• Wat verandert op 1 oktober?

  Wat verandert er op 1 oktober?

  Ook oktober brengt enkele veranderingen voor de consument met zich mee. Wie wenst te stoppen met roken, kan zich daarvoor gratis laten begeleiden. Vliegen met Ryanair wordt wat duurder. En Telenet lanceert drie nieuwe Nederlandstalige televisiekanalen op het analoge kabelnetwerk.

  Gratis stoppen met roken

  Wie wenst te stoppen met roken, kan zich daarvoor vanaf 1 oktober gratis laten begeleiden. De ziekenfondsen betalen acht consultaties bij een tabacoloog terug. Voor de eerste sessie wordt 30 euro terugbetaald en voor de zeven volgende telkens 20 euro. Zwangere vrouwen krijgen zelfs acht keer 30 euro terug.

  Bagage meenemen bij Ryanair helft duurder

  Wie vanaf 1 oktober bagage wil meenemen op een vlucht van de Ierse lowcostmaatschappij Ryanair, betaalt daar 50 procent meer voor. De maatschappij wil passagiers zo aanzetten om enkel nog handbagage mee te nemen. Vanaf 1 oktober wordt de taks per koffer opgetrokken van 20 naar 30 euro. Bij online inchecken wordt de taks verhoogd van 10 naar 15 euro. Passagiers zullen ook voor het eerst twee stukken bagage kunnen inchecken. Handbagage blijft gratis, benadrukt Ryanair.

  Identiteitskaart verplicht bij Ryanair

  Passagiers van Ryanair moeten ook vanaf nu een identiteitskaart bij zich hebben, als ze op het vliegtuig willen. Ryanair was een van de enige maatschappijen die passagiers toeliet zich met een rijbewijs te identificeren. De passagiers moeten vanaf 1 oktober in het bezit zijn van een identiteitskaart of paspoort. Wie dat niet bij zich heeft, wordt onder geen beding meer op het vliegtuig gelaten.

  TELE2 wordt BASE

  De merknaam TELE2 verdwijnt vanaf 1 oktober van de Belgische markt. De diensten voor mobiele en vaste telefonie en internet worden vanaf dan aangeboden onder het merk BASE. In oktober 2007 nam KPN, het moederhuis van BASE, TELE2 Belgium over om ook vaste lijnen aan te bieden op de Belgische markt. Vanaf 1 oktober wordt alles aangeboden onder het merk BASE.

  Drie nieuwe zenders op Telenet-kabel

  Telenet lanceert op 1 oktober drie nieuwe Nederlandstalige televisiekanalen op het analoge kabelnetwerk. Het gaat om EXQI Plus, vtmKZOOM en Discovery Channel. Het digitale aanbod wordt uitgebreid met meer buitenlandse zenders in het basispakket.

  EXQI Plus is een initiatief van het mediabedrijf Alfacam uit Lint. De zender richt zich op een brede doelgroep en de meeste programma’s worden in eigen beheer gemaakt. VtmKZOOM is de nieuwe kinderzender van de Vlaamse Mediamaatschappij. De programmatie op vtmKZOOM bestaat uit een mix van eigen producties, zoals Plop en Schuif Af, naast buitenlandse producties als Pipi Langkous en Lassie.

  Slechts 42 zoogdieren toegelaten als huisdier

  Vanaf 1 oktober mogen nog maar 42 soorten zoogdieren als huisdier worden gehouden. Dit zijn de 42 soorten die nog mogen worden gehouden: bennettwallabie, hond, kat, fret, ezel, muildier, paard, muilezel, varken, lama, guanaco, alpaca, axishert, edelhert, sikahert, damhert, huisrund, Aziatische buffel, geit, steenbok, wild schaap, schaap, zwartstaartprairiehond, Aziatische gestreepte grondeekhoorn, oostelijke wangzakeekhoorn, Chinese dwerghamster, goudhamster, Campbell dwerghamster, Roborovski dwerghamster, Dzjoengaarse dwerghamster, echte renmuis, woestijnmuis, stekelmuis, dwergmuis, Afrikaanse dwergmuis, huismuis, bruine rat, chinchilla, cavia, mara, degoe en konijn.

  Onder meer apen, wasberen en servallen zijn dus voortaan verboden.

