• Toch geld

  Goed nieuws voor de Zomergemse kas en proficiat aan de duurzaamheids- en milieuambtenaar:

   

  28-05-2010, p.17

  Seymortier Joeri

  Gent-Eeklo-Deinze

   

  Subsidie in beroep

   

  Zomergem

   

  Subsidie in beroep

   

  De gemeente Zomergem krijgt dan toch de subsidie voor het project 'Milieu als opstap naar Duurzame Ontwikkeling', een project dat de gemeente Zomergem samen met de Vlaamse Overheid ondertekende.

   

  Elk jaar moet de gemeente rapporteren over de uitgevoerde acties met betrekking tot duurzaamheid en milieu. Aan de hand daarvan kunnen ze een subsidie tot 35.000 euro krijgen. Voor het jaar 2008, het jaar waarin de duurzaamheidsambtenaar pas in oktober werd aangesteld, werd het rapport in eerste instantie afgekeurd. Zomergem ging echter in beroep tegen de beslissing en krijgt nu toch de volledige subsidie uitgekeerd.

   

  (JSA)

   

   © Het Laatste Nieuws

   

 • Proficiat Tom: zesde plaats

  Op Eurosong stonden we niet met beschaamde kaken dit jaar. Tom Dice eindigde zesde. Bekijk via deze link zijn prestatie:

  http://www.deredactie.be/permalink/1.789807

   

 • Controleresultaten politie

  SNELHEIDSCONTROLES IN DE LOWAZONE APRIL 2010
  Lovendegem
  StraatVoertuigenPV%
  Drongense Steenweg251187,17
  Bredestraat972222,68
  Kasteeldreef7200,00
  Lostraat19210,53
  Koning Leopoldstraat1062018,87
  SUBTOTAAL5456211,38
  Waarschoot
  Zoutweg801215,00
  Oostmoer921516,30
  Weststraat61914,75
  SUBTOTAAL2333615,45
  Zomergem
  Azaleastraat1341914,18
  Durmstraat3457922,90
  SUBTOTAAL4799820,46
  Nevele
  Stationsstraat2525321,03
  Graaf van Hoornestraat1954121,03
  Lostraat571424,56
  Nevelestraat1312116,03
  Biebuyckstraat82411814,32
  Biebuyckstraat279258,96
  SUBTOTAAL173827215,65
      
  Totaal agglomeratiewegen299546815,63

 • Veel succes!

  CD&V Zomergem wenst Pieter De Crem, Marianne Thyssen en de hele ploeg van de kamer- en senaatlijst van CD&V veel succes toe.

  decrem klein

 • Controles

  In juni zijn er controles van de politie: op 2, 11, 18 en 19 juni houdt men controles. Daarnaast controleert men op de snelheid in de Azaleastraat, Grote Steenweg, Motje, Durmstraat, Dobbelaerestraat en Spinhoutstraat.

 • De waterglijbaan: de waarheid en niks anders dan de waarheid...

  Ik kreeg het verslag van de gemeenteraad. Omdat dit objectief is, plaats ik hier onder wat er is goedgekeurd door de CD&V en door schepen Batsleer:

  Artikel 1.- Akkoord te zijn met een goed en door de horeca gedragen initiatief op het marktplein gedurende de eindejaarsperiode.

   

  Artikel 2.- De organisatie van een eindejaarsevenement en randanimatie toe te vertrouwen aan het gemeentelijk feestcomité en hen hiervoor een gemeentelijke toelage toe te kennen, voorlopig geraamd op 15.000 euro.

   

  Artikel 3.- Deze toelage zal worden voorzien in het budget 2010 bij de eerstvolgende budgetwijziging.

  Men kan dus perfect iets organiseren, mits goede wil. Voor de volledigheid geef ik de rest van de discussie nog eens weer:

  Schepen De Bie licht het voorstel toe. Men wou iets anders dan de ijspiste dat financieel en logistiek niet meer haalbaar blijkt.  Men wil verder gaan met deze sledebaan, maar omdat dit initiatief niet budgettair is voorzien in 2010 wordt vooraf de goedkeuring gevraagd van de gemeenteraad, want tot zolang kan men zich niet engageren en een contract ondertekenen, vandaar nu op de gemeenteraad deze vraag: om bij budgetwijziging dit punt te steunen en aan het gemeentelijk feestcomité een toelage van 15.000 euro te verlenen voor de organisatie van dit evenement.

