• Wilfried Martens

  Toen ik jong was had ik niet zo veel respect voor Wilfried Martens. Hij deed me denken aan iemand die zich voortsleepte van de ene regering naar de andere. Ik associeerde hem met ontspoorde staatsfinanciën, torenhoge schuld, eeuwig compromis (denk maar aan de oplossing die hij bedacht toen Boudewijn in gewetensnood kwam bij het ondertekenen van de abortuswet)... Als mens kwam hij mij ook koud over, iemand die boven zijn volk leefde. Ondertussen heb ik zijn biografie gelezen en heb ik een veel genuanceerder beeld van hem. Zijn enorm verantwoordelijkheidsgevoel en zijn nuchtere, eerlijke communicatie (bv. rond de devaluatie) spreken mij aan. Zondag was er de laatste voorstelling van de theatervertelling rond Martens in het NTG. Koen De Sutter speelt schitterend. Hij kruipt niet alleen in de rol van verteller, maar ook in die van de politici uit die tijd: Schiltz, Verhofstadt, Eyskens... Op twee uur kreeg ik op een bevattelijke manier een zicht op de politieke geschiedenis van de afgelopen dertig jaar. Daarnaast zorgt Bart Meuleman dat je een genuanceerd beeld krijgt van Martens. Martens kon zijn politieke droom (een federale staat) verwezenlijken, maar had ook te kampen met veel persoonlijke tegenslagen (bv. zijn zoon die sterft, twee keer gescheiden, de spot rond de geboorte van zijn tweeling, uitgespuwd door zijn eigen partij...). Op 1 november krijg je een fragment uit het stuk. Wilfried Martens bekeek zelf dit theaterstuk. Ik zou graag eens zijn reactie gehoord hebben: hoe confronterend is dit voor hem en hoe gaat hij er mee om?

 • Voor lekkerbekken...

  Tot 5 november kun je je in de bib inschrijven voor een receptenwedstrijd in het kader van de Week van de Smaak. Bezorg ons je favoriete familierecept, bijhorende verhaal en foto en win een etentje in een Meetjeslands restaurant. In de bibliotheek vind je een inschrijvingsformulier en wedstrijddoos om je deelname te deponeren. Tijdens de Week van de Smaak (15 tot 24 november) wordt de winnaar bekendgemaakt!

 • Ben X

  Zaterdag bekeek ik de film Ben X. De eerste film van Nic Balthazar kon me bekoren. De film is gebaseerd op het leven van een jongen met autisme. De jongen werd zo gepest dat hij zelfmoord pleegde vanop het Gravenkasteel. Greg Timmermans speelt op een voortreffelijke wijze een jongen, Ben, die enerzijds in zijn eigen wereldje probeert te overleven en anderzijds geconfronteerd wordt met de harde, kille échte wereld. De conclusie van Ben is duidelijk: in deze wereld ben ik niks (Ben X). Het verhaal wordt op een originele manier verteld. Je ziet een TV-reportage à la Koppen. De trailer stootte me een beetje af met de vele gewelddadige beelden van computerspelletjes, maar in de film zelf worden deze computerbeelden alleen functioneel gebruikt. De film is een aanrader, zeker voor alle mensen die in het onderwijs met pesten en met autisme te maken hebben.

 • Diensten gesloten

   Ter gelegenheid van Allerheiligen en Allerzielen zijn alle gemeentelijke diensten gesloten op donderdag 1 en vrijdag 2 november.

 • Inleefreis

  Na een aantal activiteiten in de vier gemeenten, organiseert de intergemeentelijke werkgroep Noord-Zuid als opvolging van de druk bijgewoonde avond ‘Het Meetjesland in Senegal’ een inleefreis naar Senegal van zondag 23 maart tot woensdag 2 april 2008. Deze inleefreis moet aan maximaal 16 inwoners van de vier gemeenten toelaten om er uitgebreid kennis te maken met het land, de mensen en hun levensomstandigheden. Het is de bedoeling om op deze wijze na te gaan of een zinvolle uitwisselingsband met een Senegalese gemeente of organisatie op korte of lange termijn mogelijk is.

  Het reisprogramma voorziet een bezoek aan de hoofdstad Dakar en aan enkele ontwikkelingsinitiatieven in de volksbuurten. Het bevat ook een bezoek aan enkele plattelandsgemeenten (in de buurt van Thiès) en een kort verblijf bij een familie in één van die gemeenten. In de terugkeer wordt nog een dag aan zee ingebouwd en een bezoek aan het slaveneiland Gorée.

  Verwacht wordt dat deelnemers zelf de kosten van hun reis betalen (voorlopig geschat op 1 200 euro per persoon), dat ze bereid zijn om deel te nemen aan een voorbereidingsweekend dat de werkgroep in januari of februari 2008 zal organiseren en dat zij zich engageren om actief te werken aan het doorgeven van hun reiservaringen aan de intergemeentelijke werkgroep.

  Inschrijven en info bij Michael Tack, communicatieambtenaar, Hofbouwstraat 1, 09 218 95 50, communicatie@zomergem.be.   Stuur bij je kandidatuur reeds een eerste motivatie waarom jij zou willen meegaan met deze inleefreis.

  Als de kandidaturen vanuit de vier gemeentes ontvangen zijn zal een selectie gemaakt worden om de groep te beperken tot 16 personen.

 • fietsen registreren

  in de Lowazone worden er af en toe fietsen gestolen. Om dit te voorkomen zijn fietsregistraties belangrijk. Politieraadslid Luc Lampaert bracht dit aan op de politieraad. Het registreren is een taak voor de technische dienst. Op dit moment gebeuren de registraties in de verschillende gemeenten op een andere manier. De openingsuren zijn beperkt. Raadslid Lampaert stelde voor om bij fietsevenementen (bv. grote sneukeltoeren) de fietsregistratie te promoten. In Lovendegem gebeurden er in 2006-2007 245 registraties, in Zomergem 104 en in Nevele 58. Dit zijn lage cijfers.