Vooruit met TV 1

 • Laure Van Acker (16) uit Zomergem volgt vluchtelingen door Europa.

  laure van acker.jpg

  Laure Van Acker (uit Oostwinkel/Zomergem) is samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Bond zonder Naam organiseren in de krokusvakantie 2018 op inleefreis voor jongeren over het vluchtelingenthema.

  Laure is 16 jaar en volgt Grieks-wiskunde aan het Sint-Bavohumaniora in Gent. Ze omschrijft zichzelf als open-minded, curieus, muzikaal en bij gelegenheid grappig. De inleefreis maakt ze om komaf te maken met het beeld dat ze in haar hoofd heeft over vluchtelingen en om zichzelf aan te sporen zich meer te engageren. Road of Change vindt ze een ideaal project omdat het jongeren betrekt bij de vluchtelingenthematiek en hen de kans geeft deze ervaring te delen.

   

  Changemakers

  Ze nemen jongeren uit het vijfde middelbaar en enkele leerkrachten mee op pad door Europa. Onderweg ervaren de deelnemers wat de gevolgen zijn van het huidige asiel- en migratiebeleid. Ze luisteren naar de verhalen van mensen op de vlucht. Ze gaan ook op zoek naar changemakers, onmisbare vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor een humaan asielbeleid, een menswaardige opvang, recht op onderwijs, een realistische en duidelijke asielprocedure…

  Doel

  Het doel van de inleefreis? Jongeren de kans geven om het belangrijk actueel thema asiel en vluchten op een kritische en gefundeerde manier te benaderen. Voor, tijdens en na de reis gaan de jongeren meermaals in debat, leren ze zich goed te informeren en standpunten te formuleren. We dagen hen uit om na te denken over hun eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid.

  Via http://www.roadofchange.be/ en via sociale media kan je de leerlingen en leerkrachten van betrokken scholen volgen.

  De reis

  Ze gaan op reis van 9 tot 18 februari 2018 en trekken door vier landen. Volg hun avonturen door Kroatië, Servië, Slovenië en Italië.

 • Nieuwe, milieuvriendelijkere vrachtwagen

  De huidige vrachtwagen met kraan van de dienst infrastructuur is dringend aan vervanging toe.

  Eandis biedt vrachtwagens met kraan op CNG (compressed natural gas) aan. Die zijn milieuvriendelijker.

  Fiscale voordelen

  De Vlaamse overheid biedt gunstige voorwaarden voor CNG-wagens op het vlak van de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting op inverkeerstelling (BIV).

   

  Zomergem beschikt niet over een sneeuwploeg. Bij montage van een sneeuwploeg op de vrachtwagen kan tegelijkertijd gestrooid worden en sneeuw geruimd worden door eigen diensten.

  Raming: 245 000 euro

  In het kader van het burgemeesterconvenant is het aangewezen naar CO2 uitstoot om geen vrachtwagen op diesel aan te kopen maar om een vrachtwagen op CNG aan te kopen. Elektrische vrachtwagens zijn nog niet op de markt aanwezig. Door het burgemeestersconvenant te tekenen heeft de gemeente zich geëngageerd om 40% minder CO2 uit te stoten tegen 2030. Een voertuig op CNG heeft een veel lagere uitstoot dan een dieselvoertuig of benzinevoertuig. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie naar de bevolking toe. Dit is een belangrijk voorbeeld dat de gemeente zijn engagement wil nakomen.

  CNG staat voor compressed natural gas of aardgas.

   

  Voordelen van CNG:

  • 77% minder fijn stof dan een dieselwagen
  • 11% minder CO2-uitstoot*
  • 90% minder stikstofoxiden*
  • tot 30% goedkoper dan diesel*
  • ongeveer 40% goedkoper dan benzine
  • tanken gaat even snel als bij klassieke brandstoffen; veel sneller dus dan het opladen van een elektrische auto
  • CNG veroorzaakt minder motorslijtage, omdat er minder verbrandingsresidu’s zijn
  • een CNG-voertuig kan ook rijden op biogas, dat wordt verkregen door de ontbinding van organisch afval. Dit zorgt dus voor een extra ecologisch voordeel.
  • Aardgas is mogelijk voor alle verkeerssegmenten: personenwagens, bestelwagens, bussen, trucks, scheepvaart
  • Stadsbussen en taxi’s op CNG bieden een antwoord op de low emission zones in grote steden

  -     Aardgas wordt vervoerd via het ondergronds transport- en distributienet, wat het aantal vrachtwagens op de wegen sterk kan doen dalen.

  vooruit.jpg

 • Spring er eens in

  springkastelen 2.jpg

  Op zondag 18 februari wordt Sportcentrum Den Boer omgetoverd tot een groot spring-hup-buitel-paradijs. Met de tofste springkastelen wordt Spring er eens in een onvergetelijke dag. Terwijl je wacht op je kind kan je bovendien genieten van een drankje in de bar.
  Nog een leuke tip: organiseer een verjaardagsfeestje op Spring er eens in. Je kind kan zich uitleven op het springkasteel en geniet daarna van pannenkoeken, croque monsieurs of hotdogs samen met zijn of haar vriendjes. Voor verjaardagsfeestjes dien je op voorhand in te schrijven via sportdienst@zomergem.be.
   