   

  Raadslid Lampaert vraagt hierop het woord: “Wij zijn blij dat het College terug een winterevenement voorziet op de markt. Wij zijn blij dat het College terugkomt op haar beslissing om definitief af te zien van alle intitiatieven op het einde van het jaar. U voorziet 15.000 euro: wij hebben hierbij enkele vragen: Wat wordt er daar precies van betaald (huur, bewaking, verzekering, … Ook de randanimatie?) Hoelang en wanneer zal de glijbaan er staan? Het besluit spreekt van 7 dagen: is dit juist? Wordt er iets voorzien voor en achter deze periode. Waar precies denkt u de glijbaan te installeren: er is 30 meter nodig voor een glijbaan van 18 meter: zal men glijden vanaf de kerk (het gemeentehuis binnen of omgekeerd, of is het de bedoeling van de Casa Nostra af te schermen? Hoe is het initiatief gegroeid? Is het een idee van het College of hebben derden voorstellen gelanceerd? Er was reeds overleg met het feestcomité, maar was er ook overleg met de horeca op het dorp? Werkt de sportraad en de vzw sportinfrastructuur mee. Zullen de scholen van het initiatief gebruik maken? Zal het College beroep doen op vrijwilligers/verengingen om te helpen? Kan de glijbaan gebruikt worden door zowel kinderen als volwassenen?”

   

  Schepen De Bie antwoordt dat men niet gezegd heeft dat men alle evenementen ging afkeuren.

  In die 15.000 euro zit huur, verlichting, geluidsinstallatie, randanimatie (groepjes, muziekacademie, harmonie), Is dit voldoende? Dat weten we niet. Groot struikelblok is de bewaking, mogelijks periode inkorten.

  De glijbaan schuin op de markt moet lukken.

  Hoe komen we aan dit initiatief? Door te zoeken op internet.

  Hebben we overleg gepleegd? Met het feestcomité ja, en we hadden al een overleg gepland met de horeca, maar we hebben dit even laten wachten tot de gemeenteraad. En zodra goedkeuring gaan we ook overleggen met de scholen. De sledebaan zou er al staan de woensdag voor de kerstvakantie, dus de scholen kunnen hier zeker op inpikken. En ook de verenigingen en de sportraad zullen worden aangesproken.

  Voor welke leeftijd? Van 3 tot een lenige tachtiger, dus voor elke leeftijd.

   

  Raadslid Vermeire informeert naar de mogelijke toegangsprijs.

  Schepen De Bie antwoordt dat dit nog niet is bepaald, in Izegem was dit 1 euro.

   

  Schepen De Neve vult aan dat men ook externe contacten gaat raadplegen voor sponsoring zoals bij de ijspiste.  Unizo is ook heel blij met het initiatief en met de vernieuwing. Ze zien nu ook grotere kansen dan bij de ijspiste voor randanimatie.

   

  Schepen De Bie bevestigt dat de bewaking nog een probleem is, dat zit ook nog niet in de prijs.

  Schepen Batsleer zegt hierover te weten dat de bewaking door de brandweer niet mogelijk is. Ook meent hij te weten dat het gemeentelijk feestcomité niet geneigd is zelf het contract te tekenen en zo zelf risico te lopen inzake verantwoordelijkheid. Zowel de brandweer als het feestcomité wensen geen verantwoordelijkheid te lopen als er iets misloopt: aansprakelijkheid bij ongeval, beschadiging, maar ze zullen wel meewerken.

   

  Daarna vraagt raadslid Lampaert weer het woord: “Ik herhaal nog eens: de CD&V is gelukkig dat het college het geweer van schouder heeft veranderd. Wij hadden schrik toen wij in de pers lazen dat het college definitief afzag van het plaatsen van een ijspiste op het dorp. Blijkbaar lukt het het college niet meer om een ijspiste te plaatsen: wij willen echter een dorp dat leeft en waar er iets te beleven valt. Een dorp waar veel mensen samen komen zodat de lokale economie kan groeien en bloeien. Ik mag toch nog maar eens duidelijk stellen dat indertijd de ijspiste er kwam dank zij het personeel van de gemeente (VZW sportinfrastructuur: Wij zijn het personeel trouwens zeer dankbaar) en dat het college indertijd voldoende vrijwilligers kon vinden om te helpen.. Ze konden trouwens aan de organisatie van de ijspiste nog iets verdienen voor hun clubkas. Het was een voor die tijd origineel idee gedragen door een groot netwerk. Eind van de jaren 90 startte de CD&V met een ijspiste. We konden toen rekenen op een grote inzet van de sportfunctionaris, de VZW sport en vele vrijwilligers. Ook logistiek zorgden we ervoor dat alles picco bello in orde was en er waren voldoende parkeerplaatsen en er was voldoende ruimte. De mensen kwamen van heinde en ver. De horeca bloeide en de winkels voelden de komst van de ijspiste in hun omzetcijfers. Wij vinden het jammer dat het College niet meer in staat is om deze fantastische mensen te mobiliseren.

