worden en er worden receptenmapjes en drankjes voorzien. De prijs per avond bedraagt 25 euro. Meer info: Ghislain Lippens, 09 377 66 70.

   

   

   

 • Aankoop vuilnisbakken...

  vuilnisbakHet schepencollege kocht voor 14 435 euro aan nieuwe vuilnisbakken aan. De helft wordt gesubsidieerd door OVAM. 

 • 40 jaar terug ook koers in Zomergem...

  Herman_Vanspringel.jpgVandaag start de kermis. "Aan iedereen een goeie kermisse!"

  De kermis start altijd met een wielerwedstrijd. We keren vandaag eens 40 jaar terug: op 22 juni 1971 was er ook koers. Een verslag van Willy op blogseniorennet:

  "In Zomergem kwam de nieuwe Belgische kampioen Herman Vanspringel aan de start. Ernie Deblaere, Urbain De Brauwer,Rinus Wagtmans en Martin Vandenbossche hebben de eerste 2 ronden voorop gereden. Walter Godefroot die was lek gereden kon opnieuw aansluiten met de hulp van zijn teamgenoten Bracke en De Witte. Eric De Vlaeminck en de Brit William Bisland reden weg en enkel Herman Vanspringel zou nog kunnen aansluiten. Het was in de laatste kleine ronde dat Eric van achter Herman zijn rug wegsprong en met 15” won voor Bisland die Herman naar plaats 3 verwees. Willy Vanden Eynde werd 15e Englebert Opdebeeck 19e."

 • Beke- en Paterstraat: 90 000 euro oplapwerk

  Bekestraat 1 (1).JPGIn 1999 startte men met het dossier Beke- en Paterstraat. 13 studies en duizenden euro's later heeft men nog altijd geen plan om op lange termijn een fietspad aan te leggen, de verkeersveiligheid aan te pakken, het wegdek te vernieuwen en de wateroverlast weg te werken. Het ziet er niet naar uit dat dit schepencollege dit nog rond krijgt. Daarom zal men het wegdek oplappen. Dit zal 90 000 euro kosten. Concreet zal men de KWS-laag vernieuwen en enkele beperkte aanpassingen doen aan de afwatering en de voorrangsregeling aan het kruispunt Bekestraat-Paterstraat aanpassen. Dit zijn dus voorlopige kosten, in afwachting van de grote werken... De werken kunnen maar gegund worden na de budgetwijziging in het najaar. Er zijn nu immers nog geen middelen voorzien op de begroting 2011.

 • Minister Schauvliege weigert vergunning windmolens

  windmolensMinister Schauvliege (CD&V) heeft op 21 juni het beroep van Electrawinds tegen het niet verlenen van een vergunning voor 6 windmolens verworpen. Daardoor komen er dus geen drie windturbines in Zomergem, twee in Nevele en één in Lovendegem langs het kanaal Gent-Oostende. De minister vindt dit niet opportuun omdat er binnen een straal van 370 meter een woongebied is en er in de omgeving twee natuurgebieden liggen op resp. 60 en 350 meter.