  WAAR: Sportcentrum Den Boer
  WANNEER: van 9.30 u. tot 17.00 u. 
  INFO: Den Boer 17 – 09 370 74 40 – sportdienst@zomergem.be
  KOSTPRIJS: 5 euro pp of groepstarief 4 euro pp voor groepen vanaf 15 personen
   
 • College trekt naar Raad van State tegen kippenbedrijf

  Het college van burgemeester en schepenen van Zomergem trekt naar de Raad van State tegen de komst van het kippenbedrijf in de Spinhoutstraat.

  Minister Schauvliege gaf een milieuvergunning af voor dit bedrijf in het historisch landschap Ro. Eerder keurde ze wel de milieuvergunning in het ruilverkavelingslandschap Stoktevijver af.

  In het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Zomergem staat in het bindend gedeelte dat in dit historisch landschap van Ro geen bijkomende bedrijven gewenst zijn. We willen immers dat de landbouwers ook nog voldoende gronden hebben om te bewerken, te bemesten en te begrazen.

  We zien nieuwe bedrijven liever in leegstaande boerderijen. Dit zorgt voor minder verharding en grondinname. De minister is zelf voorstander van open ruimte in het buitengebied en minder beton en keurt deze aanvraag goed. Onbegrijpelijk!

   

  Er zijn nog vele andere argumenten (ze hield geen rekening met een geluidsstudie, wateroverlast negeert ze...). We zullen die allemaal aan de Raad van State overmaken.   spinhoutstraat.jpg

 • Geen bedrijfsbelasting meer in #Zomergem #dewegvooruit

  Unizo lichtte alle gemeentelijke reglementen van de centrumsteden door.

  De kmo’s en zelfstandigen in ons land gaan gebukt onder een wildgroei aan lokale belastingen. Daarvoor waarschuwt Unizo na een studie van de reglementen van dertien Vlaamse centrumsteden en Brussel.

  Gelukkig zijn er nog gemeenten zoals Zomergem.

  Je kan er gratis parkeren, je betaalt geen belastingen om een terras uit te baten...

  Daarnaast schaften we drie jaar terug ook de algemene bedrijfsbelasting af.

  Tot uw dienst! #dewegvooruit

  vooruit.jpg

 • Bedankt vrijwilligers: gratis optreden stand-up comedian

  Uitnodiging week van de vrijwilliger.jpg

  Beste vrijwilliger

   

  Begin maart is er de week van de vrijwilliger, het moment om ook jou te bedanken voor je vrijwillige inzet in Zomergem!

  Op vrijdagavond 9 maart trakteert het gemeentebestuur alle vrijwilligers op een avond gratis stand-up comedy met comedian Lukas Lelie.

  Lukas Lelie is een jonge stand-up comedian die reeds een mooi parcours heeft afgelegd: hij won de Humo’s Comedy Cup in 2014, was jurylid bij ‘De Slimste mens’, panellid bij het tv-programma ‘Control Pedro’, regelmatig te zien in het tv-programma ‘De ideale wereld’,…

   

  Deze avond zal plaats vinden in het gemeenschapscentrum ’t Schaapstuk (Lt. Dobbelaerestraat 14, Zomergem).

   

  Zin om mee te komen lachen? Reserveer dan snel jouw plaatsje via www.zomergem.be/comedy  of 09 218 95 50.

  De plaatsen zijn beperkt, één ticket per vrijwilliger.

   

  Tot dan?

 • Toekomstlabs CD&V Lievegem zorgen voor frisse ideeën om nieuwe gemeente vorm te geven.

  Ik stelde aan CD&V Lievegem voor om met toekomstlabs te werken om ideeën te verzamelen rond de nieuwe gemeente en zo met veel frisse ideeën een ambitieus, gedragen en haalbaar verkiezingsprogramma te schrijven.  

  De drie afdelingen (Lovendegem, Waarschoot en Zomergem) zagen dit zitten. 

  Wat is een toekomstlab? 

  Het brengt mensen van binnen de politiek samen met mensen van buiten de politiek: inwoners, experts...

  Eerst is er een inhoudelijke insteek, daarna discussiëren we rond het thema van het toekomstlab om uiteindelijk tot ideeën te komen die we gebruiken voor een sterk verkiezingsprogramma van CD&V Lievegem. 

  Welke vonden al plaats? 

  We hadden een zeer sterk toekomstlab rond communicatie en inspraak. Met onze ploeg experimenteerden we al met een fietsparlement, het zelf tekenen van een plan voor hun buurt door de inwoners zelf (Beke en Hofbouwstraat), i-padbevraging aan winkels rond het parkeerbeleid... CD&V Lievegem wil dit in de toekomst nog uitbouwen: samen werken aan de uitbouw van onze dorpen. 

  Een tweede toekomstlab ging over dienstverlening. In een goed onderbouwde paneldiscussie hadden we het over het evenwicht tussen digitalisering en anderzijds werken op mensenmaat zodat niemand wordt uitgesloten. 

   

  Wat is het volgende toekomstlab? 

  Op 13 februari organiseert de werkgroep 'sociale dienstverlening' een toekomstlab. Ze starten om 19 uur in het Sociaal Huis in Waarschoot. Voor het bekijken van een film rond dit thema, verzamelt men ideeën rond sociale dienstverlening. Wil je meer informatie contacteer gerust Hilde De Graeve h_degraeve@hotmail.com. 

  De werkgroep hield ook een enquête bij een aantal mensen uit de sector om te polsen welke initiatieven zij van de nieuwe gemeente verwachten. Bedankt voor hun inspanningen!