  Het nieuwe initiatief lijkt ons een “eventjes rap uit de mouw geschud” voorstel. Wij hebben uw zoektocht, mevrouw de schepen, via het internet kunnen volgen. Het verbaast ons niet dat je de installatie in Nederland zult moeten gaan halen, maar misschien waren er andere en betere initiatieven.

  Het voorstel dat vandaag voorligt is eens te meer een schoolvoorbeeld van improvisatie.

  Wij begrijpen trouwens niet waarom u niet eerst gaat samenzitten met de mensen van de horeca, met de sportverenigingen, de jeugdverenigingen, Unizo…., en zo via “brainstorming” probeert iets voor te stellen dat onmiddellijk gedragen wordt door een groot deel van de bevolking. Neen: u verkiest rap een voorstel uit te broeden en het ei, nog voor het opgewarmd is, voor te schotelen. U hebt paniekvoetbal gespeeld, alsof wij van de CD&V u te nauw op de hielen zaten. Neen, wij vragen geen improvisatie, wij vragen geen halve voorstellen. (Geen voetwegels die voor de helft geopend worden). Wij vragen uitgewerkte dossiers.

  Enkelen weken terug vertelde u ons in deze gemeenteraad dat een skischans te duur was maar een bobsleebaan voor één week wel betaalbaar zou zijn. Het College zou de maandag volgend op de gemeenteraad nog een beslissing nemen. Ondertussen was het standpunt van de schepen reeds uitgebreid in de pers verschenen. Leuke manier van samenwerken vind ik: ze konden knikken of slikken. Enfin dat is jullie probleem.

  Maar nu weten we precies wat het is: een bobsleebaan? Ja mijn ratje, een slierbaan: niet min of niet meer. Is dit een echte winterattractie: met water van een 5 meter hoge stelling slieren? Ge zijt al beneden voordat ge het weet. Wie gaat daarnaartoe komen kijken? U durft daarvoor toch geen geld vragen? Eén zaak begrijp ik wel: het blauwe zeildoek opzij, maar daarvoor moet u het toch niet doen. Vergeet ook niet dat ge 30 meter nodig hebt: tussen de kerk en het gemeentehuis kan het boeltje dus niet staan.

  Let op, de CD&V is in principe niet tegen een alternatief, wij konden ons vinden in een bobsleebaan en we hoopten dat er overleg zou zijn met de horeca, middenstand en de verenigingen van Zomergem. De CD&V wil dat de horeca en de handel op het einde van het jaar gepromoot worden. De CD&V wou niet weten van enkele sparrenboompjes zoals de Open-VLD vorig jaar op de markt plaatste. Wij willen een degelijke publiekstrekker die een maand lang volk, ook van buiten de gemeente, naar Zomergem moet brengen. Geen kortstondig initiatief.

  De CD&V wil dat er voor zuurstof gezorgd wordt voor de zelfstandigen op het dorp: daarom zullen wij het bedrag dat voorzien is goedkeuren, nu en bij de begrotingswijziging, maar we stellen een amendement voor. Het besluit moet in die zin aangepast worden:

  Gelet op …sledebaan van 22-29 dec” wordt volledig geschrapt

  Artikel 1 wordt vervangen als volgt: de gemeenteraad gaat akkoord met een goed en door de horeca gedragen initiatief.

  Artikel 2 wordt: de organisatie van een eindejaarsevenement en randanimatie……

  Met andere woorden willen we elke verwijzing naar de slierbaan (mobiele sledebaan) weg. Zo zetten wij de horeca niet onder druk en hebben ze nog de vrije hand om andere initiatieven uit te werken. Trouwens: dit punt hoort niet thuis op de gemeenteraad. Ge moet alleen een begrotingswijziging laten goedkeuren: u hoeft dus niet meer terug te keren naar deze raad. Moet het uiteindelijk een glijbaan worden, dan kan het gerust, maar weet dat wij het initiatief grondig zullen evalueren.”

