• Bekinop sluit tijdens de paasvakantie

  Twee weken terug heeft het college beslist om Bekinop (de buitenschoolse kinderopvang van Beke) ook voor het eerst te sluiten tijdens de paasvakantie. Hopelijk zijn alle ouders op tijd verwittigd. De kinderen van Beke moeten naar de opvang in Zomergem. Ook in de grote vakantie zal er geen opvang zijn in Beke. Bekinop sloot vorig jaar voor het eerst in de hele grote vakantie.

 • Antwoorden slimste mens

  Zondag kreeg je drie vragen. Vandaag de antwoorden.

  1) De kerk van Zomergem is een hallenkerk in gotische stijl.

  2) Bij begrafenisondernemer Van de Velde vind je de gedenksteen van K.L. Ledeganck;

  3) De eerste Vette veemarkt vond in 1853 plaats in Zomergem.

 • Saus of music

  In zonde van de zendtijd een ode aan Piet...

 • Meer aandacht voor parkings

  De CD&V wil weten wat de Open-VLD, !Groen-Sp.a  wil doen aan de parkeerproblematiek.

   

  Het afgelopen jaar zijn er al verschillende winkels verdwenen: een nachtwinkel, een kledingzaak, een krantenwinkel, een sportwinkel, een natuurwinkel, een supermarkt…..Dit is niet de schuld van de politiek op zich maar we moeten onze zelfstandigen zuurstof geven en het college heeft lang getalmd om de problematiek aan te pakken: er is veel kostbare tijd verloren gegaan. De handelaars in het centrum hebben ernstige problemen met oa het tekort aan parkeerplaatsen. Zeker nu de blauwe zone werd afgeschaft. Anderzijds weet iedereen dat er misschien binnenkort enkele mooie alternatieve parkeerplaatsen kunnen aangesneden worden.

   

  Daarom vroeg de CD&V heel concreet als het college bijkomende parkeerplaatsen voorziet. Overweegt ze om ook op de oude jongensschool parkeerplaatsen aan te leggen? Wordt er dan een nieuwe toegang voorzien voor voetgangers naar de dreef toe via het OCMW en komen er bijkomende uitgangen ? De CD&V wilde ook weten wat  het college gaat ondernemen om de bestaande parkeerplaatsen te promoten en op te netten. De huidige parkeerplaatsen zijn immers niet of slecht aangeduid en ook weinig aantrekkelijk. Het goed aanduiden en proper onderhouden van de bestaande parkeerplaatsen is erg belangrijk. Het dorp heeft ook heel wat mogelijkheden: PC, Kleitstraat, Dreef …..maar de mensen vinden niet altijd de weg ernaartoe en sommige parkeerplaatsen liggen er slecht bij.

   

  Schepen De Bie antwoordde dat het parkeerprobleem een relatief probleem is: de mensen zijn in Gent al blij als ze kunnen parkeren op 15 minuten van de plaats waar ze moeten zijn: in Zomergem wil iedereen juist voor de deur parkeren. Het college start een project op dat wil werken aan een mentaliteitswijziging bij de burgers en dat ze moet overtuigen om hun parkeergewoonte aan te passen. Het college wou met hun project starten op 1 september 2009, doch heeft omwille van interne problemen het project uitgesteld tot 1 april 2010. Het college wil, op vraag van de CD&V, werken aan het opnetten en meer toegankelijk maken van de bestaande parkeerzones. Ze wijst ook op het feit dat ze de wegel die vanuit de Dreef verbinding geeft met de Hofbouwstraat hersteld heeft om vlotter verkeer door te laten.

   

  De CD&V repliceerde dat het  hoog tijd wordt om na te denken over enkele heel belangrijke sites in het centrum van de gemeente, sites die fantastische mogelijkheden bieden: de oude jongensschool, de oude stelplaats van de bussen in de Dreef, de vroegere brandweerkazerne,….

  Neen, CD&V wil niet alleen parkings op deze sites, maar zij willen wel dat er strategisch nagedacht wordt over de mogelijkheden. De CD&V staat voor gemengde projecten, waarbij het gemeentebestuur een groot deel van haar verantwoordelijkheid opneemt, maar daarnaast moet ook EZD, de private sector en andere derden kunnen mee participeren.

   

  Tenslotte, laat ons duidelijk zijn: CD&V steunt het STOP principe: eerst degelijke voetpaden voor de Stappers, dan goed bewegwijzerde fietspaden voor de trappers, dan zorgen voor goed openbaar vervoer (met bushokjes, fietsrekken en parkeerplaatsen) en tenslotte personenwagens begeleiden naar goede mooi aangelegde parkeerplaatsen.

 • Slimste mens van Zomergem

  Op zondag gaan we op zoek naar de Slimste mens van Zomergem. Deze keer drie vragen:

  1) In welke stijl is de kerk van Zomergem gebouwd?

  2) In welke gebouw vind je een gedenkplaat van K.L. Ledeganck in Zomergem? Hij zou daar gewoond hebben.

  3) Wanneer vond de eerste Vette veemarkt plaats?

  Op woensdag vind je de antwoorden.

 • MNM party in Zomergem

 • Mening CD&V over bobslee

  De CD&V vroeg naar het standpunt van het college ivm met de ijspiste. In de pers was verschenen dat het college definitief afziet van het plaatsen van een ijspiste op het dorp. De ijspiste zou een te zware belasting zijn voor het personeel van de gemeente (VZW sportinfrastructuur) en het college zou onvoldoende vrijwilligers kunnen aanspreken om te helpen. Ook logistiek zou er een probleem zijn: waar parkeerplaatsen, waar de kleedruimte organiseren.

  Schepen De Bie antwoordde dat het college naar nieuwe initiatieven heeft gezocht. Een skischans is te duur maar een bobsleebaan voor één week zou wel betaalbaar zijn. Het college moet echter maandag nog een beslissing nemen. Ondertussen verscheen het standpunt van het college uitgebreid in de pers

   

  Eind van de jaren 90 startte de CD&V met een ijspiste. We konden toen rekenen op een grote inzet van de sportfunctionaris, de VZW sport en vele vrijwilligers. Ook logistiek zorgden we ervoor dat alles pico bello in orde was en dat de verenigingen er nog een centje konden aan verdienen. De mensen kwamen van heinde en ver. De horeca bloeide en de winkels voelden de komst van de ijspiste in hun omzetcijfers. Wij vinden het jammer dat het college niet meer in staat is om deze fantastische mensen te mobiliseren.

   

  CD&V is in principe niet tegen het alternatief, wij kunnen ons vinden in een bobsleebaan maar we hopen dat er overleg zal zijn met horeca, middenstand en de verenigingen van Zomergem. De CD&V wil dat de horeca en de handel op het einde van het jaar  gepromoot worden.  De CD&Vwil niet weten van enkele sparrenboompjes zoals de Open-VLD vorig jaar op de markt plaatste. Wij willen een degelijke publiekstrekker die een maand lang volk, ook van buiten de gemeente, naar Zomergem moet brengen. Geen kortstondig initiatief.

   

  De CD&V is blij dat dankzij haar initiatief er weer voor zuurstof gezorgd wordt voor de zelfstandigen op het dorp: is dat nu met een ijspiste of met iets anders. Ze maakte zich met reden zorgen, over het immobilisme waarin het huidige gemeentebestuur gesukkeld is. Het college heeft de laatste jaren al niet veel blijk gegeven van creativiteit en zin voor nieuwe initiatieven, hopelijk bewijzen ze maandag (als de definitieve beslissing valt) dat ze niet vervallen zijn in compleet immobilisme.

   

  Luc Lampaert