• Gebouw kind en gezin breidt uit

  In 2009 zal het gemeentebestuur het gebouw van Kind en gezin in de Dekenijstraat uitbreiden. Het gebouw ligt achter het Vredegerecht en noemt men in de volksmond "de weeg". Het schepencollege wil dat de kostprijs onder de € 50 000 ligt. Er komt geen koepel in het bestaande dokterskabinet en men schrapt ook het buitenschilderwerk. De CV-installatie met HR+ condensatiegaswandketel wordt wel behouden. Het plan moet nog door de gemeenteraad goedgekeurd worden.

 • Blunderboek: maart: Schipdonkkanaal

  In het blunderboek 2008, een boek met de blunders van Zomergem in het jaar 2008, zijn we toe aan de maand maart. Sommige mensen stuurden het nieuwe milieupark als suggestie in, dit moest het nipt afleggen van de plannen rond de verbreding van het Schipdonkkanaal. Uiteindelijk kwam er zelfs een hoorzitting in het Vlaams parlement.

  ZOME schipdonkkanaal klein

   DAMME/MALDEGEM/ZOMERGEM  In nauwelijks één week tijd hebben 't Groot Gedelf uit Damme en de Schipdonkcomités uit Maldegem en Zomergem 3.000 extra handtekeningen ingezameld, genoeg voor een hoorzitting in het Vlaamse Parlement.

   

  Vorige week werd het Schipdonkcomité Maldegem boven de doopvont gehouden. Een van de doelstellingen is het inzamelen van handtekeningen voor de door 't Groot Gedelf uit Damme opgezette petitie tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal. In nauwelijks één week werden samen met 't Groot Gedelf en het comité uit Zomergem 3.000 extra handtekeningen ingezameld. Daarmee is de kaap van 15.000 handtekeningen gerond en komt er dus een hoorzitting in het Vlaams parlement. 'De tegenstanders van de verbreding hebben een platform van experts gevormd die de discussie in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement ook wetenschappelijk moeten onderbouwen', zegt Koen Cromheecke van het Schipdonkcomité Maldegem. 'Daarvoor wordt onder meer samengewerkt met organisaties zoals Natuurpunt en de Bond Beter Leefmilieu.' Het feit dat de 15.000 handtekeningen zijn ingezameld, betekent niet dat de petitieactie wordt stopgezet. 'Ook in Sint-Laureins en Zeeuws-Vlaanderen groeit ondertussen de bezorgdheid', vertelt Koen Cromheecke. 'Tot over de landsgrenzen heen moeten er handtekeningen worden ingezameld om de actie verder te ondersteunen.'In Eeklo duiken borden op als protest tegen de verbreding. 'We roepen die mensen op om zich aan ons kenbaar te maken zodat we onze krachten kunnen bundelen. Dat kan via ons mailadres schipdonkcomitee.maldegem@telenet.be', zegt Koen. Daarnaast wordt keihard gewerkt aan de organisatie van de Kanaalfeesten van zondag 27april. 'Ook die moeten uitgroeien tot een grensoverschrijdende actie', besluit Koen. Het volledige feestprogramma komt binnenkort op de website www.kanaalfeesten.com. (bvd)

   

   © Corelio

   

  18/3/2008 - het nieuwsblad

 • Elektriciteitspanne in Oostwinkel

  Oostwinkel zit voor een groot deel zonder elektriciteit op dit moment. Een ander deel heeft geen TV-distributie. De panne begon rond half negen. Het was voor veel (oudere) mensen schrikken: op zoiets ben je niet voorbereid: 's avonds en juist met deze lage temperaturen. Het was nu een tijdje geleden dat Zomergem te kampen had met een elektriciteitspanne. Toen ik dit meldde bij Eandis kon men mij vertellen dat het om een defect aan de middenspanning ging.

 • Blunderboek: februari: Bekestraat

  In ons blunderboek zijn we op de bladzijde "februari" beland. In die maand kwamen de studiekosten voor de Bekestraat en Paterstraat naar boven. Er gebeurden al meer dan tien studies. Men is nog niet bezig met het oplossen van de wateroverlast en de slechte en gevaarlijke toestand van de weg. Uit Het laatste nieuws van 7/2/2008:

  De studies voor de heraanleg van de Bekestraat in Zomergem beginnen heel wat geld te kosten. Vorig jaar werden leningen van 37.000 euro aangegaan om de studiekosten te kunnen betalen. Op de effectieve aanpak van één van de slechtste straten van Zomergem blijft het wachten. (JSA)


 • De Vlinder sluit iets vroeger

  De Vlinder zal op 31 december om 17 uur sluiten i.p.v. 19 uur. Zo genieten de begeleidsters toch ook een beetje van de eindejaarsfeesten.

 • Blunderboek: kinderopvang

  We kregen heel wat reacties om het blunderboek 2008 van de gemeente Zomergem op te stellen. Natuurlijk gebeurden er ook mooie zaken. Die kan je lezen op www.zomergem.be of op de sites van de meerderheidspartijen. Daar krijg je de goed-nieuws-show. We hebben de reacties gebundeld per maand. Sommige konden we niet opnemen omdat we ons wilden beperken tot één blunder per maand. We staven elke blunder met een krantenartikel. De eerste reactie ging over de duurdere kinderopvang. We keren terug naar januari 2008 met het Nieuwsblad van 11 januari:

  Kinderopvang wordt fors duurder

   devlinder_small

   ZOMERGEM  Het gemeentebestuur heeft de tarieven voor de buitenschoolse kinderopvang een stuk opgetrokken. 'Doordat die al tien jaar ongewijzigd zijn, werden die geïndexeerd', verduidelijkt schepen Mark De Jaeger (Open VLD). 'Zo dekte de gevraagde prijs de kosten voor de bus al lang niet meer.' Voor Tony Vermeire (CD&V) kan deze indexering niet door de beugel. 'Sommige tarieven stijgen met 33 procent, sommige zelfs met 38 procent. 'Tot vandaag vroeg Zomergem het minimumtarief van 0,68 euro, terwijl de prijzen nu stijgen tot 0,80 euro per half uur. Ze worden we weer de duurste uit de streek.'Vermeire lanceerde ook het voorstel om de prijs te drukken door op de kinderopvang om vier uur geen gratis koek en drank te geven. 'De ouders die willen, kunnen hun kinderen zelf iets meegeven, en bovendien hoeven de prijzen zo niet te stijgen.' Het voorstel werd verworpen. (osw)

   (foto: www.zomergem.be)

 • Obama president

  En de nummer 1 in onze TOP 3-jaaroverzicht: Obama wordt de eerste zwarte Amerikaanse president. De gelijkenissen met Kenedy groeiden aan na zijn speech in Duitsland "ich bin ein Berliner", maar dan decennia later...