   

  Schepen De Bie vindt dit heel aanvallende taal. Ze beklemtoont dat dit eindejaarsvoorstel niet van haar alleen komt, maar gedragen wordt door de meerderheid in het college. Het leek ons een leuk alternatief voor de ijspiste. We deden geen overleg vooraf omdat we eerst wilden weten als dit haalbaar was, maar we hebben bijvoorbeeld wel al gesproken met de horeca.

   

  De burgemeester wijst er op dat de grote meerderheid van de ijspistes, niet alleen aan Den Boer maar ook op de markt, georganiseerd zijn tijdens de legislatuur van de huidige meerderheid. Men mag dus niet stellen dat dit iets van de CD&V is.

   

  Raadlid Vermeire zegt dezelfde oefening op internet te hebben gedaan via google “alternatief ijspiste” en ook bij de voorgestelde attractie terecht kwam. De ijspiste was een vijfsterrenattractie, feeëriek, typisch voor het eindejaar, 1 maand, voor jong en oud, er was een familiale sfeer op ons dorp.

  De glijbaan daarentegen: hij heeft zijn twijfels, niet zo toegankelijk: hoeveel “tachtigers”?

  Wat er moet komen hoeft niet te worden goedgekeurd door de gemeenteraad, wij kiezen ook niet het kermisprogramma.

   

 • Agenda gemeenteraad 31 mei om 20 uur

  1.    Kleitstraat - plaatsen accentverlichting ter hoogte van zebrapad K.L.Ledeganckstraat/Azijnwegel: goedkeuring raming.


  2.    Patrimonium - André Claeyspark- overdracht onroerende goederen ten kosteloze titel van cvba Elk Zijn Dak naar de gemeente Zomergem: goedkeuring.


  3.    Patrimonium- Chrysantenstraat- overdracht onroerende goederen ten kosteloze titel van cvba Elk Zijn Dak naar de gemeente Zomergem: goedkeuring


  4.    Patrimonium- De Vijf Eiken - overdracht onroerende goederen ten kosteloze titel van cvba Elk Zijn Dak naar de gemeente Zomergem: goedkeuring.


  5.    Patrimonium- Kleitstraat- overdracht onroerende goederen ten kosteloze titel van cvba Elk Zijn Dak naar de gemeente Zomergem: goedkeuring


  6.    Patrimonium- Tuinwijk Motje- overdracht onroerende goederen ten kosteloze titel van cvba Elk Zijn Dak naar de gemeente Zomergem: goedkeuring.


  7.    Patrimonium- Molenpark- overdracht onroerende goederen ten kosteloze titel van cvba Elk Zijn Dak naar de gemeente Zomergem: goedkeuring.


  8.    Intercommunale Vereniging voor Crematoriumbeheer in de provincie Oost-Vlaanderen Westlede - algemene vergadering van 9 juni 2010: standpunt gemeente omtrent agenda inzonderheid werkingsverslag 2009, balans  en resultatenrekening 2009.


  9.    Intercommunale Vereniging voor Crematoriumbeheer in de provincie Oost-Vlaanderen Westlede: aanduiding vertegenwoordiger in de algemene vergadering van 9 juni 2010


  10.  Intercommunale Vereniging voor Huisvuilverwerking Meetjesland (I.V.M.) - algemene vergadering van 9 juni 2010: standpunt gemeente omtrent agenda inzonderheid verslag directiecomité over de werking van de intercommunale en jaarrekening 2009.


  11.  Intercommunale Vereniging voor Huisvuilverwerking Meetjesland (IVM): aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van 9 juni 2010.


  12.  Intercommunale Maatschappij voor Energievoorziening in West- en Oost-Vlaanderen (IMEWO) - algemene vergadering van 21 juni 2010: standpunt gemeente omtrent agenda inzonderheid jaarrekening 2009.


  13.  Intercommunale Maatschappij voor Energievoorziening in West- en Oost-Vlaanderen (IMEWO): aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van 21 juni 2010.


  14.  Dienstverlenende vereniging voor ruimtelijke ordening en economische ontwikkeling (Veneco²) -algemene vergadering van 22 juni 2010: standpunt gemeente omtrent agenda inzonderheid jaarverslag 2009, balans en resultatenrekening


  15.  Dienstverlenende vereniging voor ruimtelijke ordening en economische ontwikkeling (Veneco²): aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van 22 juni 2010.


  16.  Intercommunale Maatschappij voor Watervoorziening in Vlaanderen (IMWV) - algemene vergadering van 23 juni 2010: standpunt gemeente omtrent agenda inzonderheid jaarrekening 2009.


  17.  Intercommunale Maatschappij voor Watervoorziening in Vlaanderen (IMWV): aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van 23 juni 2010.