• Strooizout...

  strooidienst.jpgVanmorgen lag het glad op de Zomergemse wegen. Toen ik naar Landegem reed lagen de wegen er in Merendree en Landegem er goed bij. In Zomergem moest je oppassen. Vanavond zijn er geen problemen.

 • Nieuwe samenstelling jeugdraad

  Ooit startten Filip Colpaert en ik zelf met het oprichten van een dagelijks bestuur binnen de jeugdraad. Die moest het gat opvullen doordat de jeugdconsulent ander werk had.

  Ondertussen zijn we vele jaren later. Onlangs werd er een nieuw dagelijks bestuur verkozen:

  Het dagelijks bestuur bestaat voortaan uit:

  - Ruth Lefere

  - Kim Vereecke

  - Annelies Van de Velde

  - Jens De Deyne

  - Sarah Boone

  Proficiat aan deze moedige vrijwilligers!

   

 • Film Zomergem Boekegem


  De mannen van OK video zijn toch straffe gasten. Ze maken niet alleen films, maar filmen ook op heel wat festiviteiten. Zo monteerden ze ook een reportage over Boekegem 2010.

 • Opening omgeving zwembad den boer

  Dscf0140.jpgDe omgeving rond Den Boer wordt vandaag om 11 uur ingehuldigd. Luc Lampaert heeft jaren terug gevraagd om iets aan deze problematiek te doen. Het resultaat mag op het eerste zicht gezien worden. De parking werd aangelegd in grasdallen zodat er nog waterinsijpeling mogelijk is. De werken kosten in het totaal zo'n 557 000 euro. Dit zorgt er voor dat het bedrag dat we aan TMVW en aan VZW Sportinfrastructuur jaarlijks betalen ongeveer zal stijgen tot jaarlijks 500 000 euro. In dat bedrag zit ook de verrekening van de aanpassingen aan het zwembad. Vroeger was dit jaarlijks zo'n 300 000 euro.

 • Dank u wel...

  DSCN8327.JPGDe mannen van de technische dienst zijn terug begonnen met het ophangen van de kerstverlichting. Rudi coördineerde dit alle jaren. Hij doet dit voor het laatst, aangezien hij straks op pensioen gaat. Een grote dank u wel voor de vele jaren inzet!

  De technische dienst heeft ooit een manitou aangekocht, maar moet voor het snoeien van de bomen en voor het ophangen van de kerstverlichting toch een hoogtewerker huren. Dit kost zo terug jaar na jaar zo'n 3 500 euro.  

 • Kerncentrale aan Vlaamse grens

  Het was de CD&V fractie die bij het begin van de laatste gemeenteraad vroeg om een punt bij hoogdringendheid aan de agenda toe te voegen.

  De CD&V vond dat naast Sint Laureins, Gent en Assenede, ook Zomergem de verdediging van haar inwoners diende op te nemen. Inderdaad Oostwinkel ligt binnen de gevarenzone ( 30 km) en een nieuwe bijkomende uitbreiding van de kerncentrale van Borssele verdiende een bespreking in de Raad. Ja, een bijkomende uitbreiding: de Nederlandse plannen immers 3 kerncentrales op de grens met België in Borssele, in de provincie Zeeland;

   

  CD&V is niet zomaar tegen kerncentrales (die is trouwens een bevoegdheid van de Hogere Overheid. Wij dringen aan op een alternatievenonderzoek naar de verschillende

  energiebronnen, in het bijzonder naar de mogelijkheden om voor de elektriciteitsvoorziening

  gebruik te maken van duurzame technologieën.

   

  Wij wensen ook dat bij dit onderzoek de volledige milieu-impact van de verschillende

  energiebronnen vergeleken wordt.

   

  Tenslotte dringen wij aan op duidelijkheid over het transport van de splijtstoffen naar de

  geplande kerncentrale en over de afvoer van het nucleair afval en vragen volledige en

  gedetailleerde informatie over deze routes.

   

  De hoogdringendheid was duidelijk voor ons: 19 november (de gemeenteraad had plaats op 18 november) was de laatste dag voor het maken van opmerkingen over de “mededeling van het voornemen” van het MER voor de derde kerncentrale.

  Deze hoogdringendheid werd eerst nog in twijfel getrokken, maar gelukkig stemde iedereen uiteindelijk voor de behandeling bij hoogdringendheid en werd de motie voltallig goedgekeurd.

   

  Luc Lampaert

 • Wijzigingen bouwwerken vanaf 1 december

  Vanaf 1 december 2010 moet u voor een aantal kleine bouwwerken geen vergunning meer vragen aan de gemeente. Het gaat bijvoorbeeld om het aanleggen van een zwemvijver, het plaatsen van een tuinhuisje of een ander klein bijgebouw.

  Voor andere werken aan uw woning, voeren we een meldingsplicht in. U mag er dus niet zomaar aan beginnen, maar de administratieve afhandeling wordt wel een stuk eenvoudiger.

  Daarnaast blijven er natuurlijk nog andere ingrepen bestaan waarvoor u wel degelijk een vergunning moet aanvragen.