  Preventieproject rond zwangerschapsdiabetes

  De Vlaamse Diabetes Vereniging en de Vlaamse overheid lanceren op 1 oktober het preventieproject Zoet Zwanger. Dat moet vrouwen met zwangerschapsdiabetes alert maken voor het risico dat ze lopen om na de bevalling blijvende diabetes te ontwikkelen.

  Bron: www.nieuwsblad.be.

 • De Lijn: wijzigingen

  Vanaf maandag 28 september 2009 zijn er wegwerkzaamheden in Ronsele/Zomergem. Daardoor volgen de bussen een omleiding.

  • Lijn 66  Zomergem - Eeklo
  • Lijn 67 Gent Handelsmarkt - Zomergem - Waarschoot - Eeklo
  • Belbus 60 Zomergem - Lovendegem - Waarschoot

  Klik hier voor een plan van de omleiding in Ronsele/Zomergem (pdf - 442 kb).

  Gevolgde omleiding lijn 66

  • Richting Oostwinkel/Eeklo: van de Dreef (halte Kerk) via de Azaleastraat naar Daalmen - Stoktevijver - Hoekstraat en verder de normale reisweg.
  • Richting Zomergem: van Leischoot via de Hoekstraat naar Stoktevijver - Daalmen - Azaleastraat - Dreef en verder de normale reisweg.

  Gevolgde omleiding lijn 67

  Van de Dreef via de Azaleastraat naar de Daalmen - Stoktevijver en verder de normale reisweg.

  Afgeschafte haltes

  • Halte Daalmstraat (lijn 60, 66, 67)
  • Halte Hoekstraat (lijn 66, 67)
  • Halte Ronsele Kerk (lijn 60, 66, 67)
  • Halte Tuinwijk (lijn 60, 66, 67)
  • Halte Vaartkant (lijn 67)

  Alternatieve haltes

  • Halte Ronsele Eikendreef (lijn 60)
  • Halte Ronsele Hoekstraat (lijn 60)
  • Tijdelijke halte Stoktevijver ter hoogte van Daalmen (lijn 66, 67)
  • Tijdelijke halte Stoktevijver ter hoogte van de Hoekstraat (lijn 66, 67)
  • Halte Zomergem Kerk (lijn 60, 66, 67)
  • Halte Zomergem Rijvers (lijn 60)
  • Halte Zomergem Sportcentrum (lijn 60)
 • De harmonie presenteert...

  internet3

 • Werken Ronsele

  Stoktevijver was dit weekend terug bereikbaar. Binnenkort begint men aan de volgende fase voor de werken in Ronsele. Dan begint men met het stuk tussen Daalmen en de B.H. Rijckaertstraat en nummer 22.

 • Oostwinkel krijgt misschien nieuwe woningen

  Oostwinkel is een deelgemeente die door de provincie niet is erkend als woonkern. Er dreigde dan ook geen nieuwe verkavelingen bij te komen. Dit zou gevaarlijk zijn omdat het dorp niet mag doodbloeden. Alle buurtwinkels zijn op één na verdwenen in het dorp. Gelukkig is er de nieuwe verkaveling "de boomgaard" en zijn er heel wat nieuwe woningen in de Langestraat. De gemeenteraad zal zich binnenkort moeten buigen over het wegentracé voor een eventuele uitbreiding van de verkaveling De Boomgaard met zeven woningen.

 • Internationaal bezoek

  Maandag 28 september ontvangt UNIZO Zomergem ondernemers uit het Afrikaanse Guinee. Ze zullen bedrijfsbezoeken doen in Zomergem en krijgen uitleg over de samenwerking tussen ondernemers en het gemeentebestuur.

 • Bibliotheekweek

  De bibliotheek vna Zomergem pakt in oktober met een mooie week van de bibliotheek uit. Op de verwendag op 10 oktober zal juf. Nelly van Ronseleschool haar boek "Manke Mobe" over tien jaar uit haar leven voorstellen. De lezing start om 10 uur. De bezoekers van de bib. worden die dag een attentie. In Beke worden de leners op zondag 11 oktober en die van Oostwinkel op zondag 18 oktober verwend.

  Op zondag 18 oktober geeft ontwikkelingspsychologe Ann Vansteenwinckel een voordracht over "mindfulness". Je probeert zo stress uit je leven te bannen. Deze lezing vindt plaats tussen 10 uur en 11.30 uur in de bib.

  Er is ook doorlopend een boekenverkoop. Voor een boek betaal je € 0,50.

  Dank je wel aan de personeelsleden voor deze mooie initiatieven.