• Ten days...

  Nog tien dagen en dan is het zover: de verkiezingen naderen wel heel erg snel.

  Ik word veel aangesproken i.v.m. mijn fles: is ze al gevonden? Wat als die of die ze vindt...

  Zondag zjin er twee auto's vol jeugdhuismedewerkers op zoek gegaan naar de fles. Ze hebben ze gevonden. Ik heb dus één dagje jeugdhuis aan mijn been.

  De vinders vonden dat nog te weinig en hebben de fles op dezelfde plaats teruggelegd. Zo ver ik weet, is ze dus nog niet gevonden.

   

  Ondertussen loopt de campagne op haar laatste benen. De meeste folders heb je ontvangen. Oef...

  Voor Dirk De Poorter is het nu wel heel erg moeilijk om campagne te voeren. Zijn been zit in het gips door een ongeval tijdens het voetballen. We zullen Dirk moeten meenemen in een rolstoel als hij nog ergens wil komen.

  We tellen af naar 8 oktober. Het begint spannend te worden.

 • de andere lijsttrekkers

  Gisteren kwamen we met alle lijsttrekkers samen om de deontologische code te bespreken. Het was een raar zicht: Eric Berth, Jo De Coninck, Annemie De Bie en Filip De Zutter, de secretaris en ik.

  We waren het over de partijgrenzen heen eens: in Zomergem woedt een echte bordenslag. We spraken af dat er geen "kandidatengang" komt in de stemlokalen. Toen ik twaalf jaar voor het eerst mocht gaan stemmen voor de gemeenteraad stonden er twee rijen in de gangen van de stemlokalen. Iedere partij wilde je nog eens een handje geven.

  De zaterdag voor de verkiezingen wordt er ook geen reclame meer gevoerd.

  We proberen de campagne ook waardig te voeren. Oppositie moet, maar de man spelen niet.

  We hadden het in de rand nog over het hoge aantal borden die al beklad zijn van onze partij. De borden van Kurt zijn zelfs weggenomen. De andere partijen komen er nog ongeschonden uit...

  Het was een beleefd-vriendelijke vergadering, met af en toe eens wat plagerijen. Daarna zijn we bij Carlos en Magda nog één gaan drinken.

 • boerenmarkt

  Mijn zus geeft les in de school van Oostwinkel. Elk jaar trekken we dan ook naar Oostwinkel voor de Boerenmarkt. Daar staat de school met een standje. Er was veel volk dit jaar. Christophe Huysman (op de vijfde plaats) is voorzitter van de landelijke gilde en één van de organisatoren. Mensen samenbrengen, een dreupelken of een pintje en voor mijn dochter een ijsje.

  Tien voor negen zondagavond: binnen drie weken zal ik niet zo rustig zijn rond dit tijdstip. Veel mensen geven ons een kans. Ze zijn aangenaam verrast van onze ploeg. Het zijn misschien niet allemaal bekende koppen, maar stuk voor stuk mensen met capaciteiten. Het zijn ook positieve mensen. Goed, we zitten in de oppositie en het is onze taak om de VLD op hun fouten te wijzen, maar daarnaast leggen we toch een rits positieve alternatieven.

 • opgelucht

  Vandaag heb ik zeker twee mensen gelukkig gemaakt: mijn ouders. Ze zijn al enkele weken ongerust waar mijn bord blijft voor in hun tuin. Vandaag is het gearriveerd. Samen met Luc vorm ik 12 keer een tandem in het Zomergemse straatbeeld.

  Mijn vader en moeder hebben het nog harder te pakken dan zes jaar terug. Mijn moeder slaagde er deze week in om zes nieuwe plaatsen voor een affiche te vinden van mensen die het zelf vroegen.

  Het doet deugd dat ook zij zich achter mijn campagne scharen. Mijn vader is geen onbekende: hij is dé postbode van Beke. Het is een bescheiden iemand die veel voor de inwoners van Beke probeert te doen.

  Mijn moeder is ook geen onbekende in het Zomergemse straatbeeld: waar men komt langs Zomergemse wegen, altijd komt men mijn fietsende moeder tegen. Ze bezoekt veel oudere en zieke mensen, doet boodschappen voor hen...

  Het zijn die vaardigheden die ik van hen geleerd heb: probeer goed te doen en gewoon. 

 • keep it...

  Vanavond is het Keep it clean. Luc Lampaert gaf de fakkel door aan Benjamin, maar hij stelde ook dit jaar zijn ervaring ter beschikking. Luc staat bij ons op de tweede plaats. Vandaag stel ik hem even in de kijker. Onze oud-burgemeester leidde zes jaar de oppositie. Hij wil graag in de meerderheid omdat hij dingen wil realiseren. In de oppositie ligt dit moeilijker. Meer dan ooit kiest Luc voor Zomergem. Met zijn ervaring coacht hij ook de nieuwe mensen.

   

  We kregen enkele vragen van een aantal mensen.

  Ik zet er twee op een rijtje:

  1) Stel: de CD&V NVA wint en de burgemeester mag leveren. Luc haalt meer stemmen dan Tony. Wat dan?

  Bij ons zijn vooraf geen postjes verdeeld. Het is de kiezer die beslist. We blijven met beide voeten op de grond en moeten keihard vechten voor elke stem. We willen zoveel mogelijk stemmen om ons positief programma te kunnen uitvoeren. Zomergem moet voor iedereen zijn! Na de verkiezingen kijken we hoe de kaarten liggen. Als de kiezer ons het vertrouwen geeft om onze gemeente te besturen dan beslist het aantal stemmen wie wat mag doen

   

  2) Kiest Luc voor de provincie of voor de gemeente?

  Luc kiest vooreerst voor de mooie gemeente Zomergem. Hij heeft al veel voor Zomergem gedaan en wil nog veel mooie dingen doen. Daarnaast is het wel handig dat er ook een link is met de provincie. Zo kan hij de Zomergemse dossiers beter verdedigen.

   

 • op Dreef

  Elke dag fiets ik zo'n vier tal keer door de Dreef. Ik pendel dan van de ene vestiging naar de andere vestiging van de school. De Dreef en het dorp is veel veranderd sinds de dorpskernvernieuwing. Dankzij het privé-initiatief van enkele café-uitbaters en het vrijwilligerswerk van het jeugdhuis leeft het dorp.

  Enkele jaren terug stelde ik in de gemeenteraad voor om tweejaarlijks een wedstrijd te organiseren voor gevelrenovatie. Zo kunnen we de verloedering tegengaan. Enkele gevels zijn ondertussen aangepakt. Het zijn echte juweeltjes.

  De gemeente moet nu samen met àlle handelaars meer winkelacties ondersteunen. Wat denk je van een wedstrijd rond de mooiste etalage? Wat vind je van "levende etalages": bekende Zomergemnaars poseren in de etalage. Als daar geen volk naar zou komen kijken.

  Het toerisme in Zomergem moet ook aangewakkerd worden. Liesbeth Huysman gidst regelmatig door Zomergem. De boottocht van de cultuurraad op het Schipdonkkanaal kende veel succes. We moeten de gemeente ook buiten onze grenzen beter verkopen. De fiets- en wandelpaden moeten veel recreanten lokken...

  Het zijn zulke ideeën die ik graag zou uitvoeren voor onze gemeente.